Виберіть сторінку

ІІ МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ «ХІМІЧНІ ПРОБЛЕМИ СЬОГОДЕННЯ»

ІІ МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ «ХІМІЧНІ ПРОБЛЕМИ СЬОГОДЕННЯ»

З 19 по 21 березня 2019 року на базі навчально-наукового інституту хімії Донецького національного університету імені Василя Стуса проходила ІІ Міжнародна (ХІІ Українська) наукова конференція студентів, аспірантів і молодих учених «Хімічні проблеми сьогодення» (ХПС-2019). Цьогоріч для участі в конференції зареєструвалося 197 учасників, що надіслали тези доповідей з аналітичної, квантової, неорганічної, органічної, фізичної, медичної та фармацевтичної хімії, біохімії, хімічної освіти, хімічної інженерії, хімії полімерів і композитів. Традиційно вони представляють заклади вищої освіти і наукові установи України, а також інших країн – Азербайджану, Російської Федерації, Естонії, Німеччини, Польщі, Бразилії.

Перший день роботи конференції (заїзд і реєстрація) був насичений зустрічами зі старими знайомими та тими, хто вперше став учасником ХПС. Крім того, гості мали нагоду відвідати Національний музей-садибу видатного хірурга М. І. Пирогова, дізнатися про його життєвий шлях і досягнення, якими він відомий у всьому світі. Друга частина екскурсійної програми з візитом в музей української марки імені Якова Балабана та ретро-музей була запланована на 21 березня.

Другий день роботи конференції розпочався з церемонії відкриття. Учасників привітав проректор з наукової роботи ДонНУ імені Василя Стуса д‑р екон. наук, проф. Хаджинов Ілля Васильович. Він звернув увагу на те, що хіміки в ДонНУ імені Василя Стуса мають найбільшу кількість публікацій у Scopus. Ілля Васильович зазначив, що вже вчетверте має можливість відкривати конференцію «Хімічні проблеми сьогодення», після переміщення університету до м. Вінниця, при цьому вдруге вона проходить у статусі міжнародної. Побажавши учасникам плідної роботи під час конференції, він передав слово голові організаційного комітету, д‑ру хім. наук, проф. Шендрику Олександру Миколайовичу. Проф. Шендрик звернув увагу учасників на те, що хіміків, які навчаються й працюють на хімічних факультетах чи в інститутах, відокремлених від інших підрозділів закладів вищої освіти, дедалі менше. Водночас, професія хіміка вельми затребувана серед роботодавців. Тому учасники конференції, серед яких були представники майже всіх закладів вищої освіти та наукових установ України, мають розуміти, якою перспективною є обрана ними спеціальність. Після побажання успішних виступів та оголошення організаційних моментів щодо графіку засідань почалася робота секцій.

У трьох об’єднаних секціях представляли результати своїх досліджень не тільки хіміки, які роблять свої перші кроки в науці, – для когось це була «генеральна репетиція» магістерської або дисертаційної роботи. Як завжди, хочеться відзначити різноплановість досліджень, презентованих учасниками. Оцінювали представлені доповіді члени журі, яке складалося з представників Донецького національного університету імені Василя Стуса, Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України, Вінницького національного технічного університету, Львівського національного університету імені Івана Франка.

За результатами виступів учасників членами журі було виділено кращі усні та постерні доповіді у кожній секції, відзначені під час церемонії закриття конференції. Кожен переможець отримав диплом, а учасники, які посіли перші місця, додатково одержали цінні подарунки від партнера конференції ТОВ «УкрХімАналіз». Крім того, традиційно за кращі усні доповіді, виголошені українською мовою, учасники отримали грошові премії від науково-сервісної фірми «ОТАВА».

Після церемонії нагородження проф. Шендрик зазначив, що у 2018 р. конференція була присвячена 100-річчю Національної академії наук України, в 2019 світ відзначає 150-річчя відкриття Закону періодичності. Тож, час шукати визначну для хіміків подію, під егідою якої проходитиме наступна, ІІІ Міжнародна (ХІІІ Українська) наукова конференція «Хімічні проблеми сьогодення». По завершенні офіційної частини слово для хвилинки гумору взяв проф. Хаджинов, презентувавши аудиторії знайдений в інтернет-просторі цікавий спосіб навчання хімії з використанням мемів. Після цього учасники з організаторами конференції зробили традиційне фото на згадку.

Сподіваємося, що в учасників і гостей конференції залишаться теплі спогади про поїздку до м. Вінниця та візит до ДонНУ імені Василя Стуса, і ми обов’язково побачимося знов на ХПС-2020.

Організаційний комітет висловлює подяку ректорату, Студентській раді ДонНУ імені Василя Стуса, навчально-практичному центру культурно-естетичного розвитку та роботи зі студентами, прес-центру ДонНУ імені Василя Стуса та всім причетним до організації конференції, а також партнерам, що традиційно підтримують «Хімічні проблеми сьогодення»: ТОВ «УкрХімАналіз», науково-сервісній фірмі «ОТАВА».

Матеріал підготували
в. о. директора навчально-наукового
інституту хімії, д-р хім. наук, професор Шендрик О. М.,
доцент кафедри біохімії та фізичної хімії,
канд. хім. наук, доцент Жильцова С. В.M

Архіви

Приєднуйтеся до нас