Виберіть сторінку

Спільна соціальна відповідальність – добробут суспільства

Спільна соціальна відповідальність – добробут суспільства

Запорукою добробуту суспільства є спільна соціальна відповідальність, яку демонструють у співпраці Донецький національний університет імені Василя Стуса з партнерами Донецьким та Вінницьким обласними центрами зайнятості, діяльність яких направлена на вирішення складнощів, що виникають у громадян, які втратили роботу. Для здобуття нових компетентностей керівниками та фахівцями центрів зайнятості досвідчені викладачі Економічного факультету ДонНУ імені Василя Стуса Ганна Середа, Марія Кримова та Інга Сивицька провели ряд тренінгів. Учасники цього навчання здобули нові скіли, що трансформуються у користь для громади, регіонів, а відтак і для країни в цілому.

У складний час соціальних перетворень країна потребує всебічної згуртованості у вирішенні соціальних та економічних проблем, що виникають у громад. Гарним прикладом взаємодії стали партнерські відносини Університету з державними службами. Спершу індивідуальну програму тренінгів було розроблено та впроваджено в Донецькому обласному центрі зайнятості.

Тренінг, що проводили Ганна Середа та Інга Сивицька, для працівників Донецького обласного центру зайнятості

Детально про корисність та позитивний ефект від співпраці з Університетом, а отже і для отримувачів послуг, що надають центри зайнятості, у відгуках очільників обласних центрів зайнятості.

Працівники Донецького обласного центру зайнятості на чолі з директором Валентиною Рибалко разом з тренерками від ДонНУ імені Василя Стуса Ганною Середою та Марією Кримовою

Директор Донецького обласного центру зайнятості Валентина Рибалко про співпрацю з ДонНУ імені Василя Стуса:

У травні та червні поточного року Донецьким обласним центром зайнятості було ініційовано проведення низки навчальних тренінгів з фахівцями базових центрів зайнятості.

Зокрема, на регіональному рівні ми провели навчання фахівців з профорієнтації, а також заступників директорів та начальників відділів надання соціальних послуг з працевлаштування міських та районних центрів зайнятості щодо оволодіння навичками консультування окремих категорій клієнтів та тренінгової роботи із залученням фахівців Донецького національного університету імені Василя Стуса.

Темами тренінгів були «Інструменти мотивації, цілепокладання в працевлаштуванні та робота групи з різним рівнем мотивації», «Емоційна компетентність, техніка роботи зі «складними» учасниками групи» та «Навички Soft Skills в професійній діяльності фахівців центрів зайнятості».

Проведені спільними зусиллями заходи допомогли підвищити професійні компетентності наших фахівців, а саме:

  • опанувати навички тренерської роботи та техніку проведення тренінгів;
  • розвинути емоційну компетентність;
  • відпрацювати технології дій в складних ситуаціях;
  • освоїти методи постановки кар’єрних цілей та мотивації до пошуку роботи;
  • оволодіти навичками ефективного ведення переговорів;
  • здобути навички організації тайм-менеджменту в кар’єрі.

Хочу зазначити, що сьогодні, дуже важливим є максимальне наближення послуг служби зайнятості до громадян, покращення їх якості. Набуті під час навчання знання та додаткові уміння допомогли спеціалістам Донецької обласної служби зайнятості творчо ставитись до своєї роботи, креативно мислити, гнучко реагувати на ситуації, знаходити персональний підхід до кожного клієнта. Це, в свою чергу, прискорює адаптацію безробітних до нових життєвих умов, забезпечує їхнє швидке повернення до продуктивної зайнятості.

Також слід відмітити, що багато практичних вправ та ігор стали надбанням наших фахівців для подальшого використання їх в роботі з різними аудиторіями: молоддю, жінками, особами, які тривалий час не працюють, зі складними учасниками групи тощо.

Ми отримали велику кількість позитивних відгуків наших спеціалістів, які брали участь у навчанні. Так, начальник відділу профорієнтації Дружківського МЦЗ О. Бурлуцька зазначає: «Навчання було змістовним та дуже корисним. Отримані знання вже активно застосовуються у професійній діяльності при самостійному проведенні тренінгів. На мою думку, основною перевагою навчання є методика подання інформації, що надана доступною мовою для кожного. Обидва тренінги пройшли в приємній емоційній атмосфері та, водночас, дуже плідно».

Галина Скоковська – директор Вінницького обласного центру зайнятості

Директор Вінницького обласного центру зайнятості Галина Скоковська про співпрацю з ДонНУ імені Василя Стуса:

Одним із ефективних способів прискорення процесу працевлаштування безробітних є проведення мотиваційних тренінгів. Наразі виникла потреба поглибити знання фахівців з профорієнтації служби зайнятості стосовно методики їх проведення, організації групової роботи із клієнтами з різним рівнем мотивації, нових підходів до побудови кар’єрних планів безробітних. Проведені 20-21 червня та 2-3 липня тренінги на базі Донецького національного університету імені Василя Стуса, зі слів учасників, виправдали їх очікування та дали змогу підвищити рівень професійної компетентності.

Кар’єрні радники щоденно з’ясовують проблеми та потреби клієнтів, мотивують безробітних до пошуку роботи та навчання, долаючи їхні сумніви та заперечення. І лише постійний розвиток їх комунікативних навичок допомагає їм у роботі. На тренінгах «Навички Soft Skills у професійній діяльності фахівців центрів зайнятості», які пройшли 4 та 9 липня, учасники відпрацьовували техніки переконання, методи вирішення конфліктних ситуацій та навички тайм-менеджменту.

Співпраця Вінницького обласного центру зайнятості з Донецьким національним університетом імені Василя Стуса є системною. Науковий підхід до викликів та потреб суспільства постійно знаходить відображення у діяльності університету. Дякуємо Навчально-практичному центру кар’єри та професійного зростання за проведені тренінги з фахівцями обласної служби зайнятості. Отримані уміння та навички знадобляться фахівцям в щоденній роботі з клієнтами служби зайнятості.

«Два міста – одне серцебиття» – мурал на стінах Донецького національного університету імені Василя Стуса

«Два міста – одне серцебиття» – це дійсно так, і неодноразово відображається у спільних проектах двох регіонів, саме з яких почалася співпраця Університету з центрами зайнятості. Донецький національний університет імені Василя Стуса завжди відкритий до співпраці. Далі буде…

Підготувала Анастасія Саржевська

Архіви

Приєднуйтеся до нас