Виберіть сторінку

Заступник директора ННІ розвитку академічного потенціалу Світлана Жильцова взяла участь у зустрічі Ради проректорів із міжнародного співробітництва українських університетів

Заступник директора ННІ розвитку академічного потенціалу Світлана Жильцова взяла участь у зустрічі Ради проректорів із міжнародного співробітництва українських університетів

23-24 листопада 2023 року заступник директора Навчально-наукового інституту розвитку академічного потенціалу ДонНУ імені Василя Стуса Світлана Жильцова взяла участь у зустрічі Ради проректорів із міжнародного співробітництва українських університетів, організованій на базі Університету імені Адама Міцкевича в Познані (Республіка Польща).

Програма заходу включала два насичених дні, спрямовані на обмін досвідом і корисними практиками, обговорення питань щодо посилення інтернаціоналізації в українських університетах.

Упродовж першого дня після вітальної промови проректора з міжнародної співпраці Університету імені Адама Міцкевича, пана Рафала Вітковського, і проректорки з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) Київського національного університету імені Тараса Шевченка, пані Ксенії Смирнової, обговорювали організаційні та процедурні питання, пов’язані з Положенням про Раду проректорів, ухваленням рішень, періодичністю зустрічей.

Себастіан Страйд SIRIS Academic S.L. виступив із доповіддю «Дослідження інтернаціоналізації: європейська перспектива».

Заступниця директора Польського національного агентства з питань академічного обміну, доктор Зофія Савицька, презентувала можливості польсько-української співпраці за фінансової підтримки NAWA. Після цього відбулася дискусія щодо основних аспектів інтернаціоналізації українських університетів, спікерами якої були Костянтин Кириченко (Сумський державний університет), Лариса Човнюк (Національний університет «Києво-Могилянська академія»), Світлана  Шитікова (Національний Еразмус+ офіс в Україні). Обговорювали питання стратегій інтернаціоналізації університетів, системність підходу на шляху до інтернаціоналізації, важливі питання щодо академічної мобільності.

Третя частина насиченого дня почалася з напрямку міжнародної освіти. Спікерами виступили Сергій Маулік (Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»), Олена Шаповалова (Study in Ukraine), Oльга Boйко (Study іn Ukraine). Завершив програму першого дня зустрічі виступ координаторки НЕО, пані Світлани Шитікової, «Інтернаціоналізація #ErasmusGeneration – якість і конкурентоспроможність» про стратегічні напрямки, основні документи і пріоритети, можливості Erasmus+ для українських університетів і підготовку до конкурсів-2024.

Програма другого дня розпочалася з виступу професора Рафала Вітковського з темою «Тенденції інтернаціоналізації».

Після цього учасники мали можливість зустрітися з президентом Фундації польських ректорів, професором Єжи Возницьким, та пані Іриною Дегтярьовою, уповноваженою Ректора з питань співпраці з українськими університетами у Варшавській школі економіки.

Виступ заступника міністра освіти і науки України Михайла Винницького дав можливість присутнім почути про очікувані зміни щодо напрямів міжнародної діяльності університетів, поспілкуватися у форматі питання-відповідь.

Після цього учасники перейшли до обговорення питань, напрацьованих у мінігрупах упродовж двох днів роботи, напрямів міжнародної діяльності, що стосуються реформування законодавства, академічної мобільності, міжнародних проєктів, стратегій інтернаціоналізації, міжнародної освіти, співпраці з альянсами університетів, представлення ЗВО у міжнародних професійних мережах.

Щиро вдячні за гостинність професору Рафалу Вітковському, доктору Костянтину Мазуру та всім долученим до організації зустрічі в Університеті імені Адама Міцкевича в Познані, а також пані Ксенії Шитіковій та її команді, пані Ксенії Смирновій, за ініціативу, координацію, можливість зустрітися з однодумцями та працювати над спільною метою!

Світлана Жильцова

Архіви

Приєднуйтеся до нас