Виберіть сторінку

Представники Стусівського університету взяли участь у ХІХ Всеукраїнському диктанті національної єдності

Представники Стусівського університету взяли участь у  ХІХ Всеукраїнському диктанті національної єдності

Напередодні Дня української писемності та мови, 8 листопада, студенти, викладачі і співробітники Стусівського університету разом з усією країною писали ХІХ Всеукраїнський диктант національної єдності «Від бересту – до «цифри».

Цьогоріч у диктанті національної єдності взяли участь 95 осіб, серед яких студенти та викладачі філологічного, економічного, юридичного, фізико-технічного факультетів та факультету іноземних мов.

Зі вступним словом виступила кандидат філологічних наук, доцент кафедри української філології і культури Олена Антонюк. Вона привітала учасників ХІХ Всеукраїнського диктанту національної єдності та розповіла історію започаткування традиції написання диктанту: «Вперше Всеукраїнський диктант національної єдності провели 24 травня 2000 року. Він був присвячений дню вшанування пам’яті святих рівноапостольних, слов’янських просвітителів Кирила і Мефодія. Усі дописувачі надсилали диктант на перевірку впродовж 2-3 місяців. Згодом проведення цього диктанту було перенесено на листопад і було закріплене за конкретною датою – 9 листопада, у День української писемності та мови. Із 2000 року вже 19 разів поспіль проводиться цей диктант. Він не має на меті перевірити знання дописувачів, а закликає об’єднатися навколо слова, тому що через слово можна виразити себе, у слові ми можемо відчути себе, слово є кодом нашої нації. Цей диктант пишуть на території України та за її межами. Проаналізувавши статистичні данні, можна помітити, що кожного року дописувачів, які надсилають на перевірку диктант, стає все більше і більше. З кожним роком і учасників стає все більше. У 2016 році була 21 021 особа, а у 2018 році диктант писало уже 32 799 осіб. Не було жодного року, щоб не було переможців. Завжди є роботи, які були написані без жодної помилки. Зважаючи на велику кількість дописувачів, переможців не так багато: 60, 100, 104, 107 осіб. Диктант національної єдності пишуть і на території Криму, тимчасово-непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей. Останнім часом організовуються локації для написання диктантів і в зоні проведення ООС. Територія досить масштабна, віковий діапазон – широкий. Ми сьогодні теж об’єдналися навколо слова і разом будемо писати диктант. У цьому році вперше ми спробуємо написати радіодиктант разом з усією країною, тому що в нас до цього часу такої можливості не було. Ми самі підбирали тексти диктантів, диктували, потім перевіряли».

Знаково, що кількість охочих взяти участь у всеукраїнській акції єднання навколо рідної мови щороку збільшується. Близько сотні учасників з ДонНУ імені Василя Стуса – тому підтвердження, адже Ім’я зобов’язує!

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас