Виберіть сторінку

Семінар «Європейські стандарти вільного руху товарів, послуг та осіб: перспективи для України»

Семінар «Європейські стандарти вільного руху товарів, послуг та осіб: перспективи для України»
У Донецькому національному університеті імені Василя Стуса 15 березня за ініціативи кафедри конституційного, міжнародного і кримінального права юридичного факультету в межах імплементації проєкту Програми Європейського Союзу Erasmus+ модуль Жан Моне «Свобода руху товарів, послуг та осіб: досвід ЄС для України» (Jean Monnet Module 101127358 – FREEGOOD – ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH) проведено семінар «Європейські стандарти вільного руху товарів, послуг та осіб: перспективи для України».

Відкрив захід Сергій Радіо, проректор з наукової та навчальної роботи ДонНУ імені Василя Стуса. Сергій Вікторович наголосив: «Радий усіх вітати у стінах ДонНУ імені Василя Стуса на заході, присвяченому реалізації нетривіального, дуже цікавого й актуального проєкту «Свобода руху товарів, послуг та осіб: досвід ЄС для України», який виконується у межах програми Європейського Союзу Erasmus+ модуль Жан Моне і має ємний акронім FREEGOOD. У ньому криється ключовий елемент, що має бути у кожного науковця, – це свобода. Для науковця дуже важливо бути вільним, адже вільні люди мають внутрішню силу. Науковець має вільно обирати напрям дослідження, мати внутрішню свободу, вільно висловлювати свої думки, не боятися критики. Це надважливо і надвідповідально для кожного з нас. Проєкт реалізує надпотужна та висококваліфікована команда юристів, знаних не тільки в межах нашого Університету, України, а і Європи. Вірю, що результати цього проєкту будуть вкрай затребуваними в сучасній Україні. ЄС має вивчати досвід України, адже у них такого досвіду немає. Ми зараз унікальні, у нас є багато внутрішніх законодавчих обмежень щодо руху осіб в умовах війни: перетин кордону, рух із області в область. Тому дуже важливо вивчати, як законодавчо регламентовано питання вільного руху товарів, послуг, осіб в країнах ЄС, як ЄС взаємодіє із країнами, які не є його членами. Тому ці питання є актуальними для нашої держави з огляду на те, що ми рано чи пізно, безумовно, станемо частиною Європейського Союзу. Ми в це віримо, ми цього прагнемо і будемо досягати цього, кожен на своєму місці. А завдання нашого Університету – готувати спільноту, широкий загал України до того, аби адаптовуватися до законодавства ЄС».

До привітань приєдналася в.о. директора навчально-наукового інституту розвитку академічного потенціалу, координатор Інформаційного центру ЄС нашого Університету Світлана Жильцова, зазначивши: «Інформаційний центр ЄС в ДонНУ імені Василя Стуса забезпечує співпрацю членів команди цього проєкту із євроклубами, які функціонують під егідою Представництва ЄС в Україні, які несуть знання про Європу, Європейський Союз школярам і активній молоді. Проєкт «Свобода руху товарів, послуг та осіб: досвід ЄС для України» був однією з двох заявок напряму Модуль Жана Моне програми Еразмус+, вперше поданих нашим Університетом у надзвичайно складних умовах – під час блекаутів і відключення інтернету. Команді вдалося вчасно завершити підготовку та подати заявку, витримати конкуренцію і бути неочікувано відібраними Європейською Комісією для фінансування та подальшої реалізації проєкту. Стартував проєкт 1 жовтня 2023 року і триватиме до кінця вересня 2026 року і за науковим, і освітнім напрямами. Команда проєкту FREEGOOD проводитиме дослідження, робитиме публікації про результати в українських і міжнародних виданнях і, звісно, використовуватиме їх для просвітницьких цілей. Цільова аудиторія проєкту досить широка: школярі (представники євроклубів), студенти, науковці, представники юридичної спільноти, широкої громадськості, які зацікавлені темами законодавства, юридичних практик у контексті євроінтеграції. У час, коли Україна прямує до ЄС, це надзвичайно важливо».

Координатор проєкту Елла Деркач підкреслила: «Це перший захід, який проводиться в межах проєкту в офлайн форматі. «Свобода руху товарів, послуг та осіб: досвід ЄС для України» – це, дійсно, унікальний проєкт. Я захоплююся тими ідеями, напрямами, які він пропонує. Глибоко переконана, що навчати й навчатися потрібно з натхненням, задоволенням, радістю. У межах реалізації проєкту ми будемо говорити про три свободи: свободу руху товарів, послуг та осіб. У межах наукової складової ми проводимо дослідження, у межах освітньої – плануємо залучати студентів, аспірантів, управлінців, представників бізнесу. Ми маємо поширювати результати досліджень максимально широко: будемо працювати зі школярами, вчителями, викладачами інших ЗВО, громадськістю, практиками. Ця співпраця буде двостороння». Елла Михайлівна докладно окреслила мету та завдання проєкту, представила команду його виконавців.

Доктор юридичних наук, професор кафедри конституційного, міжнародного і кримінального права Елла Деркач доповіла про європейські стандарти вільного руху товарів та послуг: виклики та перспективи для України.

Декан юридичного факультету Ірина Коваль представила доповідь на тему: «Ринок інтелектуальної власності в контексті свободи руху».

Завідувач кафедри конституційного, міжнародного і кримінального права Ольга Турченко акцентувала на свободі пересування осіб і міграційному праві ЄС.

Завідувач кафедри теорії та історії держави і права та філософії права Юрій Гоцуляк доповів про принципи реалізації свободи пересування фізичних осіб у ЄС, представивши економічний та соціальний підходи.

Професор кафедри цивільного права і процесу Лілія Амелічева розповіла про свободу руху робочої сили в умовах євроінтеграції України.

Професор кафедри теорії та історії держави і права та філософії права Тетяна Міхайліна окреслила проблеми реалізації права на освіту у контексті свободи руху осіб та послуг.

У форматі нетворкінгу учасники зустрічі підбили підсумки семінару та окреслили перспективи подальшої роботи.

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас