Виберіть сторінку

Відкриття ХIX Міжнародної наукової конференції студентів та молодих учених «Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання»

Відкриття ХIX Міжнародної наукової конференції студентів та молодих учених «Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання»

На економічному факультеті Донецького національного університету імені Василя Стуса відбулося урочисте відкриття ХIX Міжнародної наукової конференції студентів та молодих учених «Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання», організованої за підтримки Міністерства освіти і науки України та Ради молодих вчених економічного факультету. Цей науковий захід триватиме впродовж 3 днів, з 13 по 15 листопада.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися: заступник декана економічного факультету з наукової роботи, д.е.н., професор Ольга Дороніна, проректор з наукової роботи, д.е.н., професор Ілля Хаджинов, д.е.н., професор Сергій Козловський, викладач спеціальних економічних дисциплін, виконавчий директор Навчально-тренувальної фірми «Перлина Поділля» Вінницького міжрегіонального вищого професійного училища Вікторія Петрова.

Ольга Дороніна привітала гостей та учасників наукової конференції і наголосила: «Сьогодні у цій затишній залі зібралося близько 200 авторів наукових тез. Серед наших учасників є 6 провідних науковців з Мексики, Болгарії, Республіки Польща. У роботі секцій нашого наукового заходу беруть участь студенти, аспіранти, молоді науковці з 22 навчальних і наукових установ України. Про це свідчить широка географія учасників: Київ, Маріуполь, Одеса, Дніпро, Полтава, Львів та Мелітополь».

До привітань приєднався проректор з наукової роботи Стусівського університету Ілля Хаджинов, який підкреслив: «19 років у нас існує традиція проведення Міжнародної наукової конференції студентів та молодих учених, яка була започаткована ще у Донецьку. Формат заходу майже не змінився, проте з’явилися нові окраси, наприклад пленарні доповіді. Користуючись нагодою, хотів би передати найщиріші вітання учасникам конференції від ректора ДонНУ імені Василя Стуса Романа Гринюка».

До учасників наукової конференції також звернувся Сергій Козловський, зазначивши: «Сьогоднішнє дійство – це певна спроба вирішення проблем економіки України. У першу чергу, це проблеми, пов’язані з розвитком підприємництва, бізнесу, маркетингу, фінансів та інших соціально-економічних аспектів, які сьогодні ви будете намагатися вирішити. Без вирішення цих проблем неможливо досягти високого рівня суспільного добробуту населення та високого економічного рівня держави. Хотів би пригадати слова відомого вченого, хірурга Миколи Пирогова, який казав: «Де панує дух науки, там твориться велике й малими зусиллями».  Тож бажаю усім творчої наснаги та успіху!»

Вікторія Петрова подякувала організаційному комітету за запрошення та наголосила: «Приємно, що ваш Університет завжди запрошує нас на подібні конференції, круглі столи, майстер-класи. У процесі комунікації молоді науковці мають змогу обмінятися думками, вдосконалитися, порушити важливі питання і вирішити проблеми. Науки без молоді просто не існує. По-перше, молодь бачить ці проблеми швидше, краще, по-друге у процесі вирішення цих проблем формуються професійні компентенції. Я вірю, що сучасна молодь зробить все можливе, що Україна була успішною та процвітаючою державою».

На пленарному засіданні першим мав честь виступити кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри менеджменту та поведінкової економіки  Олександр Клочковський. Він розповів учасникам конференції про застосування SWOT-аналізу як базисної умови при формуванні стратегії розвитку туристичної сфери Вінницької області.  Олександр Владиславович дослідив поточний стан туристичної діяльності Вінницької області, та її роль в економічному житті Вінниччини. Він презентував результати проведеного SWOT-аналізу з метою визначення стримуючих факторів розвитку туристичної сфери Вінницької області, формування стимулів ефективного соціально-економічного розвитку області, визначення пріоритетів та тенденцій подальшого розвитку. Доповідач окреслив сильні сторони розвитку туристичної сфери Вінницької області, зокрема: наявність історичної спадщини, сприятливі кліматичні умови, розмаїття природнього ландшафту, наявність великої кількості пам’яток архітектури, етнокультурні традиції, наявність рекреаційних ресурсів для розвитку туристичних дистинацій, помірно низькі ціни на туристичний продукт. Досить детально науковець проаналізував слабкі сторони, серед яких: низький рівень облаштованості дорожньої інфраструктури, санітарно-побутових умов туристичної інфраструктури, недостатня кількість повноцінних туристичних маршрутів за видами туризму, байдуже ставлення значної частини населення області до внутрішнього туризму, низький рівень туристичного бізнесу і брендування, доглянутості значної кількості культурних пам’яток та нерозвиненість готельної мережі; дефіцит фінансових ресурсів, неадаптованість туристичної інфраструктури до сезонних змін та проблема утилізації відходів. Олександр Владиславович акцентував увагу на зовнішніх можливостях розвитку туризму на Вінниччині, а саме: високому рівні інноваційного розвитку області; наявності «майданчика» для розвитку різних видів туризму та формування туристичних маршрутів; залученості місцевого населення у сферу надання туристичних послуг; розумінні місцевою владою необхідності розвитку туристичної сфери.

Кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри обліку, аналізу та аудиту  Віктор Томчук виступив з доповіддю «Автоматизація управління бізнес процесами на базі програмного продукту 1С: Підприємство 8.3». Він розвіяв міф про те, що 1С: Підприємство 8.3 вважають російським програмним продуктом та аргументував свою позицію такими доказами: код програми 1С: Підприємство написаний вітчизняними програмістами; програмний продукт адаптований під вимоги українського законодавства; коректність роботи перевіряється вітчизняними бухгалтерами-практиками та аудиторами; нові функціональні можливості 1С: Підприємство  створюють вітчизняні бухгалтери-практики та аудитори; використання програмного продукту дозволено приватними підприємствами. Науковець розповів про альтернативи програмного продукту 1С, його переваги та недоліки, типові конфігурації, функціональні можливості конфігуратора.

Аспірант кафедри менеджменту та поведінкової економіки, Голова Ради молодих вчених економічного факультету Микола Рязанов запропонував власне бачення удосконалення кадрової політики як елементу стратегічного розвитку ЗВО. Микола Романович презентував програму удосконалення кадрової політики в ДонНУ імені Василя Стуса. Серед ключових позицій: оптимізація системи матеріального стимулювання, забезпечення психологічного комфорту, розвиток персоналу, удосконалення корпоративної культури.

Про особливості складання резюме 2020+ розповіли студентки кафедри менеджменту та поведінкової економіки Вероніка Старостенко та Анна Зулінська. Вони наголосили на тому, що саме резюме формує професійне майбутнє кожного з нас. Також студентки акцентували увагу на основних пунктах резюме: ПІБ, посада, заробітня плата, контактні дані, досвід роботи, освіта, професійні навички, рекомендації, додаткова інформація та Summary.

По завершенню пленарного засідання робота конференції продовжилася на засіданнях чотирьох секцій «Бізнес-статистика та економічна кібернетика», «Маркетинг», «Сучасні проблеми економіки та підприємництва», «Облік, аналіз та аудит».

У рамках конференції 14 листопада працюватимуть такі секції: «Математичні методи та моделі в економіці», «Міжнародних економічних відносин» та «Менеджмент та поведінкова економіка». На гостей конференції чекає сюрприз – дебати «Легалізація грального бізнесу покращує якість життя в Україні», організовані за ініціативи кафедри фінансів та банківської справи.

15 листопада відбудеться інтелектуальне змагання «Найрозумніший».

Тож бажаємо учасникам ХIX Міжнародної наукової конференції студентів та молодих учених «Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання» натхненної та плідної праці!

 Олена Топчій

 

Архіви

Приєднуйтеся до нас