Виберіть сторінку

Круглий стіл з обговорення результатів дослідження потенціалу і привабливості Вінницької та Хмельницької областей для розвитку МСП

Круглий стіл з обговорення результатів дослідження потенціалу і привабливості Вінницької та Хмельницької областей для розвитку МСП
В інноваційному просторі «Miro Space» 27 грудня у межах проєкту «Програмна підтримка діяльності МСП та розвиток підприємницьких навичок ВПО» проведено круглий стіл з обговорення результатів дослідження потенціалу і привабливості Вінницької та Хмельницької областей для розвитку МСП.

Проєкт «Програмна підтримка діяльності МСП та розвиток підприємницьких навичок ВПО» реалізується громадською організацією «Академія успіху» в межах проєкту «Фенікс», який виконується  Фондом Східна Європа за підтримки Європейського Союзу. Партнерами проєкту є Донецький національний університет імені Василя Стуса, Вінницька обласна військова адміністрація, Вінницька міська рада, Вінницький обласний центр зайнятості. Цей проєкт покликаний сприяти реінтеграції та відновленню роботи релокованого малого та середнього бізнесу у громадах Вінницької та Хмельницької областей.

Відкрила захід співзасновниця ГО «Академія успіху», завідувач кафедри менеджменту та поведінкової економіки Донецького національного університету імені Василя Стуса, доктор економічних наук, професор Ольга Дороніна. Ольга Анатоліївна підкреслила: «Для розробки програм підтримки МСП для Вінницької та Хмельницької областей, що містять рекомендації органам влади з підтримки МСП, зокрема й релокованих, командою проєкту в вересні-листопаді 2023 р. проведено дослідження потенціалу і привабливості території щодо розвитку МСП. Його метою стало виявлення та створення сприятливих умов для розвитку МСП, підвищення його ролі у вирішенні стратегічних завдань соціально-економічного розвитку регіону шляхом консолідації зусиль місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, суб’єктів підприємництва, громадських організацій і об’єднань підприємців, забезпечення зайнятості населення, підвищення конкурентоспроможності продукції».

Керівник дослідницької частини проєкту «Програмна підтримка діяльності МСП та розвиток підприємницьких навичок ВПО», доцент кафедри менеджменту та поведінкової економіки Донецького національного університету імені Василя Стуса, доктор економічних наук Наталія Якимова окреслила основні завдання дослідження, зокрема: провести аналіз стану розвитку підприємництва у Вінницькій та Хмельницькій областях, результатів виконання попередніх програм розвитку малого та середнього підприємництва; оцінити умови для розвитку малого і середнього підприємництва; визначити потенціал та привабливість території щодо розвитку МСП; вивчити основні перешкоди розвитку підприємництва і створення нових робочих місць; визначити проблемні питання, основні зовнішні та внутрішні чинники, які стримують розвиток малого та середнього підприємництва; визначити основні цілі, завдання щодо розвитку підприємництва в області та запропонувати комплекс заходів щодо їх реалізації.

Пані Наталія детально проаналізувала етапи та методи організації дослідження, динаміку учасників анкетування, потенціал, проблеми та перспективи Вінницької та Хмельницької областей щодо розвитку МСП.

Варто зазначити, що учасниками анкетування стали 270 мешканців Вінницької та Хмельницької областей, котрі є споживачами продукції та послуг МПС, 186 представників МСП, зокрема й релокованого, 56 представників органів влади, до повноважень яких входить підтримка МСП.

Ольга Дороніна презентувала результати фокус-груп щодо потенціалу і привабливості Вінницької та Хмельницької областей для розвитку МПС, розповівши про цільові групи дослідження, питання для обговорення на фокус-групах, потенціал, проблеми та перспективи Вінницької та Хмельницької областей щодо розвитку МПС, національні проблеми розвитку МПС.

Ольга Анатоліївна наголосила: «Ми хочемо подякувати Фонду Східна Європа за можливість реалізації такого проєкту. Шановні учасники круглого столу, за результатами почутого, власного досвіду, власних уявлень про проблеми, перспективи розвитку МПС, ми хотіли б надати вам таку можливість до 10 січня наступного року висловити свої думки, ідеї, пропозиції щодо проєктів програм МСП для Вінницької та Хмельницької областей. З початку січня ми почнемо готувати фінальні версії таких проєктів програм, аби провести Міжрегіональний форум, на якому вони будуть презентовані для представників усіх цільових категорій. Сподіваємося, що розроблені нами спільно програми дійсно запрацюють та допоможуть стратегічно розвиватися впродовж 5 років».  

В обговоренні проведеного дослідження взяли участь: Ольга Войтович – менеджерка проєкту «Фенікс» Фонду Східна Європа; Тетяна Орєхова – декан економічного факультету ДонНУ імені Василя Стуса; Михайло Ганчук – CEO ТОВ «Промавтоматика Вінниця», Андрій Карпенко – директор ГС «Запорізький кластер “Інжиніринг-Автоматизація-Машинобудування”», доктор економічних наук, професор, начальник відділу проєктної діяльності, професор кафедри економіки та митної справи Національного університету «Запорізька політехніка», Олександр Поліщук – директор ТОВ «Макро», Валентин Павловський – представник ТМ «Оріфлейм», Олена Віртосенко – голова ГО «Ми з Харкова», Віталій Крижанівський – голова ГО «Екобенд», Юлія Дзісь – керівник відділу підтримки бізнесу Департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради, Наталія Малецька – начальник відділу розвитку Департаменту відновлення та розвитку Вінницької міської ради; Тетяна Ломакіна – представниця департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької обласної військової адміністрації; Наталія Гижко – директор Агенції регіонального розвитку Вінницької області.

СЕО ТОВ «Промавтоматика Вінниця» Михайло Ганчук зауважив: «Основна потреба підприємців Вінниччини – фінанси, гранти, допомога. Молодь, яка має або планує започаткувати власний бізнес, прагне отримати знання як вести свою справу та у перспективі як підвищити її ефективність. Ваша пропозиція щодо відкриття центрів підтримки малого та середнього бізнесу у Вінниці – суперова».

Декан економічного факультету Тетяна Орєхова підкреслила: «Колеги, у вас є можливість не тільки побачити та почути результати потужного дослідження, а й скористатися ними. Це абсолютно унікальна можливість. Зазвичай в органів місцевого самоврядування та органів державної влади не вистачає людського та фінансового ресурсу для того, аби проводити такі  дослідження перед процесом формування програм, стратегій підтримки підприємництва. Методологія цього дослідження просто вражає. Його результати можна покласти в основу програм розвитку громад. Абсолютно підтримую необхідність створення Центру підтримки малого і середнього бізнесу. Хотілося б, щоб цей проєкт став партнерським і  адмініструвався не тільки силами науковців та освітян, а й був підтриманий владою та  працював на результат. Ми всі є творцями своєї долі, свого бізнесу, своєї країни, тому наша місія полягає у тому, щоб використати отримані тут знання та працювати на результат».

Директор ГС «Запорізький кластер “Інжиніринг-Автоматизація-Машинобудування”» Андрій Карпенко наголошує: «Малий, середній та мікробізнеси – це двигуни розвитку економіки, це велика кількість учасників ринкового середовища. У межах Запорізького кластера, коли ми намагаємося розглядати потенціал цих учасників, ми бачимо, що вони дуже-дуже різні з позиції володіння тими чи іншими навичками, у них вузькоспеціалізована експертність, тому вони дуже часто обмежені ресурсами. Важливо підприємців-початківців вести за руку до можливостей отримання грантів та фінансування. У цьому допомагають певні бізнес-спільноти, центри з розвитку підприємництва, які створюються в регіонах, бізнес-центри, торгово-промислові палати. Доступ до цих спільнот, вартість послуг є теж певною перепоною. Як вихід варто створювати різноманітні спілки, із більш тісною взаємодією мікро-, малого і середнього бізнесу, зокрема кластери, бізнес-асоціативні структури. Потрібно сприяти розвитку таких центрів у межах існуючих торгово-промислових палат, які б на більш довірливому рівні могли сформувати атмосферу взаємодії, підтримки».

Менеджерка проєкту «Фенікс» Фонду Східна Європа Ольга Войтович підсумувала: «Дуже рада бути з вами й побачити такий широкий майданчик залучення від органів влади, місцевого самоврядування, бізнес-спільноти та всіх зацікавлених осіб, котрі є бенефіціарами у цьому проєкті. Звертаючись до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, пропоную брати це дослідження за основу під час підготовки стратегії та програм підтримки МСП».

Насамкінець круглого столу керівник проєкту «Програмна підтримка діяльності МСП та розвиток підприємницьких навичок ВПО», завідувач кафедри підприємництва, корпоративної і просторової економіки ДонНУ імені Василя Стуса, кандидат економічних наук, доцент Олександр Трегубов підкреслив: «Дякую усім за приділений час та участь в нашому проєкті, зокрема й у дослідженні, результати якого сьогодні презентувалися. Дуже сподіваємося, що результати цих досліджень будуть корисними для всіх: органів влади, громадських організацій, підприємців. Запрошуємо до участі у наших заходах, адже наш проєкт ще не завершився, попереду ще декілька тренінгів, а головне – це обговорення проєктів програм МСП, які ми намагаємося створити. Наприкінці січня ми проведемо Міжрегіональний форум, на якому будемо обговорювати ці проєкти програм. Очікуємо на ваші пропозиції та чекаємо на наших заходах».

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас