Виберіть сторінку

Міжуніверситетський день Рідної мови

Міжуніверситетський день Рідної мови

«МИ НІКОЛИ НЕ ЗРЕЧЕМОСЯ РІДНОЇ МОВИ»

Такою була назва міжуніверситетського уроку Рідної мови, що відбувся на філологічному факультеті 21 лютого 2018 року в Міжнародний день рідної мови (інколи його називають «Міжнародний день материнської мови»). Ініціатором проведення заходу стала кафедра загального та прикладного мовознавства і слов’янської філології. В ошатній аудиторії зібралися студенти різних спеціальностей філологічного факультету, а також гості зі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, лауреати міжрегіонального Відкритого творчого конкурсу серед учнівської та студентської молоді «Слово у душі – душа у слові». Цікавими були розповіді лауреатів нагороди імені Василя Стуса за 2017 рік Надії Дудніченко (м. Гайсин)  за темою «Єднаймося, Братове-Українці» та Ростислава Дяченка «Лиш через терни до зірок», які висвітлили ідею єднання різних земель Держави.

Важливим був і своєрідний діалог Подільської та Донецької громад із питань рідного слова, що своєрідно акумульовано в листі Альони Вербицької (м. Торецьк Донецької області): «Слово – це дотик до душі. / Воно буває різним аж до болю. / І іноді звертаюсь я до слова. / Його не чутно, але тоді чому? / Чому душі моїй так тяжко і самотньо / Від цих поганих, гострих, тяжких слів? / І, мабуть, я ніколи не забуду / Смак  слова,  що залишилося в душі».

Під час міжуніверситетського уроку Рідної мови відбувся діалог у режимі он-лайн з учасниками круглого столу «Використання національних лінгвістичних корпусів у навчальному процесі», що проходив на базі товариства «Знання» (м. Київ). Основна думка – розширення віртуальної присутності рідної мови.

Міжуніверситетський урок Рідної мови «Ми ніколи не зречемося рідної мови» ще раз підтвердив слова великого поета Володимира Сосюри: «Яке прекрасне рідне слово! Воно – не світ, а всі світи». Ці світи потрібно берегти, плекати й розвивати, бо сила народу в його Мові як носієві коду нації й незламності Духу.

Архіви

Приєднуйтеся до нас