Виберіть сторінку

У ДонНУ імені Василя Стуса презентовано мандрівну виставку «Прийшли, заспівали, перемогли»

У ДонНУ імені Василя Стуса презентовано мандрівну виставку «Прийшли, заспівали, перемогли»

У фойє головного корпусу ДонНУ імені Василя Стуса 19 березня урочисто відкрито мандрівну виставку «Прийшли, заспівали, перемогли», присвячену столітній історії українського «Щедрика». Це авторський проєкт дослідниці історії культурної дипломатії України Тіни Пересунько, що реалізується за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні у десяти університетах України упродовж 2024 року.

На захід завітали викладачі, здобувачі та співробітники Університету.

Відкриваючи виставку, Тіна Пересунько наголосила: «Від імені команди Інституту Леонтовича маю велику приємність презентувати у стінах вашого Університету виставку історії «Щедрика» – пісні, яку ми дуже добре знаємо та пишаємося. Щороку на Різдво світ виконує американську колядку «Carol of the Bells», але це наш український «Щедрик», написаний композитором Миколою Леонтовичем, який народився на Вінниччині, але кілька років він проживав у Покровську, на Донеччині, тому це дуже прикметно, що сьогодні ця виставка презентується у Вінниці, у Донецькому університеті імені Василя Стуса. Бо, справді, «Щедрик» – це мелодія, наша культура, яка об’єднує Україну зі світом, але й об’єднує Україну зсередини. Перед Вами мандрівна виставка, яку ми виготовили на грант Посольства США в Україні й впродовж цього року презентуватимемо в 10 університетах України. Це виставка, у якій розповідається не просто про історію пісні, а про історію змагання України за міжнародне визнання і незалежність через музику та культуру. Ми багато говоримо про американську версію «Щедрика» «Carol of the Bells», але за тиждень до прем’єри цієї пісні в Карнеґі-хол українська діаспора у найстарішій газеті США під назвою «Свобода» опублікувала велику статтю, де йшлося: «Дай, Боже, аби на вольній землі Вашингтона виспівали волю Україні». Ця цитата вийшла  за тиждень до тієї події, завдяки якій потім з’явилися «Carol of the Bells» та різдвяна комедія «Сам у дома». «Щедрик» – це пісня, яка спочатку їхала до Європи. На стендах цієї виставки розповідається про цей унікальний для тодішньої світової історії проєкт музичної дипломатії. За доби УНР верховний головнокомандувач, арткритик, диригент запропонував створити Українську Республіканську Капелу для культурної промоції України в Європі та відправив її до Парижу, аби довести західним лідерам, що українці – це, справді, нація, що ми не росіяни, що у цій війні за незалежність, коли розпалася російська імперія, ми маємо право на свою незалежну державу, як поляки, чехи, литовці. Перед вами сторічна історія «Щедрика», яка розповідає нам, як ми протистояли російській пропаганді піснею, музикою та культурою».

Ректор ДонНУ імені Василя Стуса Ілля Хаджинов підкреслив: «Насправді, мелодію «Щедрика» ми всі добре знаємо, але довгий час ми не розуміли, що вона українська. З початком повномасштабного вторгнення стало зрозумілим, що треба протистояти російській пропаганді. Саме просвітницька діяльність цієї виставки, яка експонуватиметься в нашому Університеті до п’ятниці, є дуже важливою. Щиро вдячний колегам, Уряду США, який запропонував такий грант. Це дуже велика робота насправді, тому що стільки архівів було відвідано, стільки матеріалів переглянуто для того, аби зібрати по часточках в єдине ціле те, що ми бачимо сьогодні. Велика подяка організаторам, творцям і авторам цього проєкту, за те, що ви робили, робите і робитимете. Принагідно запрошую вас, шановні здобувачі, колеги, друзі, відвідати концерт-реконструкцію «Прилетіла ластівочка» в Академічному українському музично-драматичному театрі імені М. К. Садовського і поринути на хвилях української культури в ті часи, коли все тільки розпочиналося, зрозуміти, наскільки треба було бути сильним, аби протистояти більшовицькій навалі. Ми це розуміємо, на жаль, тільки  зараз, дехто це розумів раніше, так само як наш випускник, Василь Стус, який казав, що в певний час Україна прокинеться, і він повернеться до нас: “Народе мій, до тебе я ще верну”».

Начальниця відділу молодіжної політики Вінницької міської ради Юлія Мончак зауважила: «Саме на цій виставці сьогодні популяризується українська культурна спадщина. Ми всі знаємо «Щедрик», але чому ця мелодія стала відомою на весь світ? Саме у ній поєдналися народні українські традиції й сучасна класична музика. Усі ми знаємо, що без минулого у нас немає майбутнього. Саме за молоддю – наше майбутнє! Дякую організаторам за таку виставку, за те, що вона експонується у Вінниці, у ДонНУ імені Василя Стуса!»

Доцент кафедри міжнародних відносин і зовнішньої політики факультету історії та міжнародних відносин ДонНУ імені Василя Стуса Ірина Богінська розповіла історію знайомства з Тіною Пересунько: «Ми познайомилися зі Тіною у 2019 році в Харкові, коли вона презентувала свій проєкт. Я дуже щаслива, що сьогодні цей проєкт реалізується, живе і в нього є майбутнє. Радію, що сьогодні саме у нашому Університеті відкривається ця виставка. «Щедрик» є, дійсно, вдалим проєктом культурної дипломатії, який дозволяє нам поєднати минуле, теперішнє і певною мірою запрограмувати майбутнє, переосмислити свою ідентичність, зрозуміти, хто свої, хто чужі, за що ми сьогодні боремося. Із отаких от маленьких пазликів ми мусимо створити власну історію для того, щоб вийти з тіні інших інтерпретацій нашої історії».

Виставка «Прийшли, заспівали, перемогли» розповідає захопливу історію про те, як українська пісня «Щедрик» стала одним із найвідоміших у світі символів Різдва, а українська ластівочка із щедрівки, підкоривши європейський і американський континенти, перетворилася на колядку дзвоників «Carol of the Bells».

Гості заходу мали чудову нагоду відвідати авторську екскурсію Тіни Пересунько.

Виставковий проєкт «Прийшли, заспівали, перемогли» експонуватиметься в ДонНУ імені Василя Стуса впродовж 19 – 23 березня 2024 року.

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас