Виберіть сторінку

Міжрегіональний бізнес-форум: презентовано проєкти програм розвитку малого та середнього підприємництва у Вінницькій та Хмельницькій областях

Міжрегіональний бізнес-форум: презентовано проєкти програм розвитку малого та середнього підприємництва у Вінницькій та Хмельницькій областях

В інноваційному просторі «Miro Space» 9 лютого 2024 року проведено Міжрегіональний бізнес-форум у межах проєкту «Програмна підтримка діяльності МСП та розвиток підприємницьких навичок ВПО», який реалізується Громадською організацією «Академія успіху» в межах проєкту «Фенікс», що виконується Фондом Східна Європа за підтримки Європейського Союзу. Проєкт покликаний сприяти реінтеграції та відновленню роботи релокованого малого та середнього бізнесу у громадах Вінницької та Хмельницької областей.

Під час форуму презентовано проєкти програм розвитку малого та середнього підприємництва у Вінницькій та Хмельницькій областях на 2024-2026 роки та обговорено пріоритетні напрями підтримки МСП.

У заході взяло участь 97 учасників.

Відкрила Міжрегіональний бізнес-форум співзасновниця ГО «Академія успіху», завідувач кафедри менеджменту та поведінкової економіки Донецького національного університету імені Василя Стуса, доктор економічних наук, професор Ольга Дороніна. Ольга Анатоліївна окреслила результати роботи команди в межах проєкту, зокрема: проведення дослідження потенціалу і привабливості територій Вінницької та Хмельницької областей щодо розвитку МСП; організацію і проведення серії тренінгів із розвитку бізнесу МСП і підприємницької поведінки й навичок для представників цільової аудиторії проєкту; розробку проєктів програм підтримки МСП з рекомендаціями національним та місцевим органам влади.

Керівник проєкту «Програмна підтримка діяльності МСП та розвиток підприємницьких навичок ВПО», завідувач кафедри підприємництва, корпоративної і просторової економіки ДонНУ імені Василя Стуса, кандидат економічних наук, доцент Олександр Трегубов розповів про результати анкетування представників органів влади, МПС, зокрема й релокованого, мешканців, які є споживачами продукції та послуг МСП, роботу 8 фокус-груп у Вінниці та Хмельницькому, масштабну тренінгову програму з розвитку бізнесу МСП та розвитку підприємницької поведінки й навичок із понад 80 учасниками, розробку проєктів програм розвитку малого та середнього підприємництва у Вінницькій та Хмельницькій областях на 2024-2026 роки.

З вітальним словом до учасників Міжрегіонального бізнес-форуму звернулася менеджерка проєкту «Фенікс» Фонду Східна Європа Ольга Войтович: «Хочу подякувати вам за організацію цієї важливої події. Наш масштабний проєкт називається «Фенікс», і ми його реалізуємо коштом ЄС. У межах цього великого проєкту ми підтримали 38 громадських організацій за різними напрямами. Один із грантових конкурсів був спрямований на внутрішньо переміщених осіб та громади, що їх приймають. Ми підтримали ГО «Академія успіху» щодо відновлення діяльності релокованого малого та мікробізнесу, також стимулювали інтеграцію ВПО у громади. Загалом Фонд Східна Європа системно займається підтримкою громадського сектору та цифровізацією. Ми також ініціюємо багато безоплатних заходів і маємо освітню платформу «Зрозуміло», на якій розробляємо і публікуємо безоплатні онлайн-курси. 20-21 лютого ми проведемо тренінг «Шлях грантерів: від заявки – до звітування» для громадських організацій, які вперше подаються на грантовий проєкт або мали не досить успішний досвід подачі заявки. Ми також проводимо навчання для представників громадського сектору, розповідаємо, як формувати проєктну заявку, бюджет проєкту, брати участь у конкурсах, які зараз пропонують багато бюджетних організацій.  Якщо вам буде цікаво, будь ласка, долучайтеся. Від імені Фонду Східна Європа хочу подякувати ГО «Академія успіху» за вашу активність під час повномасштабного вторгнення, навіть зараз ми працюємо під час тривоги. Незважаючи на виклики, ви пишете проєкти, реалізуєте їх. Своїм прикладом ГО «Академія успіху» демонструє не тільки важливість громадської активності, а й тих соціально-економічних проблем, які ви вирішуєте. Те, що ви робите, – це вагомий внесок в економіку України».

У вітальному слові CEO ТОВ «Промавтоматика Вінниця» Михайло Ганчук наголосив: «Передусім дякую нашим захисникам і захисницям за те, що вони боронять Україну і дають нам змогу зараз бути тут. Зі свого боку ми теж робимо великий внесок у перемогу. Війна – це гроші, адже саме за них купується зброя. Бюджет наповнюють підприємці, бізнес. Відповідно чим більше грошей у бюджеті, тим більше зброї – і швидше Перемога. Дякую Фонду Східна Європа за фінансування проєкту, дякую ГО «Академія успіху» за те, що ви реалізуєте цей проєкт і допомагаєте підприємцям ставати більш ефективними».

Своїми враженнями від участі у проєкті поділився представник ТМ «Оріфлейм» Валентин Павловський: «Повний зал свідчить про те, що такі заходи потрібні. Мені дуже сподобалося брати участь у таких заходах, тому що, по-перше, це нові знання, а вони зайвими не бувають, по-друге, дуже багато цікавих знайомств, по-третє, було дуже цікаво спостерігати, як люди для себе знаходять нові напрями. Те, що працює сьогодні, через рік може не працювати, через 5 років – про це всі забудуть, тому нові знання – це те, що потрібно нам усім сьогодні. Меседж цього проєкту – колаборація. Я знайшов для себе багато нових можливостей і знайомств. Дякую за такі цінні заходи й бажаю, щоб і надалі ви відкривали нам нові можливості».

Начальник відділу підтримки ветеранів війни та членів їх сімей Хмельницької РВА Інна Пікало зауважила: «Хочу щиро подякувати ГО «Академія успіху» та Фонду Східна Європа за проведений тренінг у нашому відділі. Насправді такі заходи дуже важливі, як для ветеранів, так і для членів їх сімей, тому що це першочергова їхня потреба після демобілізації. Вони прагнуть розвивати свій бізнес, хочуть отримати навички в цьому напряму. Щиро дякуємо вам за те, що погодилися провести такі тренінги саме у нашому відділі. Ми будемо раді бачити вас знову та підтримувати у розвитку цієї програми на теренах Хмельниччини. Тренінги були дуже змістовними та всім сподобалися. Є багато позитивних відгуків. У нас є ветерани, які після завершення навчання, вирішили займатися підприємницькою діяльністю, і вони вже мають свої плани, ідеї щодо відкриття власної справи. Щиро дякую вам за вагомий внесок у розвиток Хмельниччини й нашого відділу!»

Під час презентації проєктів програм розвитку малого та середнього підприємництва у Вінницькій та Хмельницькій областях Ольга Дороніна представила структуру програм, окреслила ключові аспекти недостатності комплексної підтримки сталого розвитку та інтеграції МСП у сучасні економічні, соціальні та технологічні процеси, зокрема дефіциту кваліфікованих кадрів і сучасних навичок серед підприємців і працівників МСП; обмежених можливостей для соціального підприємництва; недостатньої розвиненості екосистеми підтримки МСП; повільних темпів діджиталізації та провадження інновацій. Олександр Трегубов акцентував на пріоритетах програми, зокрема: зміцненні кадрового потенціалу та навичок ведення бізнесу, соціальному підприємництві, розвитку екосистеми підтримки МСП, діджиталізації діяльності МСП.

В обговоренні презентованих проєктів програм узяли участь представники органів влади, бізнесу, кластерів, освіти та громад.

Директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов наголосив: «Представники нашого департаменту теж перебувають в активній фазі напрацювань програм розвитку малого та середнього бізнесу. Для себе ми вже визначили пріоритетні напрями розвитку місцевого бізнесу, і вони частково перегукуються з тими, які ви напрацювали. Серед них є такі три наскрізні напрями: людський капітал, питання кластеризації економіки, зелена економіка. Також ми маємо ідею запровадити ваучерну систему підтримки бізнесу у Вінниці. Запрошуємо вас до напрацювання цієї програми й просимо надіслати свої пропозиції, бачення щодо розвитку підприємництва у Вінниці».

Заступник директора Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Залуський підкреслив: «Питання малого і середнього підприємництва завжди були важливими й залишаються надважливими, особливо зараз. Малий і середній бізнес – більш гнучкі, легше адаптуються у цих умовах. Щодо розвитку МСП у Хмельницькій області, то в нас також реалізувалася Програма малого і середнього підприємництва на 2021-2023 роки. Сьогодні така ж програма уже готується на 2024 рік. Уже зібрані всі пропозиції й зміни до неї.  Ми очікуємо, що вона ось-ось буде затверджена. На мою думку, необхідно створювати соціально відповідальне мале підприємництво, адже воно буде  продукувати легальні робочі місця. Ваш проєкт – це нова кров! Завдяки цьому проєкту ми розглянули наявні проблеми під іншим кутом зору. Ви змотивували нас до дії, підтягнули нових людей, і таким чином активізувалася робота щодо створення нових підприємств. Ви дали шанс багатьом людям переглянути своє життя і змінити свою кар’єру».

