Виберіть сторінку

«Рóковий збір» на підтримку ЗСУ об’єднав університети Вінниці

«Рóковий збір» на підтримку ЗСУ об’єднав університети Вінниці

Студенти трьох вінницьких університетів (Донецького національного університету імені Василя Стуса, Вінницького національного технічного університету та Вінницького національного медичного університету імені М. І. Пирогова) зібрали понад 60 тис. грн на благодійному концерті «Роковий збір». Організатори наголосили, що усі кошти будуть передані 28-ій окремій механізованій бригаді ЗСУ.

У Вінницькому національному технічному університеті 23 січня 2024 року пройшов захопливий «Роковий збір» на підтримку ЗСУ. Сцена вибухнула енергією під час шоу-кейсу за участю гуртів «Suo», «VERIGO» та Віталія Крижанівського. Під час концерту лунала жива музика: від авторських пісень до каверів на хіти. Світломузика та дим допомогли створити атмосферу підтримки.

Однак вже на початку концерту повітряна тривога змусила глядачів трішки зачекати. Частина аудиторії покинула залу, що загалом вплинуло на настрій, але не заглушило енергію виступу.

Гурт «Suo» на «Роковому зборі»

Три університети (ДонНУ імені Василя Стуса, ВНТУ та ВНМУ імені М. І. Пирогова) змагалися за пальму першості під час збору коштів на підтримку Збройних Сил України. Кожен університет мав свою банку для донатів, а переможець, тобто той, хто зібрав найбільше, отримав подарунок від партнера – Української студентської ліги.

Головний приз у цьому змаганні отримав Вінницький національний технічний університет, що зібрав найбільше коштів із невеликим відривом від інших університетів.

(Головний приз від УСЛ – гільза від снаряду від протитанкової гармати «Рапіра» з підписом переможця Євробачення 2022 – Kalush)

Вокаліст та гітарист гурту «Suo» Владислав Пархоменко поділився своїми враженнями та емоціями від «Рокового збору»: «Концерт розпочався з труднощами, через повітряну тривогу: годину довелося чекати відбою. Частина глядачів пішла, тому настрій трішки зіпсувався, але на сам виступ, на мою думку, це не вплинуло». За словами Владислава Пархоменка, їхні очікування не були великими, учасники гуртів та вокалісти сподівалися класно відіграти концерт: «Особисто в мене якихось очікувань не було. Наш гурт «Suo»  просто  розраховував на те, щоб класно відіграти концерт». Незважаючи на деякі нюанси в комунікації з іншим гуртом та певні труднощі в залі, гурт «Suo» насолоджувався відгуками глядачів та атмосферою концерту. Відмінні враження залишилися не тільки у виконавців, а й серед слухачів. Владислав зазначив: «Сподобався відгук залу, загальна атмосфера на концерті, хоч і не вдалося гладко все зіграти/заспівати, але загалом ми були задоволені своїм виступом».

В інтерв’ю В. Пархоменко ділиться своїми враженнями від успіху заходу та визначає основні фактори, що спонукали його взяти участь у ньому. За його словами, успіх події визначається не лише фінансовим результатом, а й спроможністю об’єднати спільноту для важливої справи.

«Якщо розглядати цю подію з погляду музиканта, то такі заходи важливі насамперед тим, що можна презентувати публіці свої пісні, поширювати свою творчість та робити внесок у розвиток музичної/концертної індустрії.

Окрім цього, у реаліях сьогодення це чудова можливість збирати кошти на потреби ЗСУ», – підкреслює Владислав.

В іншому вимірі, він ділиться своєю думкою про важливість української музики та того, як вона пронизує наше суспільство. Владислав висловлює надію, що розповсюдження українського музичного продукту сприятиме формуванню спогадів через призму вітчизняної творчості та підтримає її популяризацію серед української аудиторії.

«Якщо говорити про українську рок-музику та музику загалом, то мені здається, що вона пронизує все наше суспільство. Я утримаюсь від того, щоб відносити себе до якої-небудь конкретної течії музики, оскільки, вважаю, що в епоху глобалізації це недоречно. А втім, уся українська музика, починаючи з народних пісень і закінчуючи яким-небудь фонком, дає людям можливість відчувати через музику емоції, які виникали у той чи інший час у людей. Для української культури це не просто важлива річ, а й необхідна! Музика – це те, що здатне об’єднувати людей та задавати атмосферу в компаніях.

На жаль, особисто в мене (і, думаю, у багатьох українців – ідентична історія), одні з найкращих спогадів із життя асоціюються саме з російською музикою. І, власне, після початку повномасштабного вторгнення стався крутий бум української музики, багато з якої було до цього, але вона відходила на другий план, порівняно з російською. Тому зараз дуже важливо поширювати український продукт передусім, щоб у людей формувалися спогади через призму нашої музики. Надалі вони будуть до цього так чи інакше прагнути», – стверджує Владислав Пархоменко.

Відповідаючи на запитання щодо важливості української музики для нього особисто, Владислав додає: «Власне, для мене українська музика важлива тим, що я народився, ріс і продовжую жити в Україні. Незважаючи на те, що моїми кумирами є зарубіжні виконавці та артисти, я дуже сильно люблю українську музику, бо вона є найріднішою і знайомою, порівняно з будь-якою іншою музикою».

Завершуючи бесіду, Владислав закликає: «Звертаючись до шанувальників та нових слухачів, хочу сказати: донатьте на ЗСУ, слухайте якісну українську музику і підтримуйте артистів, звісно, якщо ви маєте таке бажання. Гуртам хочу сказати: не хвилюйтеся щодо маленьких проблем і майте силу та бажання, аби розвиватися в музичній індустрії».

Від себе скажу: величезна підтримка від студентів університетів ВНТУ, ВНМУ імені М.І. Пирогова та ДонНУ імені Василя Стуса, а також глибокі враження від музичного шоу, попри труднощі, створили неперевершений досвід, що залишиться у серцях учасників та глядачів. Роковий збір виявився не лише благодійною акцією, а й справжньою музичною витівкою, де силу єднання студентської громади відчував кожен учасник та вболівальник.

Денис Посвалюк, здобувач факультету інформаційних і прикладних технологій ОС «Бакалавр» ОП «Журналістика»

 

(Гурт «VERIGO»)

(Віталій Крижанівський)

Архіви

Приєднуйтеся до нас