Виберіть сторінку

Міжнародний форум соціальної дії «Захист прав дітей під час окупації та збройних конфліктів» у Стусівському університеті

Міжнародний форум соціальної дії «Захист прав дітей під час окупації та збройних конфліктів» у Стусівському університеті

1 червня з нагоди Міжнародного дня захисту дітей у Стусівському університеті пройшов Міжнародний форум соціальної дії «Захист прав дітей під час окупації та збройних конфліктів». Він мав на меті на національному та міжнародному рівнях привернути увагу до проблеми захисту прав дітей під час окупації та збройних конфліктів та напрацювати реальні практики й низку соціальних дій.

На Форум соціальної дії завітали освітяни, журналісти, правозахисники, управлінці, меценати, юристи та психологи з 6 країн світу і більше 20 вітчизняних та міжнародних інституцій. Серед них: заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Андрій Гижко, заступник Вінницького міського голови Владислав Скальський, представники Бельцького Університету, представники медіа і правозахисного руху Республіки Білорусь, ініціатор Міжнародної федерації університетів у вигнанні Олександр Русецький, керівник міжнародного відділу видання «Литовус Рутас», представники Сілезького технічного університету, Познанського Університету імені Адама Міцкевича, Університету Кардинала Стефана Вишинського у Варшаві, Інституту Папи Іоанна Павла Другого, часопису «Полоньюс» та Інституту імені Романа Рибарського, Генеральний консул Республіки Польща у місті Вінниця Дамян Цярціньскі, представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні, представник Мар’їнської районної державної адміністрації та військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка, Інституту міжнародних відноси Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Інституту соціальної та політичної психології, директор Донецького інституту інформації Олексій Мацука, радниця з питань ВПО Вінницької області Людмила Неверицька, виконавчий директор Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова та багато інших.

Стартував Форум відкриттям фотовиставки «Життя на нулі. Полинове дитинство» військового репортера, журналіста «Радіо Свободи», фотографа, лауреата конкурсу Lovie Awards Андрія Дубчака, яка присвячена двом несумісним темам – дітям і війні. У відкритті виставки взяли участь ректор ДонНУ імені Василя Стуса, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Роман Гринюк, модератор зустрічі, проректор з науково-педагогічної роботи, інновацій та стратегічного розвитку Тетяна Нагорняк, куратор фотовиставки Інна Єрмакова, перший заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Андрій Гижко та представник громадського руху «Соціальна справедливість» Олег Побережний.

Автор фотовиставки Андрій Дубчак розповів історію створення фото та світлини дорогі серцю. Він наголосив: «Виставка присвячена дітям на лінії конфлікту, на лінії фронту. Виставка неспеціалізована. Це набір фотографій, які зроблені під час подорожі лінією конфлікту. Триває війна, війна інформаційна, війна військова, і від цієї війни страждають цивільні люди і серед них – діти. Виставка створювалася впродовж двох років. На фотографіях представлена вся лінія конфлікту, починаючи зі Станиці Луганської, на фото є Тьохізбенка, Щастя, Авдіївка, Широкине, Водяне, Опитне, Піски, Гранітне та інші населені пункти. На цій виставці є особлива фотографія, яка мені дорога. На ній зображена дівчинка, Настя, Пуговка, яка є сиротою. Після початку конфлікту загинула її мама, від осколкових поранень помер її дід. Вона зараз живе у своєї бабусі у селі Водяне, під Пісками, за декілька кілометрів від лінії фронту. Там постійно чути позиційні бої. Дівчинка має психологічну травму. І з цієї фотографії у 2017 році почалася моя допомога Насті. Саме ця фотографія привернула увагу французьких волонтерів, які приїздили в Україну, а згодом допомагали Насті та іншим дітям на лінії конфлікту».

Офіційне відкриття Форуму розпочалося із зворушливого номера майбутнього нашої України – наших діток, які порушили надзвичайно важливі питання, які змушують наші серця битися в унісон і переживати за їхню долю та відстоювати їхні права: «Я з Горлівки. Я – українка. Це зазначено в моєму свідоцтві про народження. І мені не потрібний зайвий документ – довідка переселенця. Це принизливо. Я з Вінниці. Я хочу гратися, бігати, стрибати. Я хочу бути активним і здоровим. Але у сумні хвилини потребую підтримки. Я з Черкас. Я люблю тварин, і коли виросту, хочу їм допомагати. А для цього мені потрібна хороша освіта. Я с Донецка. И я хочу у себе дома, в своєй комнате играть своими игрушками. Я зі Львова. Поки для мене найважливіше в житті – моя сім’я. Я хочу жити, радіти, мріяти разом з ними! Я з Маріуполя. Я дбаю про природу. Я хочу дихати свіжим повітрям та пити чисту воду. Я з Севастополя і хочу знати, що насправді відбувається у моїй Україні. Дорослі, це для нас важлив!. Це наші права. Захищати їх – під силу тільки вам. Ми – ваше майбутнє!»

Модератор Форуму Тетяна Нагорняк наголосила: «Донецький національний університет імені Василя Стуса був врятований дітьми. Дітьми, які швидко стали дорослими. Дітьми, які зробили свідомий вибір на корить України. Дітьми, які нас, розгублених дорослих, підтримали. Дітьми, які зберегли дух свободи та родинності Університету. Дітьми, без яких Університету не було б».

Також до учасників Форуму звернувся ректор ДонНУ імені Василя Стуса Роман Гринюк зі зворушливою промовою: «Я – перш за все батько та дідусь. Маю прекрасних дітей і чудових онуків. Але я найбагатший батько – у мене близько п’яти тисяч дітей. А то і більше, якщо враховувати наших випускників. Так, вони усі для мене діти. Зі своїми мріями, які ми, усією Університетською родиною, допомагає їм втілити у реальність. Зі своїми успіхами та поразками, які ми кожен раз переживаємо, як свої. Зі своїми страхами, від яких ми прагнемо їх захистити. Ми дійсно Університет, врятований дітьми. І наша місія не просто навчати, а захищати дітей – захищати їхні права на освіту, безпеку, піклування. І їхнє право – жити у вільній незалежній своїй Україні!»

Справжньою інтригою Форуму стало нагородження переможців обласного конкурсу дитячого малюнка «Донбас і Крим, місце зустрічі – Україна!», який проводився впродовж квітня – травня 2019 року. Директор Навчально-практичного центру культурно-естетичного розвитку та роботи зі студентами, член Журі Конкурсу Вікторія Попова подякувала усім, хто долучився до конкурсу, дітям, їхнім батькам, вчителям та школам, членам журі та Департаменту освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації. Вікторія Геннадіївна зауважила: «Ми отримали близько 100 малюнків у трьох вікових категоріях з близько 25 міст та селищ Вінницької області. Ці малюнки вражали яскравістю емоцій, щирістю почуттів та глибоким розумінням дітей того, що відбувається у їх рідній країні». Члени журі ще 27 травня обрали переможців Конкурсу у трьох вікових категоріях, а сьогодні ректор Стусівського університету Роман Гринюк, Андрій Гижко, Владислав Скальський та Вікторія Попова урочисто вручили дипломи переможців діткам, малюнки яких нагадують оголену душу кожного з нас, в якій війна озивається болем.

У рамках Форуму працювали 4 тематичні панелі: «Право на освіту» (модератори: Юлія Овчинникова, Микола Польовий), «Інформаційний вимір окупації та збройних конфліктів: як уберегти дітей?» (модератори: Сергій Даниленко, Сергій Бондаренко), «Захист прав дітей на окупованих територіях: міжнародний досвід та українські реалії» (модератори: Тетяна Міхайліна, Ірина Щебетун), «Управління постконфліктними територіями: досвід для України» (модератор: Валерія Михальська).

Завершився Міжнародний форум соціальної дії «Захист прав дітей під час окупації та збройних конфліктів» затвердженням резолюції з напрацювання реальних кроків і дій.

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас