Виберіть сторінку

Викладачі кафедри міжнародних відносин і зовнішньої політики взяли участь у воркшопі «Інформування про Європейський Союз в Україні в умовах російської агресії»

Викладачі кафедри міжнародних відносин і зовнішньої політики взяли участь у воркшопі «Інформування про Європейський Союз в Україні в умовах російської агресії»

4-8 липня 2023 року доцент кафедри міжнародних відносин і зовнішньої політики факультету історії та міжнародних відносин ДонНУ імені Василя Стуса Ірина Богінська та старший викладач цієї ж кафедри Ірина Паніна взяли участь у воркшопі «Інформування про Європейський Союз в Україні в умовах російської агресії» проєкту напряму Жана Монне REBUILD «Відбудова потенціалу Європейських студій на українських територіях, що постраждали від конфлікту: осмислюючи виклики та генеруючи рішення», який проводила Українська асоціація викладачів і дослідників європейської інтеграції.

Міжнародний воркшоп мав на меті навчити освітян особливостям комунікації про ЄС в Україні та про Україну в ЄС, надати корисні інструменти у викладанні європейських студій і розширити мережу дослідників європейських студій.

4-5 липня були дуже насиченими:

  • знайомство організаторів і учасників;
  • презентація напряму ім. Жана Монне Програми Еразмус+ і Української асоціації викладачів та дослідників європейської інтеграції;
  • інформування про роботу Вишгородської районної військової адміністрації під час війни (дякуємо за цікаву розповідь і потужну роботу Олексію Данчину);

-дискусія про:

-культурну політику ЄС в умовах війни (Марина Кеда)

-спільну зовнішню та безпекову політику ЄС (Олег Пошедін)

-післявоєнну відбудову України (Ганна Дугінець)

-європеїзацію вищої освіти (Ірина Сікорська).

Кожна команда учасників поділилася досвідом викладання європейських студій в умовах війни. Зокрема, викладачі кафедри міжнародних відносин і зовнішньої політики Ірина Богінська та Ірина Паніна презентували мікропроєкт «Study Europe in Disputes». Протягом 2021-2023 років кафедра активно впроваджувала інтерактивні методи в процес викладання тем і модулів з європейських студій, проводила відповідні профорієнтаційні та методичні заходи для школярів, вчителів, бібліотекарів і державних службовців.

6-8 липня відбулися інші заходи:

  • тренінг Олени Тараненко «Стійкість до інформаційних впливів в умовах війни»;
  • тренінг Юлії Біденко «Інтерактивні методи у викладанні європейської та євроінтеграційної тематики»;
  • майстер-клас від Крістіни Бут про громадянське суспільство в умовах повномасштабної війни, толерантність і розуміння множинності досвіду та вразливості».

Лекції про:

– мережеву комунікацію в умовах війни (Таміла Герасимчук);

– міграційну політику ЄС (Тамара Кортукова);

– цифрову трансформацію (Ірина Фищук);

– європейську військову допомогу Україні (Андрій Омельченко);

– постконфліктну кримінальну юстицію (Томас Крюессман).

Секретом успішної заявки проєктів напряму Жана Монне поділилася Олена Тупахіна.

Протягом усього воркшопу було акцентовано увагу на перспективах набуття Україною членства в ЄС, популяризації європейських цінностей в Україні серед широкої громадськості й специфіці проєктів у межах напряму Жана Монне як важливого каталізатора змін в системі освіти України.

Наприкінці воркшопу всі учасники отримали сертифікати, але найголовніше – набуті навички інфомедійної грамотності,  роботи з інтерактивними методиками, але найголовніше – розширення кола однодумців – викладачів і дослідників європейської інтеграції.

Проєкт REBUILD «Відбудова потенціалу європейських студій на українських територіях, що постраждали від конфлікту: осмислюючи виклики та генеруючи рішення»  спрямований на посилення потенціалу європейських студій у переміщених закладах вищої освіти з тимчасово окупованих (Донецька, Луганська, Запорізька область).

10 команд учасників долучилися до реалізації проєкту в 2021 році та продовжують реалізовувати свої мікропроєкти.

Щиро дякуємо Українській асоціації викладачів і дослідників європейської інтеграції (APREI) за можливість долучитися до проєкту REBUILD, плідну співпрацю та чудову атмосферу на воркшопі!

Вдячні Роману Калитчаку за модерацію проєкту і організацію воркшопу!

Дякуємо всім спікерам і тренерам за цікаві лекції, незабутні тренінги, унікальні та корисні поради й рекомендації, набутий досвід і натхнення!

Кафедра міжнародних відносин і зовнішньої політики ДонНУ імені Василя Стуса

Архіви

Приєднуйтеся до нас