Виберіть сторінку

Ті, хто донатять граючи

Ті, хто донатять граючи

Ті, хто ознайомлені із подіями, що мають місце у студентському житті ДонНУ імені Василя Стуса, та хоч раз мав справу з клубами нашого Університету, найімовірніше, чули й про Клуб настільних ігор та заходи, ним організовані. Про діяльність, можливості та досягнення представників цього хобі серед наших студентів, а зокрема про їх спосіб волонтерства і йтиме мова в інтерв’ю з однією із засновниць нової форми Клубу настільних ігор, студенткою другого курсу факультету інформаційних і прикладних технологій, заступницею голови студентської ради факультету інформаційних та прикладних технологій Марією Лаптєвою.

Чи вважаєте Ви, що Клуб зазнав змін від моменту, як Ви очолили його? І якщо так, то в чому?

-Так. Узагалі все починалося з просто ідеї. Я дуже люблю настільні ігри, але раніше не було з ким грати. Спочатку на засідання Клубу учасники приносили ті настілки, які мали. Наразі ж ми співпрацюємо з компанією «Lord of Boards», яка надає нам свої ігри.

– У чому полягає співпраця з цією компанією?

– Усе починалось з альтруїстичності цієї компанії. Вони просто надавали нам настільні ігри для нашого Клубу кожен тиждень. Потім склалось так, що ми взяли участь у їхньому благодійному проєкті «Міпло-спротив. Кубиком по ворогу». Наша співпраця полягає в тому, що вони надають нам настільні ігри для Клубу, а ми допомагаємо їм в цьому проєкті.

Тож, яка подія в історії Клубу, була, на Вашу думку, найвидатнішою? Це був саме «Міпло-спротив» чи щось інше? А також, якщо можна, розкажіть, будь ласка, докладніше, у чому суть Вашої допомоги цьому проєкту? Ви допомагаєте збирати кошти?

– Щодо події не знаю. Для мене кожне зібрання особливе. Немає чогось більш чи менш видатного. Цей Клуб був створений, щоб відпочивати від навчання і мотивувати ходити до Університету, адже переважно для більшості студентів на нудних парах і сесії закінчується враження про нього.
Щодо проєкту – це благодійний аукціон. Люди з усієї України надсилають свої настільні ігри нам, ми перераховуємо компоненти, фотографуємо і на аукціоні раз на два тижні виставляємо по 20 лотів. Далі я спілкуюсь із переможцями й потім, після оплати, ми йдемо запаковувати й надсилати людям їхні ігри. А всі зароблені гроші ми передаємо до Фонду Діани Подолянчук.

Ви згадували, що на початку на засідання Клубу учасники самі приносили ігри. Скажіть, чи «вкладаються» члени Клубу у його розвиток? Якщо так, то в який спосіб і як часто?

– Якщо люди хочуть, вони можуть принести свої настільні ігри, але зараз переважно ми користуємося тими іграми, які нам надають. Учасники «вкладаються» в розвиток Клубу своєю присутністю і тими емоціями, якими вони діляться.

Тож, яка кількість людей, що «діляться своїми емоціями» на заходах,
організованих Вашим Клубом у середньому?

– По-різному насправді. Є люди, які не пропускають жодного зібрання, а є, які ходять, маючи гарний настрій. Загалом це десь вісім-дев’ять осіб.

Чи, на Вашу думку, Клуб зіштовхується з нестачею засобів або відвідувачів? Чи хотіли б Ви, аби людей у Клубі ставало більше?

– Невпевнена. Ігор нам вистачає, оскільки їх у нас чималий вибір. Та й учасників, на мою думку, вистачає. Цей Клуб для мене – спосіб відпочити й поспілкуватися з приємними людьми в комфортній атмосфері. Якщо людей буде забагато, то, напевно, для мене це все втратить затишок. Ми раді новим учасникам, звісно, але не прагнемо якось рекламувати наш Клуб і розповідати, як нам всім там круто.

– Які ігри мають найбільший попит серед студентів, котрі відвідують Клуб? Якщо у відвідувачів є якийсь беззаперечний фаворит або фаворити, то можете назвати і їх.

– Серед ігор фаворитами є «Кодові імена», «Хижа планета», «Кольт-експрес» й «Органи атакують». Щодо видів, може, це й іронічно, але це суперницькі й командні ігри. Це так, адже деякі ігри, як от ті ж «Кодові імена» і «Хижа планета», поєднують елементи з обох цих видів.

Які жанри ігор найцікавіші саме для Вас? Можливо, РПҐ, ворґейми чи, може, ігри-вікторини? Або ж Ви поділяєте смаки більшості відвідувачів Клубу?

– Мені подобаються більше паті-ґейми. Вони створюють кумедні спогади й ситуації, а також доволі швидко й легко граються. Але я іноді не проти «струснутись» і засісти в щось довге і заморочливе.

Як може відбуватися взаємодія студентів із Клубом у позаплановий час? Чи може група студентів, наприклад, пограти у якісь іграми не під час запланованих зібрань?

– На жаль, ні, оскільки ігри надаються лише на засіданнях Клубу. Але щодо інших форм взаємодії – у нас є телеграм-канал, куди можна написати запитання в коментарях.

– Має сенс. І які найближчі заходи плануєте провести у Клубі?

– Найближчим часом ми поновимо роботу Клубу, бо на час канікул і карантину її призупиняли. А взагалі у нас є деякі цікаві концепції тематичних зібрань Клубу, тому чекайте на анонси!

Петро Хіргій, здобувач факультету інформаційних і прикладних технологій

Архіви

Приєднуйтеся до нас