Виберіть сторінку

У ДонНУ відбувся науково-методичний семінар

5 лютого 2016 року в головному корпусі ДонНУ «Кристал» відбувся науково-методичний семінар з мовної підготовки іноземних громадян. Захід було проведено з метою вдосконалення методики викладання російської та української мов (як іноземних) для громадян інших країн, які бажають отримати вищу освіту в Україні.

Науково-методичний семінар відкрила проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Тетяна Вікторівна Орєхова. У вступному слові було окреслено особливості мовної підготовки іноземних громадян в Україні та перелічено основні вимоги до викладання української та російської мов (як іноземних) у вітчизняних ВНЗ.

З ґрунтовною доповіддю про методику мовної підготовки на основних факультетах виступила доцент кафедри загального та прикладного мовознавства Тетяна Миколаївна Вінтонів. Викладач кафедри загального та прикладного мовознавства Олександр Сергійович Рубайло поділився корисним досвідом викладання російської та української мови (як іноземних) у Ягеллонському університеті, де він проходив наукове стажування.

Викладачі Навчально-наукового центру міжнародної освіти — доценти Олена Григорівна Важеніна та Таїсія Василівна Лепеха розповіли про основні методи викладання української та російської мов (як іноземних) та представили власне бачення вдосконалення навчального процесу.

Декан факультету іноземних мов Мар’яна Ярославівна Оленяк зробила детальний аналіз навчальних програм із мовної підготовки, порівнявши їх із програмами факультету іноземних мов, а також запропонувала власні рекомендації наближення викладання російської та української мов (як іноземних) до європейських стандартів.

Підбиваючи підсумки семінару, перший проректор Наталя Василівна Пирлік і проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Тетяна Вікторівна Орєхова звернули увагу на перспективні завдання ДонНУ в питанні розробки ефективної методики викладання російської та української мов (як іноземних). Були висловлені пропозиції щодо розробки окремого навчального плану для іноземних студентів. Учасниками семінару було прийнято рішення підготувати «дорожню карту» і календарний план заходів із удосконалення методики викладання російської та української мов, розробити науково-методичний комплекс з мовної підготовки з акцентом на впровадження інтерактивних форм навчання.

У семінарі також взяли участь декан філологічного факультету Володимир Володимирович Мозгунов, завідувач кафедри загального та прикладного мовознавства Анатолій Панасович Загнітко, завідувач навчального відділу Оксана Володимирівна Євтухова, директор Навчально-наукового центру міжнародної освіти Ірина Геннадіївна Лебідь, викладачі російської та української мови (як іноземних) ДонНУ.

Архіви

Приєднуйтеся до нас