Виберіть сторінку

Відкриваючи світ з «Open World»

Відкриваючи світ з «Open World»

З 10 по 21 жовтня 2018 Анна Глушко, старший викладач кафедри журналістики, перебувала у відрядженні у США разом із делегацією, що представляла переміщені вузи України (Issues of Internally Displaced Persons/Displaced Universities). Ця поїздка здійснювалася в межах програми обмінів «Відкритий світ», яка була заснована в 1993 році за ініціативи та фінансової підтримки Конгресу США як проект російсько-американських обмінів, з 2003 року розширила свою географію для працівників органів влади, суддів, журналістів, представників недержавних та некомерційних організацій, освітян з України, Литви, Узбекистану, Казахстану, Грузії та ряду інших країн. Цьогорічний візит був спрямований на ознайомлення з особливостями роботи вищих навчальних закладів, зокрема в контексті організації дистанційної освіти, запровадження інноваційних технологій та практичної підготовки студентів. Загалом у жовтні за даним проектом до Америки поїхало більше 40 представників освітньої сфери за різними напрямами («Просування STEM освіти. Альтернативна освіта», «Переміщені ЗВО», «Професійно-технічна освіта», «Державне фінансування та контроль закладів освіти» та «Інновації в освіті»).

Під час перебування у США делегати провели два дні у Вашингтоні, де взяли участь в установчій зустрічі на базі Бібліотеки Конгресу та прослухали доповіді, присвячені як загальному знайомству з історією, традиціями та культурою США, так і питанням, пов’язаним з політичною системою, самоврядуванням та особливостям освітньої системи. Зокрема, учасники програми мали змогу познайомитися з Джоном О’Кіфом, колишнім послом США у Казахстані та постійним консультантом Ради попечителів Центра лідерства «Відкритий світ», обговорити майбутнє освіти та її роль у розвитку навичок 21 століття із доктором Деном Ю.Девідсоном, Керівником центру досліджень та почесним президентом Американських рад з міжнародної освіти. Підсумком офіційної частини стала ґрунтовна лекція «Американський федералізм» доктора Джеймса М. Кверка, професора кафедри державного врядування Американського університету та його асистентки Карли Палмер, студентки цього ж навчального закладу. Після цього на делегатів чекала екскурсія залами та книгосховищами Бібліотеки Конгресу, яка сьогодні вважається однією з найбільших та найвідоміших у світі.

Відповідно до програми візиту другу частину подорожі 8 груп делегатів провели у різних штатах (Нью-Йорк, Флоріда, Техас, Каліфорнія, Пенсільванія, Орегон). Представники переміщених ВНЗ, серед яких викладачі ДонНУ імені Василя Стуса, Луганського аграрного університету (який сьогодні розташований у Харкові), ДонНУЕТ імені М. Туган-Барановського (нині функціонує в Кривому Розі) та співробітники Координаційного центру переміщених ВНЗ вирушили до Оклахома-Сіті. Вибір цього штату, за словами організаторів, став невипадковим, адже Оклахома має минуле, тісно пов’язане з проблемами переселення: з одного боку, особливостями освоєння земель першими колоністами з Європи, а з другого, який є водночас доволі сумною сторінкою в історії штату, – із заселенням цих земель представниками індіанської спільноти, яких свого часу примусово вивозили зі східних територій Америки.

Протягом робочого тижня делегати мали змогу відвідати три університети – The University of Central Oklahoma (UCO), University of Oklahoma (UO), Oklahoma City University (OCU), коледж Oklahoma City Community College (OCCC), а також центр професійної підготовки Francis Tuttle Career and Technology Center. Під час цих візитів українці познайомилися з керівниками та провідними науковцями закладів, поспілкувалися з фахівцями у сфері міжнародної співпраці та провели неформальні дискусії з місцевими студентами. Делегація побачила умови та дізналася про базові вимоги, відповідно до яких готують майбутніх фахівців у сфері економіки, журналістики, комп’ютерних технологій, медичної сфери, кулінарної справи, будівництва. Також група поспілкувалася з працівниками Координаційної ради вищої освіти штату та побувала в Капітолії штату, де відбулося знайомство з Гарольдом Врайтом, вiце-спiкером Палати представникiв, а до недавнього часу – і головою профiльного комiтету з освiти. У п’ятницю, останній день програми, учасники програми вирушили до резервації племені Потаватоні. Останній захід вразив учасників не лише цікавою екскурсією до музею історії, збудованому нещодавно за кошти громади, але й знайомством з особливостями економічного самоуправління індіанців, які сьогодні мають змогу не лише забезпечувати стипендіями свою молодь незалежно від вибору навчального закладу, але й мають плани щодо створення власного проекту за принципом зони вільної торгівлі.

На даний момент всі делегації вже повернулися додому і тепер мають наміри втілювати свій досвід та знання у професійній діяльності, а також підтримувати зв’язки з американськими колегами та друзями, який пощастило знайти завдяки програмі «Відкритий світ». Вони переконані, що візит до США стане не лише гарним стимулом для покращення якості освіти на місцях, але й фактором, що надихатиме на інші позитивні зміни в житті.

Архіви

Приєднуйтеся до нас