Виберіть сторінку

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Сьогодні Україна та світ відзначає 78-мі роковини геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримських татар.

О 3-й годині ранку 18 травня 1944 року розпочалася так звана операція радянських військ НКВС, спрямована на депортацію кримськотатарського народу, у результаті якої до віддалених районів Середньої Азії та Сибіру було виселено понад 228 тисяч осіб. 

Під час головної хвилі депортації (18-20 травня) виселено 180 014 осіб, для перевезення яких було використано 67 ешелонів. Також понад 6 тисяч мобілізованих військкоматами протягом квітня-травня кримськотатарських юнаків відправлено у табори управління резервів, близько 6 тисяч кримських татар – до ГУЛАГу, понад 5 тисяч – до Московського вугільного тресту.

За різними оцінками лише у перші роки вигнання, внаслідок голоду, масових захворювань, знущань і каторжних робіт у місцях спецпоселень загинуло понад 46% кримських татар. 

З лютого 2014 року корінний кримського-татарський народ знову вимушений боротися за свої права, у зв’язку з анексією Автономної Республіки Крим злочинною владою російської федерації. У 2014 році російські окупанти вперше в новітній історії заборонили проведення традиційного траурного мітингу в центрі Сімферополя, тож 70-ті роковини депортації кримські татари були змушені відзначати в місцях компактного проживання в оточенні загонів поліції у супроводі гелікоптерів. Водночас лише впродовж першого року після анексії Криму понад 150 кримських татар були піддані «вибірковому правосуддю», 21 особа  зникла безвісти. 

З перших днів повномасштабної російсько-української війни Крим перетворився на місце дислокації окупантів та склади ворожої військової техніки, став фільтраційним табором для незаконного утримання силоміць вивезених українців, місцем ув’язнення військовополонених та цивільних заручників.

Системний тиск на кримськотатарський народ, репресії громадян України за національною ознакою, організація етнічно і політично вмотивованих переслідувань кримських татар, Меджлісу та Курултаю кримськотатарського народу на тимчасово окупованій території України з боку державних органів російської федерації є свідомою політикою геноциду кримськотатарського народу.

Університетська спільнота Донецького національного університету імені Василя Стуса висловлює щирі співчуття всім родинам, котрим довелося пережити примусове виселення з рідного краю… У день боротьби за права кримськотатарського народу ми вшановуємо світлу пам’ять жертв цього злочину…

Щиро віримо, що кримські татари незабаром повернуться до своїх рідних домівок, адже Крим – це Україна! Разом до Перемоги!

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас