Виберіть сторінку

Світлій пам’яті Дмитра Чернявського… Він загинув за Український Донбас

Світлій пам’яті Дмитра Чернявського…  Він загинув за Український Донбас

Сьогодні Університетська родина Донецького національного університету імені Василя Стуса вшановує пам’ять Героїв, незламних борців за Свободу, Незалежність та територіальну Цілісність нашої країни, справжніх Патріотів, які в березні 2014 року трагічного загинули, захищаючи рідний Донбас від російських окупантів. Саме 13 березня 2014 року у місті мільйона троянд пройшла чергова мирна акція «За Єдину Україну», участь в якій взяли близько тисячі нескорених українців. Одними з ініціаторів та учасників мирної акції були студенти, викладачі та співробітники Донецького національного університету імені Василя Стуса. Серед них – наш випускник, керівник прес-служби донецького обласного осередку Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Дмитро Чернявський. Навпроти мирного мітингу зібралося близько 500 проросійсько налаштованих сепаратистів, які намагалися спровокувати конфлікт, кидаючи у мирних українців шумові гранати, димові шашки та пляшки з водою. По завершенню акції активісти самооборони забезпечували прикриття для відходу мирних демонстрантів. Дмитро Чернявський зазнав важких поранень, несумісних з життям. Душа Дмитра у той фатальний вечір разом з янголами піднялася у сизе небо… Пролилася перша кров, що стала точкою невороття у протистоянні російській агресії на Донбасі.

Світла пам’ять Герою, який назавжди залишиться у нашому серці!

Біографічна довідка:

Дмитро Чернявський народився 5 березня 1992 року і виріс у селищі Артемівське Артемівського району Донецької області. Був єдиним сином у своїх батьків.

Освіту хлопець здобув у Артемівській середній загальноосвітній школі №18, де навчався з 1999 по 2009 рік. Вже тоді, в юному віці, проявилися перші здібності Дмитра: він дуже любив історію, три роки поспіль на обласній олімпіаді з цього предмету посідав друге місце, а його дані було занесено до інформаційного банку обдарованих дітей Донеччини.

Юнак вступив на обліково-фінансовий факультет Донецького національного університету. Закінчивши його у 2013 році, Дмитро вступив до

магістратури економічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка на заочну форму навчання.

Дмитрові були близькими ідеї українського націоналізму. Вже на першому курсі університету у жовтні 2010 року він вступив до лав Всеукраїнського об’єднання «Свобода». У березні 2011 року його було призначено керівником прес-служби Донецького міського осередку партії, а через два роки – керівником прес-служби Донецького обласного осередку «Свобода». Пізньої осені 2013 року розпочалася Революція Гідності – Дмитро став її активним учасником.

Він трагічно загинув від ножового поранення 13 березня 2014 року під час акції “Донецьк – це Україна”, боронячи учасників українського мітингу від озброєних бандитів. Дмитро став першою жертвою неоголошеної російсько-української війни.

Поховали Героя в місті Донецьку. Йому було 22 роки…

20 лютого 2015 року Указом Президента України Дмитру Чернявському було присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Посмертно Дмитра було відзначено і двома нагородами від релігійних громад країни – 4 липня 2015 року патріарх УПЦ КП Філарет нагородив Героя почесною медаллю «За жертовність і любов до України», а 8 травня 2016 року подвиг Дмитра Чернявського було відзначено Грамотою Верховного архієпископа Києво-Галицького Святослава.

У травні 2015 року в селищі Артемівське Донецької області на будівлі середньої загальноосвітньої школи №18, у котрій колись навчався хлопець, було відкрито пам’ятну дошку. Кошти на її виготовлення та встановлення зібрали небайдужі співвітчизники, а в розробці зовнішнього виду дошки взяла участь мама Героя. Ще одна дошка була відкрита 21 листопада 2018 року у місті Львів на будівлі економічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка.

Матеріал підготувала Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас