Виберіть сторінку

«Донбас»: переPROчитання образу

«Донбас»: переPROчитання образу

У Донецькому університеті імені Василя Стуса відбулося відкриття інформаційно-просвітницької, контрпропагандистської виставки «Донбас»: переPROчитання образу», яка присвячена історії Сходу України.

Виставка містить маловідомі матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Галузевого державного архіву СБУ, а також документи з Державного архіву Донецької області. Вона є спробою подолання нав’язаного російською пропагандистською машиною негативного уявлення про Донбас, як «особливого» антиукраїнського регіону. Зібрані факти з історії заселення краю переконливо доводять, що Донбас як цивілізаційно-культурне перехрестя завжди був привабливим для людини.

На презентацію виставки завітали поважні гості: кандидат історичних наук, начальник Центрального міжрегіонального відділу політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко, перший заступник голова Вінницької обласної державної адміністрації 2014-2019 років Андрій Гижко, перший проректор Стусівського університету, доктор політичних наук Тетяна Нагорняк, кандидат політичних наук, завідувач кафедри журналістики ДонНУ імені Василя Стуса Сергій Бондаренко.

Урочисто відкрив виставку «Донбас»: переPROчитання образу» ректор Донецького національного університету імені Василя Стуса, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Роман Гринюк. Він наголосив на важливості виставки для Університету, Українського Донбасу та Єдиної України: «Матеріали цієї виставки для мене, як юриста, є дуже важливими, адже  вони зібрані з різних архівів. Матеріали виставки були люб’язно надані нам Українським інститутом національної пам’яті – нашим стратегічним партнером, з яким ми плідно співпрацюємо. Символічно, що ця виставка відкривається саме в Донецькому національному університеті імені Василя Стуса і буде функціонувати впродовж місяця в нашій Alma Mater, в Університеті, який в 2014 році обрав свободу, Україну. Для мене, згадуючи 2014 рік, Український Донбас – це завжди Україна! Донбас – це ті хлопці і дівчата, які сьогодні захищають Українську землю, це та молодь, яка загинула, захищаючи нашу Батьківщину. Донбас – це Юрій Матущак, Дмитро Чернявський… Я щиро вірю в те, що Донбас буде Українським!»

Модератор заходу, перший проректор Стусівського університету, доктор політичних наук, професор Тетяна Нагорняк підкреслила: «Для нас ця подія дуже важлива, а головне – ми послідовні в тому, що робимо. Ми переконані, що Крим і Донбас – це Україна! І що Україна єднається саме через перепрочитання  образів, територій, людей, долей… Кажуть, якщо є хоча б одна людина, якій можна розповісти свою історію – це треба робити, тому що ми пам’ятаємо і відчуваємо спустошення душ. Пройшло 5 років… Подільська земля була гостинна, але та біль, яка поселилася в наших душах тоді в 2014 році – нас не покидає. Переконана в тому, що ця виставка буде тим наративом, через який буде прочитуватися доля України, доля Українського Донбасу, доля Вінниччини. Ми чітко розуміємо, що ми – та частина Українського Донбасу, яка несе розуміння світу, що то є Донбас, як перехрестя цивілізацій, як територія, де встає сонце».

Більш детальніше про архівні матеріали самої виставки та перепрочитання образу Донбасу розповів кандидат історичних наук, начальник Центрального міжрегіонального відділу політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко. Він подякував ректору ДонНУ імені Василя Стуса за активну проукраїнську позицію та плідну співпрацю. Богдан Галайко підкреслив: «Для мене сьогодні честь перебувати в цих стінах, за честь бути присутнім на відкритті цієї виставки. Дуже тішуся, що поруч з виставкою знаходиться погруддя Василя Стуса, це є свідченням, що боротьба триває. Надзвичайно вдячний ректору Університету за його активну проукраїнську позицію. Матеріали цієї виставки засвідчують, що Донбас – це споконвічна проукраїнська територія. На жаль, так сталося, що не завжди у нас була своя держава, на жаль, були й трагічні та героїчні сторінки нашого минулого. Донецький край багатий на видатні особистості, котрі не корилися тоталітарному режиму, котрі боролися, котрі мали честь і гідність протистояти цьому режиму. Матеріали цієї виставки демонструють героїчні та трагічні сторінки історії Українського Донбасу: Голодомор, репресії, виселення, місця, які пов’язані з масовими похованнями. Закликаю усіх цікавитися історією, минулим і не піддаватися маніпуляціям ворога. Тільки тоді ми зможемо перемогти! Сподіваюся, що такі виставки інформаційного характеру – це чергова цеглинка нашої спільної перемоги!»

Андрій Гижко у своїй промові наголосив на унікальності виставки: «Цією виставкою ми підкреслюємо, що Донбас – це Україна! Сьогодні ми говоримо про Донецьк як величезний потужний регіон України, який має українську мову, культуру, науку. Ви зберегли свої почуття, зберегли свою ідентичність. Ви ніколи не говорили про те, що Ви – не українці! З часу переїзду Університету  Ви зробили значний внесок у розвиток освіти Вінницької області. Хочу підкреслити, що Донецьк несе величезну історичну місію, і ми платимо кров’ю за те, щоб Україна стала сильною та незалежною».

Сергій Бондаренко акцентував увагу на вкрай важливій місії виставки: «Донбас»: переPROчитання образу» – це не просто набір літер – це набір смислів. Місія цієї виставки вкрай важлива. Якщо ми не будемо знати та розуміти один одного, не будемо знати історії, не будемо проявляти силу і волю для того, щоб знати все, що відбувається в нашій державі, історію та долю кожного регіону, то рано чи пізно нам буде нав’язуватися інша думка, і відповідно інше сприйняття».

Богдан Галайко подарував ректору Університету останні видання Українського інституту національної пам’яті, зокрема томи усної історії російсько-української війни та видання про початок війни 2014 року.

Учасники та гості заходу з ентузіазмом переглядали архівні документи та фото, представлені на виставці. З особливою зацікавленістю переглядали світлини студенти Стусівського університету та знайомилися з історією Українського Донбасу.

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас