Виберіть сторінку

Міжнародна конференція DEMPhA

Осінні наукові міжнародні конференції стали вже доброю традицією ДонНУ імені Василя Стуса. Так, після вдало проведеної в Києві в листопаді минулого року Міжнародної конференції з Диференціальних рівнянь, цього року математики Стусівського університету об’єднавшись з черкаською науковою школою фізиків професора Андрія Михайловича Гусака, стали співорганізаторами Міжнародної конференції DEMPhA (Differential Equations, Mathematical Physics and Applications), Диференціальні рівняння, Математична фізика та їх застосування.

Захід відбувався з 17 по 19 жовтня в серці країні, в Черкасах, на мальовничому Кременчуцькому водосховищі Дніпра, максимальна ширина якого саме в Черкасах складає 17 км.

Крім основних організаторів, ДонНУ імені Василя Стуса та Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, співорганізаторами конференції також виступили: Інститут математики НАНУ, Інститут прикладної математики і механіки НАНУ, Інститут металофізики імені Курдюмова НАНУ, Фізико-технічний університет НАН Білорусі.

ДонНУ в Оргкомітеті конференції представляли: проректор з наукової роботи, проф. І.В. Хаджинов, декан факультету математики та інформаційних технологій А.В. Баєв, доцент кафедри математичного аналізу та диференціальних рівнянь К.О. Буряченко та асистент кафедри математичного аналізу та диференціальних рівнянь Шань М.О.

В науковій програмі конференції взяли участь: академік НАН України Шевченко В.П., проф. Кононов Ю.М., проф. Скрипнік І.І., доц. Буряченко К.О., доц. Трофименко О.Д., асистенти Шань М.О., Петранова М. Ю., Джуха Ю.О., аспірант Василенко В.Ю.

Заявки на участь та тези доповідей на конференцію було подано від 151 учасників з 54 наукових установ та університетів 12 країн світу (Австрія, Бельгія, Велика Британія, Італія, Індія, Німеччина, ОАЕ, ПАР, Польща, Угорщина, Туреччина, Швеція) та України.

Виступило з доповідями 85 учасників (29 докторів наук та 56 кандидатів наук), серед яких були закордонні колеги з Польщі та Австрії.

Україну представляли потужні науково-освітні заклади Вінниці, Дніпра,Івано-Франківська, Києва, Львова, Миколаєва, Ніжина, Одеси, Слов’янська, Харкова, Херсона, Чернігова, Черкас, Чернівців.

На урочистому відкритті конференції Організатори наголосили, що не зважаючи на сильні академічні традиції проведення Міжнародних конференцій як в ДонНУ імені Василя Стуса, так і в інших установах-співорганізаторах, до цього часу всі вони носили вузько тематичний характер та об’єднували в собі фахівців в певній галузі. Цей раз була ініційована ідея зробити синергетичний проект фізиків та математиків, щоб об’єднати теоретичні дослідження математиків в галузі диференціальних рівнянь та прикладні наробки фізиків для більш ефективного опису та моделювання фізичних процесів, бо як наголосив один з учасників: «Математики зазвичай займаються тим, що цікаво, не турбуючись про користь, в той час як фізики—навпаки—тим, що корисно. Але варто навчитись поєднувати цікаве та корисне, і в цьому і полягає основна мета заходу.»

Під час роботи конференції зробили пленарні доповіді такі провідні вчені України та світу: Марек Данілевський, Технологічний університет «Академія гірничо-хутнича», Краків, Польща, Професор Вінфріед Аузінгер з Технічного університету міста Відня, Австрія, проф. Олександр Золотарюк, Інститут теоретичної фізики імені Боголюбова НАН України, проф. Вячеслав Вахненко, Інститут геофізики імені Суботіна НАН України, проф. Андрій Гусак, проф. Борис Мінаєв (лауреат Ukraine Scopus Award) ЧНУ імені Богдана Хмельницького, проф. Валерій Самойленко, зав. каф. математичної фізики КНУ імені Тараса Шевченка, проф. Віктор Герасименко, Інститут математики НАН України, проф. Юлія Мішура, зав. каф. теорії ймовірності, статистики та актуарної математики КНУ імені Тараса Шевченка, проф. Володимир Щербак, заступник директора з наукової роботи Інституту прикладної математики і механіки НАН України, проф. Олександр Зуєв, Інститут прикладної математики і механіки НАН України.

Крім пленарних засідань на протязі 3 днів роботи конференції працювало 4 тематичні секції:

  1. Математичні проблеми фізики та матеріалознавства (модератор: проф. А.М. Гусак)
  2. Рівняння в частинних похідних та математична фізика (модератор: доц. К.О. Буряченко)
  3. Динамічні системи, оптимальне управління та проблеми механіки (модератор: проф. В.І. Слинько)
  4. Стохастичні диференціальні рівняння та їх застосування ( модератор: проф. Ю.С. Мішура)

Крім наукової програми високого рівня учасникам конференції було також запропоновано прийняти участь в дискусійному Круглому столі з проблем фізико-математичної освіти в Україні, модераторами якого виступили Ірина Єгорченко, відомий український блогер та популяризатор фізико-математичної освіти, науковий журналіст. Відома в пресі своєю активною позицією щодо збереження наукового потенціалу країни. Ірина Анатоліївна разом з Ярославом Золотарюком, провідним науковим співробітником Інституту теоретичної фізики імені Боголюбова, виступила модератором круглого столу в межах конференції на тему: «Проблеми фізико-математичну освіти в Україні». Входить до складу робочої групи з підготовки комплексного проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” . Круглий стіл викликав неабияке зацікавлення як освітян, так і громадських діячів, преси та телебачення.

Успіх будь-якого проекту залежить не тільки від вдалої ідеї, вміння залучити фахівців різних напрямків, складання програми, а ще від вміння та таланту організувати весь процес на місці, налагодити та проконтролювати роботу всіх складових компонент Організаційного та Програмного комітету—все це довелося взяти на себе та успішно реалізувати до кінця завідувачу кафедри фізики ЧНУ Пасічному Миколі Олександровичу.

Під час дуже насиченої роботи конференції гостям була також запропонована фотосесія, півгодинний концерт камерного хору «Канон» та прогулянка містом та узбережжям черкаського моря.

Пройшло вже понад два тижні після завершення конференції, а на адресу Організаторів продовжують надходити позитивні відгуки та пропозиції, які і є тим неформальним, справжнім пост-фактумом заходу

Отже, сподіваємося, що як учасники, так і організатори змогли знайти для себе щось цікаве та корисне від участі та проведення цієї конференції та сподіваємося на подальшу співпрацю з колегами як в організаційному, так і в освітньо-науковому просторі.

Архіви

Приєднуйтеся до нас