Виберіть сторінку

Школа юного дослідника: 5 експериментальне заняття з хімії

Школа юного дослідника: 5 експериментальне заняття з хімії

Традиційно по суботах двічі на місяць факультет хімії, біології і біотехнологій ДонНУ імені Василя Стуса запрошує учнів загальноосвітніх шкіл, ліцеїв і технікумів відвідати Школу юного дослідника.

У минулу суботу відбулося п’яте експериментальне заняття з хімії, темою якого було вивчення властивостей індикаторів і визначення якості рідких харчових продуктів.

Заняття провели доцент кафедри неорганічної, органічної та аналітичної хімії Наталя Геннадіївна Леонова і лаборанти кафедри – Марценюк Наталія Сергіївна і Соколовський Денис Андрійович.

На початку роботи присутні мали змогу ознайомитися з властивостями деяких індикаторів: фенолфталеїну, метилового оранжевого, метилового червоного і бромтимолового синього, визначити у який колір забарвлюються індикатори в кислому, лужному і нейтральному середовищах. Далі на учнів чекало завдання з якісного визначення вмісту переплутаних студентами пробірок з сульфатною кислотою, натрій гідроксидом і дистильованою водою. Варто зазначити, що всі впоралися відмінно із завданням!

Наступним етапом заняття було визначення показників рН, вмісту нітратів і солей у соках домашніх і комерційних, а також у водопровідній, бутильованій і колодязній водах, які принесли з собою учні, за допомогою кишенькових приладів: ручного прецизійного рН-метру LAQUAtwin PH-3  нітратоміру HORIBA LAQUAtwin NO3-11; кондуктометру ручного LAQUAtwin EC-33 для швидкого аналізу водних об’єктів.

Визначено, що перевищення встановленої норми визначуваних показників якості досліджуваних об’єктів не виявлено.

Також Наталя Сергіївна і Денис Андрійович провели яскравий патріотичний дослід із використанням індикатору бромтимолового синього, у результаті якого відбувалося розшарування системи і утворення прапора України, а також вулканічний дослід!

Майже дві години заняття промайнули швидко і непомітно! Всі присутні учні і навіть їхні батьки із цікавістю брали участь у дослідах, аналізували принесені зразки соків, води, порівнювали результати і робили висновки. Діти відчули себе справжніми студентами у стінах великої хімічної лабораторії, адже всі досліди виконували самостійно!

Тож працюємо і надалі, популяризуємо біологію, екологію і хімію серед школярів м. Вінниці і Вінницької області!

Запрошуємо учнів 10, 11 класів на наступне заняття з біології 13 травня. Буде мегацікаво!

Усе буде Україна!

Факультет хімії, біології і біотехнологій

Архіви

Приєднуйтеся до нас