Виберіть сторінку

Один із наймаштабніших математичних конгресів у світі пройшов у Бразилії за участі представників ДонНУ імені Василя Стуса

Один із наймаштабніших математичних конгресів у світі пройшов у Бразилії за участі представників ДонНУ імені Василя Стуса

Кожні чотири роки у світі проходить Міжнародний Математичний Конгрес (International Congress оf Mathematicians), який є одним з найбільш впливових наукових заходів в галузі математики в світі і всебічно охоплює теоретичні та прикладні аспекти сучасної математики.

Цього року захід проходив з 01.08.2018 до 09.08.2018 у Ріо-де-Жанейро, залучивши до участі 3080 математиків із 114 країн. Організаторами Конгресу (ICM 2018) стали Інститут теоретичної і прикладної математики (Instituto de Matemática Pura e Aplicada, IMPA) та Бразильське математичне товариство (Sociedade Brasileira de Matemática, SBM).

Представники Донецького національного університету імені Василя Стуса у складі вченого секретаря науково-дослідної частини Ольги Трофименко, провідного спеціаліста відділу аспірантури і докторантури Ірини Фриз, асистента кафедри математичного аналізу і диференціальних рівнянь Марії Шань та старшого викладача кафедри математичного аналізу і диференціальних рівнянь Галини Шелепало отримали грант в рамках Open Arms Travel Grant Program, додатково Ірина Фриз отримала підтримку від Elsevier Mathematical Sciences Sponsorship Fund, завдяки чому презентували результати своїх наукових досліджень з проблем математичного аналізу, дискретної математики, диференціальних рівнянь та алгебри.

Програма конгресу включала в себе доповіді лауреатів премій Філдса, пленарні доповіді, секції з різних напрямків математики починаючи від математичної логіки та закінчуючи проблемами математичної освіти та історією математики, виставку математичних товариств та організацій і була насичена різноманітними заходами та культурною програмою.

В рамках конгресу 6 серпня 2018 року представники університету взяли участь в Research Careers in Germany Science Lunch щодо програм кар’єрного росту для математиків у Німеччині і можливостей для співпраці. Програма зустрічі включала в себе виступи представників провідних профільних організацій, таких як Freie Universität Berlin, University of Münster, Technical University of Munich, Hausdorff Center for Mathematics, German Research Foundation, German Academic Exchange Service та Alexander von Humboldt-Foundation.

Під час конгресу німецьке видання SPIEGEL ONLINE проводило опитування щодо того чи є математики особливими людьми. Серед респондентів цього опитування є Марія Шань.

Головним супутнім заходом ICM 2018 став Всесвітній з’їзд жінок-математиків (World Meeting for Women in Mathematics), який відбувся напередодні конгресу 31 липня 2018 року. Співорганізатором з’їзду також є Міжнародне математичне об’єднання (International Mathematical Union). З’їзд налічував понад 350 учасників серед яких були і наші співробітники: Ірина Фриз, Марія Шань, Галина Шелепало. Під час цього з’їзду відбулися групові дискусії присвячені гендерним проблемам жінок у математиці, зокрема, Ірина Фриз та Марія Шань взяли участь у обговоренні «Strategies to encourage women in mathematics».

Архіви

Приєднуйтеся до нас