Виберіть сторінку

Експертно про особливості законодавчого регулювання господарської діяльності в умовах воєнного стану

Експертно про особливості законодавчого регулювання господарської діяльності в умовах воєнного стану

Доктор юридичних наук, професор, декан юридичного факультету ДонНУ імені Василя Стуса Ірина Коваль і доктор юридичних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри господарського та адміністративного права Юлія Павлюченко про особливості законодавчого регулювання господарської діяльності в умовах воєнного стану.
«З буремного ранку 24 лютого 2022 року, коли Україна прокинулася в новій жахливій реальності – росія розпочала повномасштабне військове вторгнення, не тільки мирне населення, а й бізнес потерпає від війни: руйнування і захоплення виробничих потужностей, втрати кадрів, фізична і юридична неможливість продовжувати ведення бізнесу, окупація населених пунктів мають наслідком повне або часткове припинення господарської діяльності. За місяць війни національний бізнес втратив більше, ніж за два роки пандемії, при цьому дійсний обсяг шкоди та довгострокові наслідки складно оцінити через тривалість війни. За оцінками НБУ, під час війни економіка України втрачає 50% «невиробленого» ВВП, тобто кожен тиждень коштує економіці понад 50 млрд грн., і це не враховуючи втрати від руйнувань.
Після перших потрясінь прийшло розуміння, що працюючий бізнес є вкрай важливим для економіки держави у стані війни, з’явилися заклики від керівництва держави щодо відновлення роботи підприємств там, де це є можливим.
Проте законодавство, яким регламентовані питання організації та здійснення господарської діяльності, розраховано на мирний час, і в умовах воєнного часу перед підприємцями постали виклики, що непередбачені та не можуть бути подолані нормами чинного законодавства.
Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України та центральні органи виконавчої влади продемонстрували оперативну і злагоджену роботу щодо переведення на «воєнні рейки» законодавчого регулювання основної частини відносин, які виникають під час господарської діяльності.
Основні зміни та нововведення щодо правового регулювання господарської діяльності в умовах воєнного стану торкнулися:
✔ обов’язку суб’єктів господарювання подавати звітність та інші документи у період дії воєнного стану або стану війни, особливості виконання якого закріплено Законом України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 3 березня 2022 року № 2115-IX;
✔ адміністрування та сплати деяких податків і зборів, надання податкових пільг, зокрема подання податкової звітності, сплати податку на додану вартість, єдиного податку, акцизного збору щодо деяких підакцизних товарів, єдиного соціального внеску тощо. Відповідні зміни передбачено законами України: «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 3 березня 2022 року № 2118-IX; «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» » від 15 березня 2022 року № 2120-IX;
✔ державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, особливості проведення якої закріплено Постановою КМУ «Деякі питання державної реєстрації в умовах воєнного стану та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164» від 06.03.2022 р. № 209;
✔ планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду, проведення яких припинено, окрім визначених сфер, на період воєнного стану відповідно до Постанови КМУ «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» від 13 березня 2022 р. № 303;
✔ обов’язку отримання дозвільних документів для провадження господарської діяльності, а саме суб’єкти господарювання можуть набути право на здійснення діяльності на підставі декларації про провадження господарської діяльності, отримання якої передбачено Постановою КМУ «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» від 18 березня 2022 року № 314;
✔ організації трудових відносин, що регламентовано Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» 15 березня 2022 року № 2136-IX, а саме визначено право роботодавця укладати з новими працівниками строкові трудові договори в період дії воєнного стану; перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я; визначено тривалість робочого часу працівників не більше 60 годин на тиждень та інші питання;
✔ розрахунків підприємств, установ, організацій з населенням та бюджетом; відповідно до Розпорядження КМУ від 11 березня 2022 р. юридичним особам-боржникам дозволено здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти на яких накладено арешт, виключно на такі цілі: виплата заробітної плати в розмірі не більше 5 мінімальних розмірів заробітної плати в місяць на одного працівника; сплата податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року привело в дію норми Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 р. № 389-VIII. Відповідно до цього Закону, у суб’єктів господарювання можуть виникати обов’язки, пов’язані із вжиттям заходів, передбачених статтею 8 Закону. Зокрема, вони зобов’язані надавати потужності та трудові ресурси підприємств для потреб оборони, змінювати режим своєї роботи, проводити інші зміни виробничої діяльності, а також умов праці відповідно до законодавства про працю; обмежувати та припиняти свою діяльність у випадках, передбачених законом тощо.
Російська збройна агресія також стала причиною невиконання господарських договірних зобов’язань або несе загрозу їх невиконання у майбутньому. З огляду на це вкрай важливе значення має засвідчення Торгово-промисловою палатою України військової агресії рф проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, як форс-мажорної обставини (обставини непереборної сили).
Отже, Уряд і законодавчий орган вчиняють логічні, своєчасні і виправдані кроки із забезпечення умов для здійснення господарської діяльності в ці часи.
Наведені законодавчі положення щодо спрощення і підтримки ведення бізнесу та надання пільг і гарантій підприємцям – це лише частина з великого пакету запланованих та таких, що вже впроваджені, заходів підтримки і сприяння ведення підприємницької діяльності. Наразі у фокусі уваги також перебувають питання регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану, зокрема і використання земель сільськогосподарського призначення, підтримки аграріїв щодо проведення весняних польових робіт, маркування імпортних товарів, кредитування суб’єктів підприємництва і багато інших питань щодо функціонування української економіки в умовах воєнного стану.
Економіка країни має поступово одужувати і створювати міцний тил для наших захисників і перемоги. Все буде Україна! Слава Україні!»

Ірина Коваль і Юлія Павлюченко

Архіви

Приєднуйтеся до нас