Виберіть сторінку

Секрети сухого льоду

Секрети сухого льоду

Донецький національний університет імені Василя Стуса – надійний та соціально відповідальний партнер для громадських і владних інститутів, міжнародної та вітчизняної бізнес-спільноти!

У коворкінг-центрі «Університет – наш дім» Стусівського університету проведено чергове хімічне шоу для дітей-ВПО, організоване у співпраці з ГО «Інноваційна дія», присвячене секретам сухого льоду.

Ідейними натхненницями цього соціального проєкту стали доцент кафедри неорганічної, органічної та аналітичної хімії факультету хімії, біології і біотехнологій, кандидат хімічних наук Наталя Леонова та голова правління ГО «Інноваційна дія» Світлана Дмитрієва.

Наталя Леонова  разом із хіміками-стусівцями подарували діткам незабутні  враження та емоції завдяки феєричним експериментам із сухим льодом.  Пані Наталя, як справжня чарівниця, дивувала батьків та дітей неймовірними хімічними дослідами. «Діти познайомилися з сухим льодом, потримали його в руках, спробували на дотик. Нашою командою хіміків-чарівників проведено низку дослідів щодо утворення суперзвуку, холодного душу, приготування димлячих коктелів. Разом із дітками ми змусили пищати металеву ложку під час її дотику з сухим льодом, провели димовий дослід, зануривши сухий лід у гарячу воду, створили мильні бульбашки, занурилися у холодний душ та посмакували димлячими коктелями. Особливе захоплення у дітей викликав вогняний дослід», – розповідає пані Наталя.

Наталя Геннадіївна з 2014 року ініціювала та провела низку соціальних проєктів та івентів для дітей-переселенців. Наразі активно підтримує родини внутрішньо переміщених осіб, намагається навіть у такий важкий час подарувати щасливе дитинство та посмішку дітлахам, допомогти поринути у світ казки та захоплюючих вражень. Пані Наталя підкреслює: «Кожна людина сьогодні прагне бути корисною і шукає можливість допомогти тим людям, які постраждали під час війни та були змушені покинути своє місто, домівки та розпочати життя «з нуля». На мою думку, під час війни діти є однією з найбільш вразливих категорій і потребують психологічної підтримки та емоційного розвантажування не менше, ніж дорослі. Особисто я не маю психологічної освіти, тому як хімік використовую свої «фішки» психологічної підтримки: проведення майстер-класів і хімічних шоу, під час яких діти відвертають свою увагу від того, що пережили, отримують позитивні емоції, дізнаються щось нове і радіють життю. Діти з захопленням беруть участь у всіх дослідах. Батьки також залишаються задоволеними, адже хімічні шоу не залишають байдужими і їх!

Починаючи з квітня 2022 року, уже  організовано і проведено 9 шоу та екскурсію у Подільський зоопарк для дітей-ВПО. Сьогодні такі заходи є вкрай необхідними для подолання стресу і відновлення психологічного стану. Радію, що у реалізації задумів мені допомагають колеги та студенти. Спільно з магістрантами 1-го курсу спеціальності 102 «Хімія» проведено 3 хімічних шоу. Ми дуже тішимося, що можемо подарувати радість, незабутні емоції та викликати посмішки на обличчях дітей».

Голова правління ГО «Інноваційна дія» Світлана Дмитрієва розповідає про унікальність хімічного шоу: «Діти, які сьогодні прийшли на захід, напевно, вперше у своєму житті потрапили на таке неймовірне хімічне шоу. Передусім це не просто розважальне шоу, а навчальне. Хімія може бути цікавою та захоплюючою. У дітей з’являється інтерес до цієї науки, і вони хочуть і надалі більше дізнаватися про неї». Пані Світлана підкреслює, що ідея проведення таких шоу виникла у ще 2015 році, а під час повномасштабної російської-української війни лише набрала нових обертів: «У 2015 році пані Наталя та Донецький національний університет імені Василя Стуса запрошували нас як громадську організацію та діток-внутрішньо переміщених осіб до Стусівського університету, аби презентувати хімічне шоу. У моїй пам’яті воно залишилося як щось захоплююче й унікальне, таке, що дітям обов’язково сподобається. Коли розпочалася повномасштабна війна, і  нові дітки вимушено переїхали до Вінниці, ми пригадали 2015 рік та вирішили провести серію таких пізнавальних заходів».

