Виберіть сторінку

Вітаємо з Міжнародним днем пам’яток та визначних місць і Днем пам’яток історії та культури України

Вітаємо з Міжнародним днем пам’яток та визначних місць і Днем пам’яток історії та культури України

Колектив Донецького національного університету імені Василя Стуса разом з усім цивілізованим світом відзначає Міжнародний день пам’яток та визначних місць і День пам’яток історії та культури України!

Збереження культурної спадщини та історичної пам’яті поколінь як одного з головних чинників формування української національної ідентичності, невід’ємної складової всесвітнього культурного доробку людства є почесною місією кожного з нас, відповідальністю перед прийдешніми поколіннями. Саме культурна спадщина народу є тими здобутками минулого, без яких немає майбутнього.

Із перших днів повномасштабної російсько-української війни російські окупанти вчиняють геноцид проти українського народу, нищать наші культурні та національні надбання, стирають із лиця землі українську історію, архітектурні пам’ятки та скульптури, православні храми і синагоги, освітні та культурні заклади. 

Масштабним авіаударом зруйновано величну будівлю Донецького академічного обласного драматичного театру в Маріуполі, під якою загинуло близько 300 українців, вибуховою хвилею від авіаудару завдано значної шкоди приміщенням Свято-Успенської Святогірської лаври в Донецькій області, постраждала Харківська обласна філармонія, знищено історико-краєзнавчий музей у м. Іванків Київської області, де зберігалися роботи української художниці Марії Примаченко, зруйнувано храм Пресвятої Богородиці Овруцької єпархії на Житомирщині, Георгіївську церкву Бориспільської єпархії, що у селі Заворичі на Київщині… І це лише частка руйнувань, яких щодня завдає ворог. 

Знищення пам’яток зафіксовано у щонайменше восьми областях України: Київській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Луганській, Сумській, Харківській та Чернігівській. За попередніми підрахунками Українського культурного фонду станом на 8 квітня 2022 року від рук російських окупантів та злочинної влади кремля постраждали або повністю зруйновані понад 160 різних пам’яток та об’єктів культури. Український культурний фонд створив інтерактивну «Мапу культурних втрат», аби наочно продемонструвати наслідки військових злочинів рф.

Кожна пам’ятка – це генетичний код української нації, літопис багатовікової історії нашого народу! Саме тому ми оберігаємо наші національні надбання, захищаємо культурні цінності, споруджуємо опори для їхнього збереження в кожному місті, селі, куточку України, архівуємо у цифровому вигляді пам’ятки, що опинилися під загрозою, звертаємось до ЮНЕСКО з метою введення в  дію статей і Гаазької угоди щодо захисту пам’яток, що знаходяться в зоні військових дій.

Шановні охоронці культурної спадщини України, краєзнавці, дослідники, зберігачі музейних, архівних та інших колекцій, нематеріальної культурної спадщини та усі небайдужі, щиро дякуємо вам за подвижницьку натхненну працю, невтомність, наполегливість з  любов‘ю до України!

Бажаємо вам міцного здоров’я, творчої наснаги, мирного українського неба та Божої опіки! Разом до Перемоги!

З повагою, колектив ДонНУ імені Василя Стуса

Архіви

Приєднуйтеся до нас