Виберіть сторінку

Результати роботи факультету математики та інформаційних технологій за рік

Результати роботи факультету математики та інформаційних технологій за рік

Наукові заходи факультету

Факультет математики та інформаційних технологій завжди піклувався про те, щоб не відставати від світових академічних течій у характерних фахових для факультету дисциплінах. У 2018 році факультет став організатором та співорганізатором низки міжнародних наукових заходів, які привернули увагу відомих дослідників у галузях математики та інформаційних технологій.

З 19 по 21 квітня у Молдові відбулася Міжнародна конференція з математики, інформатики та інформаційних технологій в Бєльському державному університеті ім. Алеку Руссо. Донецький національний університет імені Василя Стуса виступив як співорганізатор, зокрема до програмного комітету входив професор кафедри математичного аналізу і диференціальних рівнянь Федір Миколайович Сохацький (голова секції «Алгебра та її застосування»), а до виконавчого комітету – старший викладач Галина Василівна Шелепало. Конференція стала академічним дебютом для студентки першого курсу спеціальності «Математика» Юлії Андреєвої, яка незважаючи на юний вік, вже має плідні наукові результати.

Наприкінці весни факультет математики та інформаційних технологій став майданчиком для Міжнародної українсько-норвезької літньої школи в рамках проекту CPEA-LT-2016/10139 (28-30 травня 2018 року). Організаторами від Університету виступили співробітники кафедри прикладної механіки і комп’ютерних технологій Артем Вікторович Баєв та Марина Юріївна Петранова. Головними спікерами школи виступили відомі науковці з Угорщини та Швеції, а також провідні спеціалісти галузі – співробітники кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей КПІ ім. Ігоря Сікорського.

На початку літа в Донецькому національному університеті імені Василя Стуса відбулася ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Інформація та соціум», в якій взяли участь провідні українські та європейські науковці. Традиційна для ДонНУ імені Василя Стуса конференція не змогла б відбутися без організаційної участі кафедри інформаційних систем управління факультету математики та інформаційних технологій під керівництвом доктора економічних наук, професора Ольги Миколаївни Анісімової.

Досягнення співробітників факультету

Рік, що минає, став плідним на визнання академічних здобутків співробітників факультету математики та інформаційних технологій, особливо його молодих вчених.

Високий рівень своїх академічних досліджень підтвердив доктор фізико-математичних наук Федір Миколайович Сохацький, який разом із своїм аспірантом одрержав перемогу у номінації «Найкраща робота» за успішну доповідь та найкращі результати на тему «Ізоморфізм топологічних лінійних квазігруп» на Міжнародній конференції з математики, інформатики та інформаційних технологій (квітень 2018 року, республіка Молдова).

Наприкінці весни Академія економічних наук України обрала Ольгу Сергіївну Щербіну, доцента кафедри інформаційних систем управління факультету математики та інформаційних технологій членом-кореспондентом Академії зі спеціальності «Менеджмент». В такий спосіб Академія високо оцінила науковий доробок Ольги Сергіївни, її зусилля у підготовці студентів та майбутніх науково-педагогічних кадрів найвищої кваліфікації.

За результатами Міжнародної наукова конференція «Сучасні проблеми механіки та математики» (22-25 травня 2018 року, Львів) доповідь асистента кафедри математичного аналізу та диференціальних рівнянь Марії Олексіївни Шань була визнана найкращою за напрямом «Математика», та за роботу «Результат усувності для анізотропного рівняння пористого середовища з абсорбційним членом» удостоєна Премії імені Ярослава Підстригача для молодих науковців.

Робота із молоддю

Залучення на факультет талановитої шкільної молоді – спочатку як гостей і слухачів, а потім як абітурієнтів та студентів – з року в рік є одним із стратегічних завдань керівництва математичного факультету. З цією метою ще 2015 року була заснована відкрита ACADEMY MATH@IT для зацікавлених школярів 8-11 класів.

