Виберіть сторінку

Історики перед новими викликами в контексті війни росії проти України

Історики перед новими викликами в контексті війни росії проти України

13-14 жовтня 2022 р. декан факультету історії та міжнародних відносин ДонНУ імені Василя Стуса  Юрій Теміров  взяв участь у міжнародній науковій конференції «Історики перед новими викликами в контексті війни росії проти України». Співорганізаторами заходу виступили шість авторитетних європейських наукових установ: Інститут історії Литви у Вільнюсі, Інститут історії Університету Марії Кюрі-Складовської в Любліні, Представництво Польської академії наук у Києві, Німецький історичний інститут у Варшаві, Центр історичних досліджень Польської академії наук у Берліні, Асоціація істориків Східної Європи e.V. 

Історики з країн Центральної та Східної Європи розглянули вкрай актуальні питання руйнування російською федерацією музеїв, архівів та об’єктів культурної спадщини на території України, документації російських злочинів проти України. Юрій Теміров виступив у рамках роботи секції щодо переосмислення історичних студій, привернув увагу до необхідності взаємодії істориків та політологів-міжнародників в умовах перетворення кремлем фальсифікації історії на інструмент агресії. Він також взяв участь в організаційному засіданні щодо підготовки  регіонального конгресу істориків в 2023 р. в місті Вільнюсі. 

Робота конференції 14 жовтня розпочалася з привітання для Захисників і Захисниць України. Також її учасники вшанували хвилиною мовчання Героїв, які віддали своє життя за свободу нашої країни, усього вільного демократичного світу.  

У кулуарах наукової конференції відбулося обговорення можливих напрямів і форм співпраці з деканом історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка проф. Іваном Патриляком, директором Інституту всесвітньої історії НАНУ проф. Андрієм Кудряченко, завідувачкою відділу Інституту історії України НАН України, членом-кореспондентом НАНУ Ларисою Якубовою (випускницею тоді історичного факультету ДонДУ), директором інституту історії Литви проф. Алвідасом Нікжентаітісом, деканом історичного факультету Вільнюського університету проф. Лоретою Скурвидайте. 

Разом до Перемоги!

Факультет історії та міжнародних відносин

Архіви

Приєднуйтеся до нас