Виберіть сторінку

Вшанування пам’яті Василя Стуса

Вшанування пам’яті Василя Стуса

У кожної родини є свої традиції і свята. Для родини Стусівського університету традиційно календарний рік починається із вшанування Імені, яке Зобов’язує. Їх багато – таких імен… Імен студентів, викладачів, випускників, які творили славетну історію Донецького національного університету імені Василя Стуса.

Представники колективу викладачів і студентів Стусівського університету разом з колегами з Українського інституту національної пам’яті, Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки імені К. А. Тімірязєва, сучасними митцями і літераторами зібралися сьогодні на площі Василя Стуса, аби вшанувати його пам’ять і непересічну долю Героя України, поета, письменника, літературознавця, правозахисника Василя Семеновича Стуса.

«Василь Стус народився у святвечір далекого 1938 року на Вінниччині, однак становлення його громадянської позиції, що зрештою приведе до рішучого усвідомлення: «Бути радянським громадянином – значить бути рабом…», – відбулося на Донеччині», – зазначила Ірина Зайченко, проректор з науково-педагогічної та соціальної роботи. – «Геніальний поет, літературознавець перекладач творів Рільке і Гете, правозахисник і свідомий громадянин української держави, що не постала на той час на політичній карті світу, Василь Стус свого часу, як і сьогоднішні студенти нашого Університету, відвідував лекції і семінари, бібліотеку тоді Сталінського педінституту».

Тетяна Орєхова, декан економічного факультету зупинилася на містичному поєднанні долі Василя Стуса та його Alma Mater, що носить ім’я поета з 2016 р. Тетяна Вікторівна зазначила, що саме Стусова міра гідності і цінності України виявилися для нашої університетської спільноти тією рушійною силою, завдяки якій у 2014 р. відбувся і наш вибір, що межує з громадянським подвигом.

Відома Стусознавиця, доцент філологічного факультету Ольга Пуніна акцентувала увагу на спогадах політв’язнів, коли в таборі далекої Мордовії вони вирішили «заколядувати Василю», а також зачитала поезію митця, присвячену цьому епізоду. «Імператив любові – один з ключових у житті та творчості Василя Стуса», – зазначила Ольга Василівна.

Незламність духу, відображена у скульптурі В. Стуса, нестримний політ поета у височінь – нагадування нам, що зрештою важливо у будь-яких життєвих обставинах вчиняти по совісті, бути вірним собі і мати характер.

Донецький національний університет імені Василя Стуса пишається кожним із тих, хто присвятив життя служінню українському народові, нації, рідному краю. Не забуваймо імена наших випускників, добровольців російсько-української війни, полеглих у боях за незалежність України – Едуарда Шахова, Юрія Матущака… Будьмо гідними імені Василя Стуса – Героя України, людини непересічної долі, дуже схожої на віхи історії нашого Університету.

Прес-центр

Архіви

Приєднуйтеся до нас