Виберіть сторінку

Пам’яті В’ячеслава Волкова. «Економіко-правовий факультет – справа його життя».

Пам’яті В’ячеслава Волкова. «Економіко-правовий факультет – справа його життя».
Сьогодні вся Університетська родина згадує видатного професора, члена-кореспондента Академії правових наук України, заслуженого працівника освіти України, декана економіко-правового факультету ДонНУ(нині юридичний факультет) В’ячеслава Дмитровича Волкова.

В’ячеслав Дмитрович Волков був ініціатором та засновником економіко-правового факультету ДонНУ в 1983 році та його незмінним деканом впродовж 25 років. Саме за участі В’ячеслава Дмитровича у 1981 році в Донецькому державному університеті відкрито спеціальність «Правознавство».

Професор В’ячеслав Волков був фахівцем з конституційного права і місцевого самоврядування, автором низки монографій та навчальних посібників, близько 200 наукових та методичних праць, головним редактором журналу «Правничий часопис Донецького університету».

Саме В’ячеславу Дмитровичу належить ідея про те, що комунальне (муніципальне) право має бути окремим науковим напрямом в юридичній науці. За його редакцією вийшов перший підручник з «Комунального права», присвячений правам органів місцевого самоврядування. Під керівництвом В’ячеслава Дмитровича розроблені концепція, а згодом – і проекти законів про статус міста і області. Впродовж спільних проектів Університету з донецькою міською владою та організацією «Асоціація великих міст» було розроблено Проект Примірного статусу міста, де також знайшло відображення його бачення розвитку місцевого самоврядування, яке відповідало європейським стандартам.

В’ячеслав Дмитрович був лауреатом Всеукраїнського конкурсу 2000 року на краще професійне досягнення «Юрист року» в номінації «Юрист-викладач», лауреатом 2003 року в номінації «Юрист – організатор юридичної освіти».

Крім того, В’ячеслав Дмитрович – переможець конкурсу (спеціальний приз) «Вчитель-новатор», який оголошено компанією «Майкрософт Україна» за сприяння Міністерства освіти і науки України. В’ячеслав Дмитрович нагороджувався Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, Почесною грамотою Донецької обласної державної адміністрації та низкою інших відзнак та подяк.

Своєю науковою, викладацькою, організаторською діяльністю професор В’ячеслав Волков заслужив неабияку шану, повагу та визнання не лише серед українських колег, але й закордонних дослідників та експертів. Він був членом науково-методичної комісії з правознавства Міністерства освіти і науки України, Наукової ради з економіко-правових проблем розвитку міст відділення економіки НАН України, Академії Наук Нью-Йорка(США).

За активної участі професора Волкова В.Д. факультет виграв грант уряду США на розробку правових навчальних курсів і наукові дослідження спільно з юридичною школою права Піттсбурзького університету, а також з реалізації спільної програми з Даремським університетом (Великобританія).

У його день народження з гордістю, словами подяки та сльозами на очах згадують В’ячеслава Дмитровича його колеги, випускники та викладачі Стусівського університету, підкреслюючи його новаторство, креативність та наполегливість у всіх його починаннях, багаторічний значущий внесок у розвиток юридичної освіти.

«Важко переоцінити той вклад, який зробив В’ячеслав Дмитрович у розвиток факультету і Університету в цілому. Економіко-правовий факультет виник перш за все його зусиллями. Саме становлення, розбудова та мікроклімат факультету, який зберігається до цього часу – можна назвати напрацюваннями Волкова. Все, що відбувалось нове у вищій школі, в юридичній освіті, до всього він мав відношення. З’являлись цікаві ідеї на теренах Радянського Союзу, потім України, чи він бачив досвід інших країн – все втілював на факультеті. Таким чином, у нас з’явилася перша в Україні Юридична клініка, такого досвіду не було до того в юридичних закладах. Зараз вони є у більшості юридичних університетів. Але першим був ДонНУ, завдяки В’ячеславу Дмитровичу», – розповідає в.о. декан юридичного факультету Антоніна Бобкова.

Вагому роль В’ячеслав Дмитрович відіграв у житті ректора ДонНУ імені Василя Стуса Романа Гринюка, адже свого часу став його науковим керівником, ідейним та духовним наставником.

«Я був випускником першого набору спеціальності «Правознавство» в Донецькому державному університеті та з В’ячеславом Дмитровичем Волковим я пройшов шлях від студента до професора та керівника факультету. Це людина, яка загартовувала мене та надихала. Я гордий, що був деканом факультету після нього, продовжував його справу, розвивав «дитя», яке він породив у 1981 році».

На думку Романа Федоровича, професор Волков, як декан факультету, був інноваційним та прогресивним, ніколи не сидів на місці, перебував у пошуку нових форм юридичної освіти.

«Завдяки В’ячеславу Волкову, економіко-правовий факультет вже тоді мав потужні інноваційні інституції, які працювали на майбутнє факультету, студентів. За його участі створені перші Центри практичного навчання, європейського і міжнародного права з потужною бібліотекою, Центри інформаційних технологій, довузівської підготовки. Перший в Україні Центр практичного навчання допоміг студентам оволодіти практичними навичками юриста. Студенти старших курсів отримували в Центрі безпосередній досвід, працювали з живими юридичними справами, з людьми, які потребували юридичної допомоги», – згадує професор Роман Гринюк.

Як викладач В’ячеслав Дмитрович намагався максимально зацікавити студентів предметом, провести заняття в ігровій формі. Антоніна Григорівна розповідає, що свого часу за його ініціативи запровадили Всеукраїнські змагання в галузі господарського права і процесу та була створена навчальна зала судових засідань.

«Завдяки В’ячеславу Волкову на нашому факультеті з’явилася зала судових засідань. Це була повна імітація такої зали. На жаль, сьогодні у нас її немає, вона залишилася в Донецьку. Це, по суті, перенесення зали суду з розгляду кримінальних справ в одну з аудиторій факультету, де була решітка для звинувачуваного, дерев’яні лави для присутніх, крісла для судів. Сама зала була обладнана відео, мікрофонами. Це було для того, щоб кожен студент 3 курсу відіграв свою роль у цьому судовому процесі. Таким чином, студенти мали чітке уявлення, того що відбуватиметься в суді, отримали практичні навички, якнайшвидше могли увійти в професію».

Із захватом згадує комунікативні та організаторські здібності В’ячеслава Дмитровича, доцент кафедри конституційного, міжнародного і кримінального права Ірина Щебетун. За її словами, професор Волков був захисником корпоративних інтересів, талановитим організатором, натхненником, який об’єднав колектив тогочасного економіко-правового факультету, зробивши його єдиним цілим.

«Він дивився на перспективу, ставив цілі, які іншим здавалися недосяжними. В’ячеслав Дмитрович був переконливим, своєї ідеєю заряджав всіх і кожного. Він був прикладом того, як варто жити – прихильник здорового способу життя, завжди підтягнутий, займався спортом, не палив. Щоб підтримувати себе в гарній формі в нас на факультеті було обладнано міні-тренажерний зал і маленьке приміщення для гри в теніс. На перервах Волков інколи проводив невеличкі змагання з тенісу зі студентами. Він був щирим та дружелюбним з викладачами та студентами. Як студенти на той час, ми відчували до себе повагу, можливість висловити свої думки, навіть якщо вони кардинально відмінні від прийнятих. Коли В’ячеслав Дмитрович відійшов від керівництва факультетом, він залишився активним учасником життя факультету. Брав участь у наукових, культурних, спортивних заходах. Економіко-правовий факультет, який він очолював – була справа його життя».

Завдяки наполегливості та співпраці В’ячеслава Дмитровича з місцевою владою, з керівництвом Університету, у 2001 році в економічно-правового факультету з’явився новий сучасний навчальний корпус. Корпус був однією з найкращих будівель міста Донецька та не мав аналогів. На жаль, він також залишився на окупованій території, як і гордість В’ячеслава Дмитровича – єдиний в Україні пам’ятник студенту.

Світла пам’ять В’ячеславу Дмитровичу Волкову! Він назавжди залишиться у серцях випускників, викладачів та колег людиною з великої літери, видатною постаттю, яка увійшла в історію створення, становлення та розвитку юридичного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса.

Архіви

Приєднуйтеся до нас