Голова правління ГО «Інноваційна дія» наголошує, що такі заходи допомагають дітям швидко адаптуватися у новій громаді: «Ми проводимо безліч таких заходів. Завдяки ним і діти, і батьки не відчувають себе самотніми. Вони бачать, що про них піклуються, про них пам’ятають, їх запрошують. Адаптуватися допомагає і спілкування дітей між собою. На заходах, хімічних шоу, майстер-класах вони об’єднані спільним дійством, тому знайомляться, знаходять спільні захоплення, інтереси тощо. Ми намагаємося запрошувати не тільки дітей-ВПО, а й дітей місцевої громади, щоб вони знайомилися між собою, знаходили нових друзів, отримували позитивні емоції. Впевнена, наші діти повинні мати щасливе дитинство, мрії, радіти життю. Вони не мають увесь час думати про війну і про те, як вижити. Діти мають насолоджуватися життям, адже вони – майбутнє української нації! Ми піклуємося про дітей, допомагаємо соціально адаптуватися, психологічно підтримуємо, розвиваємо та поглиблюємо їхні знання.  Наприклад, це хімічне шоу розповідає дітлахам про хімічні властивості сполук. Коли я бачу результат, коли в людей загоряються очі, це надихає на нові звершення. Родини ВПО дякують нам за те, що допомагаємо відчути турботу та любов. Моє натхнення – це вдячність людей, щирі посмішки!»

ГО «Інноваційна дія» проводить безліч творчих, пізнавальних, наукових, арттерапевтичних заходів для дітей та жінок-ВПО, що допомагають подолати стрес, депресію, знайти себе та розпочати життя з нової сторінки. «Кожної суботи у нас проводяться арттерапевтичні заходи для жінок-ВПО. Ми малюємо акрилом, робимо різноманітні вироби, при цьому розмовляємо, п’ємо чай, знайомимося. Відбувається своєрідна соціальна адаптація. Жінки знайомляться між собою, розповідають про свої проблеми, потреби, і у такий спосіб  виходять зі стану депресії. Також у нас проводяться заходи для дітей-ВПО та місцевої громади. Ми шиємо м’які ляльки, проводимо майстер-класи з акторської майстерності, залучаємо художниць. Кожного тижня ми намагаємося придумати щось нове і залучити нових майстринь та майстрів для того, аби розвивати дітей. Також зараз проводиться йога для жінок-ВПО. Нещодавно запрошували вінницьку письменницю, поетесу, художницю-акварелістку Дарю Паламарчук, яка розповідала дітям про казки. Сьогодні Наталя Леонова проводить для дітей хімічне шоу. У нас кожного тижня проводиться якийсь захід», – підкреслює пані Світлана. Вона постійно ділиться своїм досвідом із родинами ВПО, зігріває дитячі серця, адже з сім’єю у 2014 році вимушено покинула рідний дім на Луганщині. «З початком російсько-української війни у 2014 році ми з сім’єю переїхали спочатку до Житомира, потім – до Києва, потім – до Вінниці. Моїй дитині на той час було 14 років, і я пам’ятаю, наскільки їй було важко. Коли ми були в Києві, моя донька не пішла до школи на перше вересня, адже ми ще тоді не знали, де будемо жити. І коли вже переїхали до Вінниці, то вона пішла до школи. Її тут дуже добре прийняли, і вчителька, і однокласники. Згодом вона якось показала мені лист, у якому писала про те, що дивилася у вікно, як діти йшли до школи, а вона сиділа й плакала,  бо не знала чи піде туди взагалі. Моя донька втратила своїх друзів, які залишилися в Луганську… Цей особистий досвід дає мені поштовх до дій, щоб діти сьогодні не сиділи, дивлячись у вікно, і не плакали, не сумували через те, що у них немає друзів. Для мене це дуже болючий досвід… Поки ми вирішуємо побутові справи, наші діти залишаються на самоті. Сьогодні ми маємо надважливу місію – підтримати їх та зігріти обпалені війною дитячі серця», – наголошує Світлана Дмитрієва.

Наталя Леонова та Світлана Дмитрієва мають ще багато ідей, які планують втілити в життя, аби реалізувати дитячі мрії та подарувати діткам-переселенцям щасливе дитинство. «Зараз пишемо проєкти, будемо продовжувати з пані Наталею проводити хімічні шоу для діток. Плануємо ще 2-3 таких заходи у Стусівському університеті. Маємо ідею ще провести ознайомчі зустрічі, щоб діти знайомилися з різними факультетами, щоб вони розуміли, що навчання – це не тільки важка праця, а й цікаве студентське життя! Плануємо співпрацювати зі Стусівським і надалі.  Дуже вдячні, що ви відгукуєтесь. Мені дуже приємно, що Університет підтримує соціальні ініціативи та завжди відкритий до співпраці. Це надзвичайно важливо, дякую!» –  зазначає пані Світлана.

Зігріваємо дитячі серця та разом наближаємо перемогу України!

 

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас