Виберіть сторінку

І Всеукраїнська конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Друга світова війна: історія та пам’ять»: післямова

І Всеукраїнська конференція студентів, аспірантів та молодих вчених  «Друга світова війна: історія та пам’ять»: післямова

Парадоксально, але події Другої світової війни, віддаляючись у часі (28 жовтня Україна святкувала вже 77 річницю звільнення від нацистських загарбників), продовжують активно впливати на сьогодення, зокрема на процеси формування української ідентичності, посідаючи чи не провідне місце в «боях за історію» по-українськи.  

Маловідомі питання історії, а також дражливі аспекти пам’яті про останній світовий військовий конфлікт обговорювалися 29 жовтня 2021 року під час І всеукраїнської конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Друга світова війна: історія та пам’ять», проведеної за ініціативи викладачів кафедри всесвітньої історії та археології. Співорганізаторами заходу виступили Центр історії Вінниці, Центр досліджень визвольного руху, Центральний міжрегіональний відділ українського інституту національної пам’яті.

Робота конференції розпочалася з пленарного засідання, на якому з вітальними словами і побажанням плідної роботи виступили декан факультету історії та міжнародних відносин, кандидат історичних наук Юрій Теміров, в.о. завідувача кафедри всесвітньої історії та археології, доктор історичних наук Роман Литвиненко. Після цього заступник директора Центру історії Вінниці, кандидат історичних наук С. Гула ознайомив присутніх з пошуковими та науково-дослідними проєктами Центру, присвячених вивченню та популяризації історії Вінниці періоду Другої світової війни.

У конференції взяли участь студенти, аспіранти, молоді вчені, вчителі та наукові співробітники, були представлені наступні навчальні заклади і науково-дослідні установи та громадські організації: Національна академія внутрішніх справ (Київ), Черкаський державний бізнес-коледж, Волинський національний університет імені лесі Українки, Гомельський філіал Закладу освіти Федерації профспілок Білорусі Міжнародний університет «МІТСО» (Гомель, Республіка Білорусь), Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника (Івано-Франківськ), Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Запорізький національний університет, Бердянський державний педагогічний університет, Горлівський інститут іноземних мов ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет», Інститут археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України (Київ), Український науково-дослідний інститут архівної справи та документознавства (Київ), Національний музей історії України (Київ), Національний історико-меморіальний заповідник «Бикивнянські могили» (Київ), Волинський краєзнавчий музей (Луцьк), Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» (Львів), Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець» (Кам’янець-Подільський), Центр досліджень визвольного руху (Львів), ГО «Культура заради майбутнього. Донецький національний університет імені Василя Стуса представляли здобувачі вищої освіти: Юлія Паламарчук, Денис Ахновський, Євгеній Заболотний та Інга Мусіюк.

Під час сесійних засідань були представлені і обговорені доповіді з широкого кола питань історії, джерелознавства, культури, соціальної антропології та пам’яті про Другу світову війну. Серед напрямів досліджень, які викликали особливо жвавий інтерес, були: вивчення ролі жіноцтва у Другій світовій війні, висвітлення досвіду окупації в усних свідченнях, деконструкція міфів, діяльність ОУН та УПА.

Під час роботи об’єднаної групи секцій «Історіографічні і джерелознавчі студії», «Філософія війни» та «Контраверсії пам’яті» жваву дискусію викликали доповідь Марини Мірзаєвої про ролі жінок, які брали участь в українському визвольному русі на Закерзонні, та Святослава Чегренця, який презентував аналіз місць пам’яті про Другу світову війну в міському просторі Донецька та Харкова та їхній вплив на події 2014 р. Активно обговорювались також спогади про нацистську окупацію, радянські міфи та способи протидії їм в інформаційному просторі.

Соціально-культурний напрямок був представлений секціями: «Соціально-антропологічна історія» та «Культура і війна». Значна увага дослідників була приділена мистецтву в роки війни, практикам виживання в окупаційний період. Дискусію викликала доповідь Миколи Бривка, присвячена спогадам мешканців міста Сніжного щодо нацистської окупації, дослідження Володимира Сухаручка про учасницю Українського Червоного Хреста Стефанію Петраш-Січко, доповідь Дениса Ахновського стосовно дослідження мистецького твору, зокрема, картини польського художника-баталіста Єжи Коссака «Битва під Кутно» як історичного джерела.

Жвавий інтерес учасників конференції викликали секції «Військово-політична історія», «Міжнародні відносини та дипломатія», «Студії Голокосту». У роботі цих секцій активну участь взяли студенти спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» ДонНУ імені Василя Стуса. Важливе місце у доповідях займали питання дипломатії та державотворення, озброєння, уніформи. Значна увага дослідників була приділена також аспекту міжнаціональних відносин у роки війни: американо-японських, польсько-українських.

Своїми враженнями щодо наукового заходу поділились учасники конференції:

Наукова конференція «Друга Світова війна: історія та пам’ять» справила на мене позитивне враження. Тема є надзвичайно актуальною та різноплановою, певною мірою невичерпною, оскільки війна лишила свій слід чи не в усіх сферах людської життєдіяльності, відповідно і в історії. Під час конференції було висвітлено досить широке проблемне коло, зокрема і  декілька статей, які викликали особисто в мене особливу увагу, бо входять до кола мого наукового інтересу, а саме, – діяльності ОУН та УПА. Приємно вразило те, що до організації конференції долучилася низка авторитетних установ, і сам факт її  проведення на базі ДонНУ імені Василя Стуса є вкрай позитивним, додає «солідності», особливо місцевим учасникам. Маю сподівання, що конференція проходить не востаннє. Хочу висловити подякувати організаторам і всім причетним за проведення цього заходу і можливість до нього долучитися.

Євгеній Заболотний, студент 3 курсу спеціальності «Історія та археологія»

 

Впевнений, що наукова конференція завжди є чудовим досвідом для здобувачів. Особисто мені дуже сподобалася тематика, організація і виступи інших учасників. Для себе я виніс багато інсайтів і перспективи подальших досліджень.

Денис Ахновський, студент 3 курсу спеціальності «Історія та археологія»

 

У рамках роботи конференції на майданчику перед головним корпусом ДонНУ імені Василя Стуса (вул. 600-річчя, 21) з 27 жовтня по 27 листопада експонується виставка «Забуті жертви Другої світової війни», присвячена долі радянських військовополонених та вбитих працівників і пацієнтів єврейського походження у психіатричній лікарні Вінниці. Виставка сформована на основі матеріалів українських та німецьких архівів та представлена партнерами конференції, зокрема Центром міської історії (м. Вінниця). Проєкт втілений ГО «Народний Майдан Вінниччини» у співпраці «Німецька молодь в Європі» землі Рейнланд-Пфальц. Грантову підтримку надав німецький фонд EVZ («Пам’ять, відповідальність, майбутнє»). Протягом листопада 2021 р. працівники Центру міської історії будуть проводити екскурсії виставкою. Запрошуємо всіх бажаючих відвідати експозицію!

Викладачі кафедри всесвітньої історії та археології започаткували традицію проведення щорічної наукової конференції для студентів, аспірантів та молодих вчених, присвяченої Другій світовій війні. У планах розширення тематики та секцій, залучення учасників з інших країн.

Щиро вдячні учасникам конференції за творчу атмосферу, плідну дискусію  та обмін досвідом, бажаємо подальших наукових звершень та чекаємо на конференції наступного року.

Ольга Мармілова, Євгенія Пшемицька, кандидати історичних наук, старші викладачі кафедри всесвітньої історії та археології

 

Архіви

Приєднуйтеся до нас