Виберіть сторінку

Як ВПО взяти участь у виборах?

Як ВПО взяти участь у виборах?

31 березня усі повнолітні громадяни України зможуть проголосувати на президентських виборах. Не винятком стануть і переселенці з окупованих територій.

Щоб припинити хвилю дезінформації в інформаційному полі щодо відсутності у ВПО права голосу та роз’яснити всі особливості участі вимушених переселенців у виборах, зокрема порядок зміни місця голосування, Департамент соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА разом з Радником з питань ВПО у Вінницькій області провели спільну прес-конференцію.

За даними заступника начальника управління соціальної підтримки та державних гарантій – начальника моніторингу надання пільг та компенсацій Ірини Махначової, наразі у Вінницькій області зареєстровано 11 347 осіб, які є вимушеними переселенцями. Зараз для них не є гострими питання соціального захисту, а пріоритетними залишаються – інтеграція, житло та реалізація права голосу.

«За опитуваннями переселенців та громадських організацій Вінницька область є позитивною для них, адже налагоджений механізм спільної роботи громади та влади, ми максимально відкриті для громадян. Я помічаю, що ВПО успішно інтегруються в громадах, стають не лише учасниками заходів, а й їх організаторами, ініціаторами», – стверджує заступник директора Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації – начальник управління соціальної підтримки та державних гарантій Наталя Квят.

Як скористатися своїм правом голосу?

Радник з питань ВПО у Вінницькій області Людмила Неверицька рекомендує всім заздалегідь перевірити наявність себе в державному реєстрі виборців. Для цього треба відкрити сайт Держреєстру та увійти в «Кабінет виборця», обрати розділ «Перевірка включення». Далі у розділі необхідно вказати такі дані, як ПІБ, дату народження, електронну пошту та виборчу адресу. Після цього на електронну пошту прийде код підтвердження, який на сайті Держреєстру потрібно вставити у відповідне поле. За хвилину система покаже, чи присутнє ім’я того чи іншого громадянина в списку виборців.

«Якщо ви не знайшли своє прізвище у списках та/або бажаєте змінити місце голосування необхідно прийти з паспортом та мотивованою заявою (для ВПО необов’язково) до відділу ведення Державного реєстру виборців у місті Вінниця, що знаходиться на вулиці Замостянській, 7», – зазначив директор відділу ведення державного реєстру виборців міста Вінниці Анатолій Синявський. Він закликав громадян вже зараз подумати над місцем свого голосування, не відкладати це питання до 25 березня, після чого будь-які зміни у списках будуть неможливі. «На сьогодні ми працюємо у штатному режимі, до відділу ведення ДРВ вже звернулися 310 осіб, з яких як вимушені переселенці, так і вінничани щодо зміни місця голосування».

Власним досвідом щодо зміни виборчої адреси поділився представник громадськості, студент Стусівського університету Капустян Михайло.

« Я прописаний у Маріуполі, щоб змінити місце голосування я взяв свій паспорт, довідку переселенця та завітав на Замостянську. У своїй заяві я зазначив зміну місця реєстрації через навчання в університеті, який знаходиться у Вінниці. Загалом вся процедура оформлення зайняла не більше 15 хвилин. Потім отримав довідку про те, що моя адреса голосування тимчасово змінена і я можу голосувати у вказаній дільниці.

Архіви

Приєднуйтеся до нас