Виберіть сторінку

Станіслав Лем: до 100-річчя від дня народження письменника

Станіслав Лем: до 100-річчя від дня народження письменника

У Донецькому національному університеті імені Василя Стуса 5 листопада розпочала роботу Міжнародна міждисциплінарна науково-практична конференція «Станіслав Лем: до 100-річчя від дня народження письменника», організована у співпраці з Варшавським університетом, Міністерством освіти і науки України, Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, Львівським національним університетом імені Івана Франка, Рівненським державним гуманітарним університетом, Кам’янець-Подільським національним університетом імені Івана Огієнка за підтримки Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці.

Урочисто відкрив пленарне засідання конференції ректор Стусівського університету Роман Гринюк. Роман Федорович щиро привітав учасників та гостей конференції, підкресливши: «Станіслав Лем – найвідоміший у світі не тільки письменник, а й філософ, футуролог, творчість якого продовжує надихати дослідників з різних сфер наук. Сьогодні є унікальна можливість для науковців із різних міст України і Польщі, аби презентувати свої дослідження та обговорити їх у потужному науковому середовищі».

Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярцінські у вітальному слові наголосив: «Дуже радий, що сьогодні зустрічаємося у Донецькому національному університеті імені Василя Стуса. Дякую ректору Роману Гринюку за можливість проведення конференції, доктору гуманітарних наук Катажині Якубоській-Кравчик Варшавського університету за ініціативу проведення, професору Анатолію Загнітку, одному з найкращих мовознавців України, за те, що позитивно відгукнулися на цю пропозицію».

Доктор філологічних наук, член-кореспондент Національної академії наук України, декан філологічного факультету ДонНУ імені Василя Стуса Анатолій Загнітко зазначив: «З великою приємністю ми підтримали звернення пана Генерального Консула Республіки Польща у Вінниці Дамяна Цярцінського щодо проведення міжнародної конференції, присвяченої сторіччю від дня народження цього справді фантастичного фантаста. Як це не парадоксально, а значна частина футуристичних ідей Станіслава Лема сьогодні вже стала дійсністю».

Під час роботи Міжнародної міждисциплінарної конференції «Станіслав Лем: до 100-річчя від дня народження письменника» зокрема були розглянуті теми: «Українська культурна традиція у формуванні польської літератури» (доктор філологічних наук Наталія Совтис), «Мовна епоха Станіслава Лема» (доктор філологічних наук Анатолій Загнітко), «Лінгвокультурологічне сприйняття образу дитинства у творчості С. Лема» (доктор гуманітарних наук Катажина Якубовська-Кравчик, габілітований доктор гуманітарних наук Світлана Романюк), «Мовомислення Станіслава Лема в просторі письменницького афористикону» (доктор філологічних наук Тетяна Космеда), «Роман «Соляріс» Станіслава Лема як феноменальний фантастичний твір» (кандидат фізико-математичних наук Артем Баєв) та інші.

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас