Виберіть сторінку

Моя солов’їна й барвінкова…

Моя солов’їна й барвінкова…

У переддень Дня української писемності та мови, що традиційно відзначають у нашій державі 9 листопада, пропонуємо вашій увазі топ-10 цікавих фактів про українську мову:

  1. Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.
  2. 448 р. візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова «мед» і «страва». Це була перша згадка українських слів.
  3. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру «П». Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера «Ф».
  4. Особливістю української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Зменшувально-пестливу форму має навіть слово «вороги» – «вороженьки».
  5. Найдовше слово в українській мові – «дихлордифенілтрихлорметилметан» (назва хімікату, що використовують для боротьби зі шкідниками). Це слово містить у собі аж тридцять літер!
  6. Найчастіше серед іменників уживають слово «рука», серед дієслів – «бути», серед прикметників – «великий», серед займенників – «він».
  7. Починаючи з вісімнадцятого й до дев’ятнадцятого століття в українській мові використовували до п’ятдесяти різних систем письма (але не письменностей), тому за кількістю орфограм, українська мова перевершує найскладнішу – монгольську.
  8. В українській мові й донині збереглися назви місяців із давньослов’янського календаря – сiчень (час вирубки лісу), лютий (люті морози), березень (тут існує кілька тлумачень: починає цвісти береза; брали березовий сік; палили березу на вугілля), квітень (початок цвітіння берези), травень (зеленіє трава), червень (червоніють вишні), липень (початок цвітіння липи), серпень (від слова «серп», що вказує на час жнив), вересень (цвітіння вересу), жовтень (жовтіє листя), листопад (опадає листя з дерев), грудень (від слова «груда» – мерзла колія на дорозі).
  9. Українська мова – одна з наймилозвучніших мов світу. 1934 року в Парижі на лінгвістичному конгресі провідні фахівці визнали українську мову третьою з-поміж усіх мов (після французької та фарсі) за мелодійністю, лексичним і фразеологічним багатством, величезними словотвірними можливостями, синтаксичною гнучкістю. На аналогічному форумі мовознавців у Швейцарії, де головними критеріями оцінки були евфонічна система мови, її мелодійність і милозвучність, українську мову було названо другою після італійської.
  10. Українська мова є однією з найпоширеніших мов у світі, за кількістю носіїв вона посідає, за різними даними, 26 або 32 місце в світі.

Архіви

Приєднуйтеся до нас