Виберіть сторінку

Міжнародна міждисциплінарна науково-практична конференція «Станіслав Лем: до 100-річчя від дня народження письменника»

Міжнародна міждисциплінарна науково-практична конференція «Станіслав Лем: до 100-річчя від дня народження письменника»

4 – 5 листопада  2021 року в Донецькому національному університет імені Василя Стуса за підтримки  Генерального консульства Республіки Польща в Україні (м. Вінниця) у співпраці з Варшавським університетом, Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, Львівським національним університетом імені Івана Франка, Рівненським державним гуманітарним університетом, Кам’янець-Подільським національним педагогічним університетом імені Івана Огієнка відбудеться міжнародна міждисциплінарна науково-практична конференція «Станіслав Лем: до 100-річчя від дня народження письменника».

Оргкомітет

У 2021 році виповнюється 100 років від дня народження та 15-річчя з дня смерті видатного польського письменника Станіслава Лема, автора «Солярису», «Казок про роботів», «Зоряних щоденників», «Суми технології» та багатьох інших творів, почесного доктора Ягеллонського університету, Львівського університету та Вроцлавської політехніки. Натхненні цією датою, як і власне особистістю та творами Станіслава Лема, прагнемо запросити літературознавців, культурологів, лінгвістів та дослідників інших наукових дисциплін глибоко замислитися над інтелектуальним та літературним здобутком польського письменника, завдяки чому вдалося б опрацювати нові шляхи інтерпретації його творчого доробку. У середовищі польських та українських дослідників хочемо розпочати спільну дискусію щодо презентації творчості Станіслава Лема, зосереджуючись на таких темах: Літературна спадщина Станіслава Лема; Станіслав Лем у культурно-історичному контексті; Українські натхнення в творчості письменника; Переклади творів С. Лема українською мовою; Мовне багатство С. Лема: оригінали і переклади; Творчість Станіслава Лема в культурно-історичному контексті епохи; Відбиття політичних ситуацій у творах Станіслава Лема; Фантастика та футурологія – минуле та сьогодення; Мовне багатство Станіслава Лема: оригінали та переклади.

Через невизначену епідеміологічну ситуацію ми плануємо провести конференцію у гібридному форматі. Мовами конференції будуть польська та українська. У 2022 році планується видати поконференційний збірник, присвячений творчості Станіслава Лема. Вимоги до оформлення матеріалів будуть надіслані відразу після конференції.

Робочі мови конференції – українська, польська, англійська та інші.

Організатори міжнародної конференції:

  • Д-р Катажина Якубовска-Кравчик, в.о. керівника кафедри україністики Варшавського університету:

Katarzyna Jakubowska-Krawczyk ([email protected]) до 19.09 [email protected]

  • Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці
  • Д-р Анатолій Панасович Загнітко – професор, декан філологічного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса у Вінниці ([email protected])

Для участі в конференції просимо до 20 жовтня 2021 року надсилати заявку електронною поштою Коломієць  Аліні Вікторівні (на її скриньку: [email protected]); в копію: Загнітко Анатолій Панасович ([email protected]).

Матеріали  мають містити: заявку, анотацію тексту виступу (500-600 знаків), ключові слова (5-6 слів), текст доповіді, підготовлений до друку (можна надіслати після конференції до 20 грудня 2021 року).  До початку конференції електронний варіант програми конференції розміщуватиметься на сайті Донецького національного університету імені Василя Стуса університету (www.donnu.edu.ua) та Варшавського університету. Підготовлені до друку матеріали, відповідно до вимог, пересилати ([email protected]; Katarzyna Jakubowska-Krawczyk).  Матеріали планується опублікувати у 2022 році в Польщі (Варшавський університет).

Участь у конференції безкоштовна.

Заявка

на участь у Міжнародній науково-практичній міждисциплінарній науковій конференції 

«Станіслав Лем: до 100-річчя від дня народження письменника»

Прізвище, ім’я та по батькові  
Назва статті  
Наукова проблематика  
Установа  
Посада  
Вчене звання, науковий ступінь  
Поштова адреса  
E-mail  
Телефон  

 

Програма конференції традиційно передбачає реєстрацію учасників, пленарне засідання, секційні засідання згідно із зазначеними напрямками, підсумковий круглий стіл і перерви на каву. Більш докладно про програму конференції буде повідомлено окремо.

Конференція  відбудеться за адресою: м. Вінниця, Вінницька обл., вул. Янгеля, 4.

Бронювання місць проживання здійснювати самостійно. Проїзд, проживання гості забезпечують своїм коштом.

Архіви

Приєднуйтеся до нас