Виберіть сторінку

«Слідами Другої світової війни в Мюнхені»

«Слідами Другої світової війни в Мюнхені»

З 1 по 9 грудня 2015 року у місті Мюнхен (Німеччина) відбувся міжнародний молодіжний проект, в якому за підтримки проекту «Європейський розвиток Донецького національного університету у Вінниці», фінансованого МФ «Відродження», взяли участь студенти історичного факультету Джос Ксенія, Матюха Анастасія, Тихомиров Антон, Толмачова Юлія. Проект здійснювався організацією VRJD JunOst LV Bayern e.V. Тема молодіжного обміну: «Слідами Другої світової війни в Мюнхені».

Подорож розпочалася з оглядової екскурсії Мюнхеном, де студенти побували у самому серці міста — Марієнплац з її неперевершеною Ратушею, на якій встановлений годинниковий механізм із рухомими фігурами, що зображують епізоди з історії Баварії. Поряд розташована церква Фрауенкірхе, в якій за легендою є відбиток ноги Диявола. Здійснили прогулянку по Максиміліанштрасе, побачили Національний оперний театр, Резиденцію королів, Монетний двір. Пройшлися по Одеонсцплац, що є найвеличнішою площею, яку тільки можна уявити. Проте знаходитися на Одеонсплатц було часом трохи моторошно, адже тут проводили паради та святкові ходи нацисти, і саме тут відбулося їх зіткнення з поліцією під час «Пивного путчу». Побували у знаменитому пивному пабі Хофбройхауз — місці, де має свої витоки націонал-соціалістична партія. В кінці дня мали змогу відвідати документаційний центр злочинів нацизму.

На другий день студенти вже самі проводили екскурсії по Мюнхену та розповідали про визначні місця, пов’язані з періодом націонал-соціалізму та Другою світовою війною. Саме такий спосіб надав змогу у буквальному розумінні доторкнутися до історії, пройтися стежками переможених і переможців.

Вечірні програми присвячувались більш тісному знайомству учасників проекту один з одним. Такі вечори були незабутні своєю атмосферою. Вони допомогли усім відчути себе великою дружньою сім’єю.

Окрім самого міста, студенти побували і за його межами. Одним із таких об’єктів є Берхтесгаден, розташований на місці колишнього Берхгофа — резиденції Адольфа Гітлера, яка тепер стала музеєм націонал-соціалістичної диктатури. Під резиденцією залишився бункер, який вражає своїми масштабами та негативною енергетикою. Цей об’єкт дисонує з місцевістю, в якій розташований — Альпами , майже на кордоні з Австрією. Студенти мали можливість насолодитись природньою величчю цього краю. В Альпах також розташовується неперевершений замок Нойшванштайн, який належав баварському королю Людвігу ІІ. Подолавши дорогу нагору, студентам вдалось насолодитись цим архітектурним творінням і краєвидами баварських земель невимовної краси. Однією з найбільш вражаючих та емоційно складних була поїздка до Дахау, місця, де знаходився концентраційний табір для політв’язнів.

Студенти слухали цікаві лекції на тему Другої світової війни. Випускник Донецького національного університету Сергій Євтєєв надав змогу прочитати та перекласти зворушливі листи німецьких солдат. Також він продемонстрував нестандартний підхід до освіти і виклав це в одній зі своїх лекцій.

Шарму подорожі додавала чарівна різдвяна атмосфера Мюнхена. Місто увібралось у святкові прикраси та тисячі вогників, усюди гомоніли різдвяні ярмарки: від традиційно німецьких до сучасних. Це все допомогло сповна поринути у культуру баварського краю.

Подібні обміни є напрочуд захоплюючими та надзвичайно мотивуючими: спробував одного разу, вже неможливо уявити себе без цього. А досвід та спогади закарбуються у пам’яті на довгі-довгі роки.

Архіви

Приєднуйтеся до нас