Виберіть сторінку

Юлія Іщук про вплив торгівельних санкцій на економіку росії

Юлія Іщук про вплив торгівельних санкцій на економіку росії

Доктор філософії, старший викладач кафедри міжнародних економічних відносин економічного факультету ДонНУ імені Василя Стуса Юлія Іщук про вплив торгівельних санкцій на економіку росії.

«США та Захід, щоб допомогти закінчити війну в Україні, продовжують чинити тиск торговельними та фінансовими санкціями, головна мета яких – позбавити російську економіку силового впливу.

Проти країни-окупанта було запроваджено низку торговельних санкцій:

  • скасування для росії торговельних привілеїв, позбавлення всіх преференцій. Такі дії дозволять країнам підвищувати мито та торговельні бар’єри для торгівлі з росією, що призведе до скорочення обсягів імпорту-експорту з країною агресором;
  • закриття міжнародних торгових водних шляхів для російських торгових суден, як це вже зробили Великобританія, Канада та Нова Зеландія, а також готові підтримати цю ідею уряди країн Балтії – Литви, Латвії та Естонії;
  • ЄС заборонив імпорт металопродукції з росії;
  • ЄС та Великобританія заборонили експортувати свої товари для російських оборонних, військово-морських, транспортних та комунікаційних компаній;
  • заборонено експорт високотехнологічних товарів (напівпровідників, комп’ютерів, телекомунікаційного обладнання та датчиків інформаційної безпеки);
  • ЄС, Британія та США заборонили експорт до росії предметів розкоші (одягу, годинників, авто та інших товарів, які часто купує російська еліта). Також США планує заборонити імпорт із росії до США морепродуктів, алкогольних напоїв, алмазів.

Торговельні санкції хоча мають повільний вплив, але разом із фінансовими санкціями поступово завдають ударів по російській економіці.

Економіку росії також руйнує вихід із країни багатьох закордонних компаній, що призводить до заборони поставок сировини, комплектуючих та запчастин, відмова від сервісного обслуговування. За місяць війни російський ринок залишило понад 400 іноземних компаній і брендів, відмовившись працювати з країною-агресором.

Під тиском санкцій в росії відбувається девальвація рубля, підвищення ставок за кредитами та іпотекою до 20%, прискорення річної інфляції до 16%, гігантські темпи до 30% зростання цін на техніку та продовольчі товари, падіння імпорту товарів на 59%, крім того ізоляція від всього цивілізованого світу. Наразі росія стала країною з найбільшою кількістю санкцій, а саме 5800 проти себе у світі, обігнавши Північну Корею, Сирію та Іран.

Незабаром росію чекає повернення до моделі існування Радянського Союзу – відсутність можливості вільно подорожувати за кордон, економічний вакуум. Економіка здебільшого буде спрямована на внутрішнього споживача, а саме виробництво товарів низької якості, дефіцит імпортних товарів, і як наслідок – кілометрові черги, також втрата рублем своєї цінності».

Юлія Іщук

Архіви

Приєднуйтеся до нас