Виберіть сторінку

Завідувач кафедри психології Вікторія Оверчук про академічну мобільність у Вільнюському університеті

Завідувач кафедри психології Вікторія Оверчук про академічну мобільність у Вільнюському університеті

Завершилася академічна мобільність доктора економічних наук, кандидата психологічних наук, професора, завідувача кафедри психології факультету філології, психології та іноземних мов ДонНУ імені Василя Стуса Вікторії Оверчук у Вільнюському університеті.

Вікторія Анатоліївна поділилася з редакцією нашого новинного сайту враженнями про академічну мобільність: «Останні дні були присвячені роботі в Центрі наук про життя VU (LSC). Він займає 24 тисячі квадратних метрів, а на його базі навчається близько 800 студентів, 120 аспірантів та працює понад 200 науково-педагогічних працівників. У LSC налічується 24 повністю обладнані кабінети, 10 наукових лабораторій-стажистів, 3 комп’ютерні класи, 23 сучасні лабораторії відкритого доступу, а також місця для індивідуальних занять. Він містить Музей зоології та гербарію Вільнюського університету. На його базі створено 9 центрів розширення відкритого доступу для досліджень та експериментів із біотехнології та молекулярної медицини. Там я ознайомилася з особливостями роботи та дослідженнями, які проводяться на базі науково-дослідних та навчальних лабораторіями нейро- та психофізіології.

У вересні генеральний директор елітної Європейської лабораторії молекулярної біології (EMBL) професор Едіт Херд підписала угоду з Вільнюським університетом (VU) про створення Інституту партнерства в Центрі наук про життя (LSC) VU. Це надзвичайне досягнення в історії литовської науки. EMBL є провідною світовою лабораторією наук про життя з п’ятьма філіями у Великобританії, Німеччині, Іспанії, Франції та Італії. Ці центри оснащені найсучаснішим обладнанням для досліджень у галузі наук про життя та інфраструктурою, необхідною для конкурентоспроможних на міжнародному рівні досліджень та інновацій. EMBL Heidelberg має світлові та електронні мікроскопи, які дозволяють реалізовувати технології, що не мають аналогів у Литві. Європейський інститут біоінформатики EMBL в Хінкстоні (Великобританія) об’єднав унікальні ресурси біоінформатики, а EMBL Rome в Монтеротондо (Італія) спеціалізується на розробці моделей мишей, що використовуються в біомедичних дослідженнях. Цей центр включає інфраструктуру для модифікації генів, трансгенних маніпуляцій та гістологічного дослідження тканин і клітин. Членство там приносить велику користь литовським вченим. Литві надано доступ до всіх послуг та програм EMBL, і вона має право голосу в процесі прийняття рішень організацією щодо її діяльності. Прямі контакти з представниками EMBL дозволяють подавати міжнародні заявки на фінансування досліджень. У новому інституті без аналогів у Литві працюватимуть шість груп міжнародних дослідників високого рівня, які розроблятимуть та вдосконалюватимуть технологію редагування генів. Одним із творців цієї технології є відомий литовський вчений, професор VU LSC Віргініюс Шикшнис.

Також відбулася зустріч із головою сенату Вільнюського університету, професоркою  Егле Ластаускієне та професором Інституту біологічних наук Центру наук про життя Вільнюського університету, завідувачем нейробіології та біофізики, доктором (HP) Освальдас Рукшенасом, під час якої було досягнуто домовленостей щодо обміном НПП у межах підписаної угоди про співпрацю та окреслені напрями подальших спільних наукових досліджень.

Цікаво було ознайомитись із діяльністю сенату Вільнюського університету. Сенат Вільнюського університету є колегіальним органом управління та прийняття рішень університету. Сенат забезпечує свободу культури, наукових досліджень і викладання в Університеті, колегіальне обговорення загальних академічних справ Університету та інших питань, що мають безпосереднє значення для всієї університетської спільноти, та прийняття підзаконних актів, необхідних для їх реалізації; здійснює нагляд за тим, щоб діяльність як Ради, так і ректора, пропозиції, подані громадськістю ректору та організаційним структурам Університету, а також будь-які інші ініціативи відповідали місії, цілям, завданням і принципам та загальним академічним інтересам Університету.

Щира подяка литовським колегам за теплий прийом, щедро переданий досвід з організації та впровадження освітянської і наукової діяльності.  Особлива подяка пані Егле Ластаускієне та пану Освальдасу Рукшенасу, без яких цей візит був би неможливий!»

Пресцентр ДонНУ імені Василя Стуса

Архіви

Приєднуйтеся до нас