Цього ж року представники деканату, Юрій Шамарін та Олексій Прігунов, запропонували слушну ідею: залучити до роботи із зацікавленою молоддю талановитих студентів факультету, тим самим оминаючи віковий бар’єр і часом надмірну академічність класичних викладачів.

У якості студентів-наставників у роботі ACADEMY MATH@IT працювали студенти третього курсу, співробітники лабораторії «Машинного навчання та інтелектуального аналізу даних»: Сергій Гладіголов, Богдан Горобець та Олексій Воронюк. Разом із викладачем Олегом Вєтровим студентству факультету вдалося перетворити ініціативу Відкритої академії у справжній математичний гурток, присвячений різним аспектам сучасного підходу до проблеми інтелектуального аналізу даних.

Результат – очевидний. ACADEMY MATH@IT змогла зацікавити багатьох одинадцятикласників із різних шкіл Вінниці. Школярі та, сподіваємось, майбутні вмотивовані студенти, щосуботи відвідують заняття у Відкритій академії на базі факультету математики та ІТ. А відволікти одинадцятикласників від думок про ЗНО науково-популярними лекціями з математики – це майже сенсація!

Інтелектуальні розваги факультету

6 листопада 2018 року в коворкінгу відбулося свято всіх шанувальників інтелектуальних ігор в Університеті – Кубок Ректора Донецького національного університету імені Василя Стуса зі спортивного «Що? Де? Коли?». Цього разу Гра викликала справжній ажіотаж – для участі зареєструвалося 11 команд (9 студентських команд та дві команди співробітників Університету). Було приємно усвідомлювати, що гра постійно розширює свою «географію» – цього разу виявили бажання змагатися студенти чотирьох факультетів, найбільша кількість учасників за останні роки: чотири студентські команди факультету математики та інформаційних технологій – «True face», «Дети Анархии», «Добрейший вечерочек» та «Ум и Рай», три команди філологічного факультету – «В яблочко», «Дискусійне питання», «Скарб Афіни», по одній команді від фізико-технічного та юридичного факультетів – «Тижпрограміст» та «Джимі Нітрон» відповідно.

Переможцями Кубку стали багаторазові призери, справжні магістри гри – команда співробітників Університету «Усы Шредингера» під керівництвом беззмінного капітана І. В. Різниченка.

А ось стосовно Студентського Кубку інтрига зберігалася до останнього. Рейтинг призових місць студентських команд виглядає наступним чином:

1 місце – команда “Тижпрограміст” з результатом 15 балів (капітан Охріменко М.В.)

2 місце – команда “Дискусійне питання” з результатом 14 балів (капітан Юристовський Д.О.)

3 місце поділили команди “Добрейший вечерочек” та “True face” з результатом 13 балів (капітани Рогожук Н.В та Якубич К.О.)

До речі, команда «Тижпрограміст» перемогла у складі трьох осіб, тоді як інші студентські команди мали стандартну кількість учасників – по шість гравців.

Традиційно проведення гри забезпечував організаційний комітет «Що? Де? Коли?»: магістр факультету математики та інформаційних технологій Перевєрзєва Ю.В., аспірант юридичного факультету Гербич О.В. та заступник декана ФМІТ Вєтров О.С. Також проведення Кубку Ректора на високому рівні стало можливим завдяки діяльної участі студентського самоврядування факультету математики та інформаційних технологій. Студенти ФМІТ не лише змагались у Грі як учасники, але й проявили себе у якості ведучих, секундантів та організаторів заходу.

Організаційний комітет «Що? Де? Коли?» також висловлює подяку проректору з наукової роботи Іллі Хаджинову та директору Навчально-практичного центру культурно-естетичного розвитку та роботи зі студентами Вікторії Поповій за надану підтримку, завдяки якій проведення Кубку Ректора стало можливим.

Заступник декана факультету
математики та інформаційних
технологій Вєтров О.С.

Архіви

Приєднуйтеся до нас