Директор ГС «Запорізький кластер “Інжиніринг-Автоматизація-Машинобудування”», доктор економічних наук, професор, начальник відділу проєктної діяльності, професор кафедри економіки та митної справи Національного університету «Запорізька політехніка» Андрій Карпенко зауважив: «Дуже корисні напрями, які ви сьогодні реалізуєте. Цей форум є підтвердженням того, що вони дуже актуальні. Радий, що ці ініціативи виходять безпосередньо від вас, від моїх колег-партнерів, від ДонНУ імені Василя Стуса.  Вважаю, що бізнес-об’єднання, зокрема кластери, дозволяють розширити ланцюги доданої вартості, сформувати додаткові компетентності, розподілити частину тих завдань, які є спільними для групи компаній, на додаткові виділені ресурси кластерів. Напрямок у вас обраний дуже правильний, ініціативи – результативні, тому хочу побажати, щоб ви продовжували працювати в цьому напрямку і максимально ініціювали створення таких консультаційних напрямів, які дозволять в обмежених ресурсах малому та середньому бізнесу знайти можливості для свого розвитку».

Декан економічного факультету ДонНУ імені Василя Стуса, професор, тренер та експерт цього проєкту Тетяна Орєхова наголосила: «Дуже приємно зустрітися з вами на підсумковому майданчику спільного проєкту. ДонНУ імені Василя Стуса не лише партнер проєкту, а й виконавець, адже ви бачите, що практично всі тренери проєкту – це співробітники Університету. Можуть бути різні формати партнерства. Іноді ми залучаємо громадські організації, у яких ми працюємо, для того, щоб реалізувати наші задуми та ідеї. Наш ЗВО – відповідальний університет. У 2004 році наша Alma Mater підписала Велику Хартію Університетів, до якої наразі приєдналися 889 університетів з 88 країн світу. Ми підписали цю Хартію раніше, ніж її підписала Україна (у 2005 році). Конференція Великої Хартії Університетів, яка проходила у жовтні 2023 року, була присвячена чутливим та відповідальним університетам. Це про наш Університет. Думаю, що всі партнери, які присутні тут, погодяться з тим, що з тих часів, як ми перемістилися на Вінниччину, ми відразу увійшли в робочі групи щодо розробки місцевих стратегій, регіональних стратегій розвитку. У 2015 році я стала членом робочої групи з розробки Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області, потім була нова стратегія до 2027 року, зараз робоча група працює над оновленням стратегії відповідно до нової державної політики регіонального розвитку. Крім того, ми пам’ятаємо, що Україна має стати членом ЄС. Відповідно у цих напрямах державної політики регіонального розвитку закладені ті пріоритети, що вміщені у порядку денному 2030 ЄС. Відповідно всі регіональні й місцеві стратегії мають оновлюватися. Ключовими пріоритетами є згуртованість, інклюзія, адаптація до кліматичних змін, сталий розвиток, можливість розвитку малого і середнього бізнесу, підприємництва, аби дати можливість всім регіонам, зокрема й віддаленим територіям, і вразливим категоріям населення мати доступ до достатку й економічного добробуту. Про все, що йдеться в європейських стратегіях, має йти мова й у наших стратегіях. Відповідно до місії, бачення ДонНУ імені Василя Стуса ми є надійним партнером громади, у якій живемо й працюємо. Ми відкрили 5 нових освітніх програм, які є нашою відповіддю на потреби суспільства, зокрема: «Соціальне підприємництво», «Управління постконфліктними територіями», «Екохімбезпека», «Реабілітаційна психологія», «Цифрова бізнес-дипломатія». Також успішно реалізовано проєкт ГО «Академія успіху» щодо інтеграції ВПО та релокованого бізнесу в місцевий ринок праці та в місцеву громаду. Є ще безліч таких програм і проєктів, які, дійсно, є нашою відповіддю на виклики часу, адже ми формуємо свої компетентності, постійно знаходимося в розвитку і даруємо свої знання суспільству. Тут присутні колеги з Вінницької міської ради, які підтвердять, що ми також були долучені до реалізації проєкту розробки індикаторів моніторингу реалізації стратегії Вінницької об’єднаної територіальної громади. Також наші колеги є членами робочих груп із розробки програм розвитку соціального підприємництва, туризму, маркетингу міста Вінниці, тобто це все те, що ми називаємо надійним партнерством. Не може конкурентно розвиватися громада, бути сучасною, якщо не враховувати чотирикутник взаємодії економічного діалогу між владою, бізнесом, громадою, освітою і наукою, адже без освіти й науки в епоху економіки знань неможливий сучасний розвиток будь-якої території. Зміни відбуваються дуже турбулентно, мінливо, ущільнюються всі економічні цикли науково-технологічного прогресу, тому без науки й освіти будь-який економічний розвиток неможливий. Проєкти програм розвитку малого та середнього підприємництва у Вінницькій та Хмельницькій областях будуть покладені в основу оновленої Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області до 2027 року.  Дякую всім за те, що у нас є можливість взаємодії, дякую ГО «Академія успіху» за організацію такого майданчика, дякую всім, то долучився до реалізації цього проєкту! У нас дуже багато планів та ідей, далі буде!»

У форматі світового кафе учасники Міжрегіонального бізнес-форуму обговорили пріоритетні напрями підтримки МСП у Вінницькій та Хмельницькій областях, обмінялися досвідом, ідеями та найкращими практиками для розвитку МСП, сприяння інтеграції ВПО у підприємницьке середовище.

 Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас