Виберіть сторінку

Стусівський фестиваль у Краматорську

23 лютого в Краматорську відбувся обласний фестиваль «Кожна зірка має свій час…», присвячений 80-річчю від дня народження Василя Стуса.

Захід проведений за ініціативи відділів української мови та літератури й суспільних дисциплін Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, учителів Краматорської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №8.

Ювілейний фестиваль мав на меті виявити майстерність декламації, вокальних та образотворчих здібностей учнів, методичних і творчих досягнень учителів, популяризувати творчу спадщину Василя Стуса.

В обласному фестивалі «Кожна зірка має свій час…» взяв активну участь доцент кафедри історії та теорії української і світової літератури ДонНУ імені Василя Стуса Михайло Жилін. Він поділився незабутніми враженнями від фестивалю з нашою університетською родиною:

 

Попри те, що свято було організовано завдяки зусиллям цілої команди адміністративних інституцій Донецької області, воно не мало частих у таких випадках ознак якоїсь сухості чи формалізму, його проведення не стало черговою «галочкою» в переліку офіційних заходів «з нагоди». Мені важко чітко визначити причини, чому саме тут, у Краматорську, Стус відчувся своїм, без звичної бронзи та тестаментарності. Можливо, через дивовижно зворушливу виставу «Птах душі», представлену театральною студією «Альянс» краматорської школи №8 (гадаю, цю виставу маємо обов’язково побачити і в нашому виші). Можливо, що українськість Донбасу, втілена у Стусові, – далебі, не порожні слова для учнів та вчителів з прифронтових Торецька, Мар’їнки, Гранітного чи Новотроїцького, що чудово відчувалося в авторських музичних проектах на поетові вірші або на декламаторській локації. Зрештою, усе продемонстроване було дуже доречним, сучасним, близьким молоді. Своєрідним символом такої модерності Стуса став ориґінальний його портрет, написаний учнями: молода, упевнена в собі спортивна людина у футболці з національним орнаментом та Тризубом-тату на плечі

Жилін Михайло Володимирович

Доцент кафедри історії та теорії української і світової літератури ДонНУ імені Василя Стуса

Для довідки:

Дні вшанування пам’яті видатного українського поета розпочалися в Донецькій області з 14 січня 1989 року, від часу утворення обласної філії Товариства української мови ім. Тараса Шевченка.

Архіви

Приєднуйтеся до нас