Виберіть сторінку

VIІ Відкритий міжрегіональний творчий конкурс серед учнівської та студентської молоді «СЛОВО У ДУШІ – ДУША У СЛОВІ»

VIІ Відкритий міжрегіональний творчий конкурс серед учнівської та студентської молоді «СЛОВО У ДУШІ – ДУША У СЛОВІ»

До 85-річчя Донецького національного

університету імені Василя Стуса

 

Шановні учасники VIІ Відкритого регіонального творчого конкурсу учнівської та студентської молоді «Слово в душі – душа в слові»!

 Нещодавно у Донецькому національному університеті імені Василя Стуса завершився VIІ Відкритий регіональний творчий конкурс учнівської та студентської молоді «Слово в душі – душа в слові», присвячений 85-річчю нашого закладу вищої освіти. Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну принесло кровопролиття та перекреслило мрії багатьох молодих українців. Чимало юнаків і дівчат пішли добровольцями до ЗСУ, щоб зі зброєю в руках захищати свою країну від російської агресії, долучилися до лав територіальної оборони, вчаться надавати медичну допомогу пораненим, займаються волонтерством. Хтось вдався до творчості, бо вона як вищий прояв людської свідомості завжди дає суспільству корисний і значимий результат.

У 2022 році в Конкурсі взяли участь 14 учасників: 3 – мешканці Вінниччини, 11 – Донеччини. Попри невелику кількість учасників, Конкурс зміг осягнути всі вікові категорії – від учнів 5 класу загальноосвітніх навчальних закладів до студентів 3 курсу ДонНУ імені Василя Стуса.

VIІ творчий конкурс учнівської та студентської молоді «Слово в душі – душа в слові» – став унікальним. Війна поділила Конкурс на «до» та «після». Тому ми отримали контрастні, протиставлені один одному, проте не менш влучні та яскраві матеріали від наших учасників. У цьому році Конкурс дав змогу світу побачити захоплюючу казку-легенду від Анастасії Дейнеги, пронизану ніжністю та силою посвяту українській жінці Лади Ткачук, Ніна Чуйкова дозволила прогулятись сторінками її щоденника «Радіти життю», усмішка Єлизавети Савченко додала настрою та бадьорості, вразила чуйність новели «#Така непроста шкільна любов» під авторством Варвари Топорок та ін.

Учасники, що опинились під лінією фронту початку війни, взяли на озброєння гасло: «Ми не здамося! Все буде Україна». Відверта творча робота про війну та єднання Владислава Погорєлова, поезія, наділена українським духом від Ніни Чуйкової, ода любові до рідної мови Дар’ї Мезенцевої, звеличення природи у вірші Анжеліки Воробйової, зворушлива поезія Іванни Непийводи, оригінальна декламація Марії Сидорко, свідомі, виважені та сміливі вірші Вероніки Пилипенко – наділені патріотизмом, силою української хоробрості, сміливістю, рішучістю у діях, любов’ю до України та національного культурного спадку.

ІІ тур Конкурсу «Слово у душі – душа у слові», що відбувся 16 квітня, іменується доказом могутньої сили творчості та слова, нашого справжнього українського СЛОВА, доказом впевненості у молодому поколінні, яке зможе зберегти українське, яке є майбутнім України.

Щороку конкурсанти захоплюють і вражають по-своєму. 2022 запам’ятається тяжінням до волі, попри будь-які перешкоди, бажанням говорити й бути почутими, змалюванням складних ситуацій на межі реальності та фантазії, представленням епістолярного жанру на межі потоку свідомості та поезії на грані сповіді про сокровенні порухи душі. Як добре, що вони не втрачені, бо там, де присутня щирість, добро, там є надія на майбутнє. Зичимо усім учасникам конкурсу подальших творчих звершень і наснаги на шляху осмислення і відкриття художнього слова.

Висловлюємо щиру подяку усім, хто взяв участь у Конкурсі. Ми переможемо, бо правда за нами! Ми переможемо, бо на тім стоїмо!

Слава Україні!

Оргкомітет VIІ Відкритого міжрегіонального

творчого конкурсу серед учнівської та студентської

молоді «СЛОВО У ДУШІ – ДУША У СЛОВІ»

Архіви

Приєднуйтеся до нас