Виберіть сторінку

І Всеукраїнська конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Друга світова війна: історія та пам’ять»

І Всеукраїнська конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Друга світова війна: історія та пам’ять»

У Донецькому національному університеті імені Василя Стуса за ініціативи викладачів кафедри всесвітньої історії та археології факультету історії та міжнародних відносин 29 жовтня в онлайн форматі відбулася І Всеукраїнська конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Друга світова війна: історія та пам’ять», організована у співпраці з Центром історії Вінниці, Центром досліджень визвольного руху, Центральним міжрегіональним відділом українського інституту національної пам’яті.
У І Всеукраїнській конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Друга світова війна: історія та пам’ять» взяли участь студенти, аспіранти, молоді вчені, викладачі, наукові співробітники закладів вищої освіти, науково-дослідних установ та громадських організацій, зокрема: Національної академії внутрішніх справ, Черкаського державного бізнес-коледжу, Волинського національного університету імені Лесі Українки, Гомельського філіалу Закладу освіти Федерації профспілок Білорусі Міжнародного університету «МІТСО», Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Запорізького національного університету, Бердянського державного педагогічного університету, Горлівського інституту іноземних мов, ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет», Інституту археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства, Національного музею історії України, Національного історико-меморіального заповідника «Бикивнянські могили», Волинського краєзнавчого музею, Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького», Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець», Центру досліджень визвольного руху, ГО «Культура заради майбутнього».
Відкрили пленарне засідання конференції декан факультету історії та міжнародних відносин, кандидат історичних наук Юрій Теміров, в.о. завідувача кафедри всесвітньої історії та археології, доктор історичних наук Роман Литвиненко.
Заступник директора Центру історії Вінниці з науково-просвітницької роботи Сергій Гула розповів про пошукові та науково-дослідні проєкти Центру, присвячені вивченню та популяризації історії Вінниці періоду Другої світової війни.
У рамках конференції працювало 8 секцій: «Військово-політична історія», «Міжнародні відносини та дипломатія», «Студії Голокосту», «Соціально-антропологічна історія», «Культура і війна», «Історіографічні і джерелознавчі студії», «Філософія війни», «Контраверсії пам’яті».
На сесійних засіданнях було презентовано доповіді з широкого кола питань історії, джерелознавства, культури, соціальної антропології та пам’яті про Другу світову війну. Серед напрямів досліджень, які викликали особливо жвавий інтерес є вивчення ролі жіноцтва у Другій світовій війні, висвітлення досвіду окупації в усних свідченнях, деконструкція міфів, діяльність ОУН-УПА.
У рамках роботи конференції на майданчику перед головним корпусом ДонНУ імені Василя Стуса (вул. 600-річчя, 21) 27 жовтня відкрито виставку «Забуті жертви Другої світової війни», присвячену долі радянських військовополонених, вбитих працівників і пацієнтів єврейського походження у психіатричній лікарні Вінниці. Виставка сформована на основі матеріалів українських та німецьких архівів та представлена партнерами конференції – Центром історії Вінниці. Виставка експонуватиметься на території Стусівського університету до 27 листопада.

Олена Топчй

Архіви

Приєднуйтеся до нас