Виберіть сторінку

Учасники пілотного курсу «Демократія: від теорії до практики» перебуватимуть з освітнім візитом у США

Учасники пілотного курсу «Демократія: від теорії до практики» перебуватимуть з освітнім візитом у США

З вересня 2018 року в Донецькому національному університеті впроваджується пілотний курс «Демократія: від теорії до практики» за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем IFES Ukraine.
Метою курсу є розвиток знань, навичок та схильностей, необхідних для ефективної демократичної участі студентів. Ключовими компонентами цього курсу є інтерактивні методики викладання, студентські проекти (дозволяють студентам самостійно визначати, аналізувати та попрацювати над вирішенням проблем всередині та поза межами їхніх громад), а також спеціально розроблені навчальні матеріали, присвячені демократичним принципам, належному врядуванню, громадянському суспільству, громадянській участі та правам людини. Серед наскрізних тем курсу – ґендерна рівність, вибори, права меншин, інклюзивність та доступність для осіб з інвалідністю, виборчі права, належне врядування, верховенство права, медіа грамотність, громадянська участь шляхом використання інформаційних технологій, різноманітність, роль грошей в політиці, роль молоді та корупція.

Тісна партнерська співпраця з IFES Ukraine розпочалася 2 грудня 2017 року, коли представники шести закладів вищої освіти України, серед них і ректор ДонНУ імені Василя Стуса Роман Гринюк, підписали Протокол про співпрацю з IFES Ukraine та дали старт пілотному курсу з громадянської освіти в українських університетах.

Викладачі ДонНУ імені Василя Стуса Сергій Бондаренко, Тетяна Нагорняк, Ольга Турченко та Юлія Пачос взяли участь у двох тренінгах з інтерактивних методик викладання для викладачів курсу «Демократія: від теорії до практики», що проходили у лютому (місто Полтава) та серпні (місто Одеса) 2018 року під керівництвом експертки IFES, професорки зі Сполучених Штатів Грір Берроуз.
Навесні 2018 року представники IFES завітали до ДонНУ імені Василя Стуса з презентацією курсу. 155 студентів 2 та 3 курсів усіх напрямів, за якими провадиться навчання в ДонНУ імені Василя Стуса обрали навчальну дисципліну «Демократія: від теорії до практики».

У цьому семестрі тривають інтерактивні заняття з дисципліни «Демократія: від теорії до практики», де студенти вивчають теорію демократії, здобувають практичні навички відповідального громадянина, готують свої реальні проекти до презентації та втілення.

Наприкінці жовтня 2018 року відбувся моніторинг викладання дисципліни, за результатами якого наші викладачі були гідно оцінені експерткою IFES.

Наш партнер IFES запропонував студентам курсу «Демократія: від теорії до практики» можливість взяти участь у навчальному візиті до США. Під час візиту студенти ознайомляться з тим, як відбуваються вибори, а також як працюють інші елементи демократії в Америці.

Участь у конкурсі взяли студенти університетів-партнерів, які вивчають дисципліну «Демократія: від теорії до практики» у цьому семестрі. Для поїздки до США було відібрано 5 кращих студентів з кожного закладу вищої освіти. Серед них – студентка 3 курсу спеціальності «Політологія» Валерія Полторак, яка отримала унікальну можливість стати учасником навчального візиту до США.
Аналогічний конкурс есе був запропонований викладачам курсу «Демократія: від теорії до практики» з провідних університетів України. Переможницею конкурсу стала директор ОП ЦІСР, доцент кафедри політології та державного управління Юлія Пачос. У листопаді на них чекає навчальний візит до США.

Далі буде!

Архіви

Приєднуйтеся до нас