Виберіть сторінку

Стусівський на шляху до Перемоги України. Вісім років на Подільській землі

Стусівський на шляху до Перемоги України. Вісім років на Подільській землі

Сьогодні виповнюється вісім років як Донецький національний університет імені Василя Стуса відновив свою діяльність у Вінниці, за новою юридичною адресою, після злочинного захоплення адміністративних приміщень, навчальних корпусів і гуртожитків Студмістечка російськими терористичними  угрупованнями 16 вересня 2014 року.

8 років і 8 місяців триває російсько-українська війна, яка змусила нас одними з перших ВПО залишити свої домівки, почати все з початку тут – на Подільській землі. Ці роки стали для нас шляхом незламності, стратегічного розвитку і зростання, боротьби за свободу та незалежність України. Ми дякуємо долі, що колектив знайшов сили, ресурси та можливості відновитися, інтегруватися до місцевої громади, національних трендів розвитку та європейського академічного простору.  

Вісім років на Подільській землі у цифрах і справах:

З 2014 року ДонНУ імені Василя Стуса підготував майже 12 тисяч бакалаврів, спеціалістів і магістрів – високоінтелектуального людського капіталу для прогресивного розвитку України.

Докторська школа Стусівського університету випустила понад 100 кандидатів наук та докторів філософії й більше 50 докторів наук для закладів вищої освіти та науково-дослідних установ України.

Тільки у 2021 році акредитовано 7 освітньо-наукових  програм, а акредитація програми «Політологія» визнана зразковою.

Кардинально переглянуто зміст освіти відповідно до нових Стандартів вищої освіти, трендів національної економіки, запитів ринку праці й потреб України під час війни та після Перемоги. Закриття освітніх програм і народження нових результувало зміцненням соціального капіталу Університету через розширення кола роботодавців і фахівців-практиків до цього процесу, підвищенням рівня працевлаштування випускників на посади за фахом (42%) і 98,2 % на посади, що потребують вищої освіти, від працевлаштованих офіційно випускників. Маркетингова стратегія Університету дозволила об’єднати на наших освітніх програмах здобувачів зі всіх регіонів України.

Донецький національний університет імені Василя Стуса має з 2016 року власну Стратегію розвитку, що є гнучкою та інноваційною, дозволяючи закладу бути проактивним у наданні якісних освітніх і додаткових послуг. Ми впізнавані не тільки в Україні як лідер інновацій і надійного партнерства. 33 європейські університети реалізують із нами разом програми академічної мобільності (не менше 50 студентів і викладачів щорічно), подвійне керівництво аспірантами і докторантами, включене навчання та наукові стажування, спільні грантові проєкти і програми подвійних дипломів. Кожний третій викладач Університету володіє іноземною мовою, просуваючи Україну у світі та впроваджуючи стандарти ЄПВО до освітнього процесу.

Нам вдалося сформувати локальне експертне середовище Вінниччини та гідно представити Стусівський університет у медіапросторі держави і світу. Завдяки пулу експертів Стусівського університету надано понад 2600 коментарів, експертних висновків у міжнародних, національних та регіональних медіа. Вузькопрофільні експертизи і консультування, надані нашими колегами, вдосконалюють національне законодавство, допомагають боротися з ідеологічним ворогом, сприяють покращенню екологічних умов життєдіяльності громади та прогресивному розвитку регіону, міста, бізнесу.

Ми реалізували понад 500 освітніх, соціальних, наукових проєктів спільно з владою, громадою і бізнесом. Продукти цих проєктів стали візитівками Вінниччини – мурали, книги, стратегії розвитку, брендбуки і проморолики територій, громад та підприємств, втілені стартапи, волонтерство, рейтингові позиції й впізнаваність.

Нам вдалося зберегти й посилили свої позиції у національних та міжнародних рейтингах. За результатами Консолідованого рейтингу 2022 року Донецький національний університет імені Василя Стуса посів 1 місце серед ЗВО Центральної України й 8-ме серед кращих класичних університетів України.

Пишаємося, що саме на Подільській землі ми вибороли право носити ім’я випускника Донецького університету, Незламного лицаря правди і свободи Василя Семеновича Стуса. Його ім’я утверджує неперервність історії, демонструє громадянську позицію та незламність духу нашого колективу. Упродовж восьми років ми популяризуємо ім’я Василя Стуса в Україні та за її межами. Доказами тому є:

-проєкт соціальної дії «Гуляючи коридорами Стусівського університету»;

-низка науково-практичних конференцій, читань і заходів, серед яких – VІ Міжнародна науково-практична конференція «Василь Стус: життя, ідеологія, творчість, соціополітичний і літературний контекст»;

-наші наукові і художні розвідки – «Василь Стус. Відлуння і наближення», «З когорти великих: Василь Стус в історії університету»,

-навчально-наукова лабораторія «Центр стусознавства» і наукова платформа «Василь Стус: Поет, дивак і єретик»;

-укладення Словника власних імен поетичних текстів Василя Стуса;

-низка науково-популярних екскурсій «Вулицями Вінниці – життям Василя Стуса».

Вісім років поспіль спільнота Стусівського університету стоїть на сторожі свободи, суверенності та незалежності Української держави. Наші студенти, випускники захищають Україну на передовій з 2014 року. З перших днів повномасштабної російсько-української війни понад 120 викладачів, здобувачів та співробітників ДонНУ імені Василя Стуса стали до лав Збройних сил України і зараз боронять територіальну цілісність України, звільняють окуповані території від російських окупантів. Майже 500 студентів, випускників і співробітників Університету – в лавах кіберармії України.

Наш унікальний інформаційний проєкт «Стусівський про війну» вже 253 дні поспіль розповідає різними мовами міжнародний спільноті правду про війну в Україні, злочини російської армії, терористичні акти, геноцид українців, мужність та героїзм наших захисників і захисниць.

Ми творимо майбутнє України, змінюємо середовище навколо себе, формуємо тренди вищої освіти України, волонтеримо, допомагаємо ЗСУ, натхненно працюємо, невпинно наближаючи нашу Перемогу, продукуємо ціннісну парадигму суспільства, що консолідує українську націю та просуває Україну у світі як незламну, соборну та непереможну! Адже Ім’я зобов’язує!

Слава Alma Mater! Слава Україні!

Ірина Зайченко, Тетяна Нагорняк, Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас