Виберіть сторінку

ІІІ наукова платформа «Василь Стус: поет, дивак і єретик»

ІІІ наукова платформа «Василь Стус: поет, дивак і єретик»

Що таке поет у чистому вигляді?

Людина, що виривається із обмежень звичності…

Але, шукаючи іще себе, він губить і те, що має.

Засуджений на життя

Ваш Василь

 

У коворкінг-центрі «Університет – наш дім» Донецького національного університету імені Василя Стуса проведно ІІІ наукову платформу «Василь Стус: поет, дивак і єретик».

Відкрила захід модератор, доцент кафедри української мови, теорії та історії української і світової літератури філологічного факультету, стусознавиця Ольга Пуніна.

Учасники наукової платформи переглянули документальний фільм «Ваш Василь». Назва фільму – це підпис, що залишав письменник під листами з ув’язнення. З уст очевидців, рідних, друзів, колег, побратимів, співкамерників Василя Стуса (Дмитра Стуса, Марії Стус, Маргарити Довгань, Бориса Довганя, Левка Лук’яненка, Михайла Гориня, Василя Овсієнка) учасники платформи мали можливість прочути про переслідування, утиски, ув’язнення, смерть та переховання Василя Стуса, духовну велич і протест проти каральної системи. Стусознавці мали чудову нагоду поспілкуватися з ідейною натхненницею, сценаристкою і співрежисеркою стрічки Світланою Рудюк, почути про соціальну трансформацію Василя Стуса, точки його неповернення, дізнатися про аспекти роботи над сценарієм, роль художніх компонентів під час створення фільму, простежити лінію природи і внутрішніх переживань Василя Семеновича, долучитися до науково-популярної розмови про фільм і дотичні до нього теми.

Ольга Пуніна під час обговорення проблематики фільму акцентувала увагу на смисловій важливості епіграфа до кінострічки, етикетній формулі прихильності «Ваш Василь», якою Стус підписував свої листи, розповіла про роль підпису «засуджений на життя» та вибір морального імперативу понад усе.

Тетяна Михайлова окреслила роль жіночих образів у житті Василя Семеновича. Михайло Жилін наголосив, щоб бачить постать Василя Стуса як віровчителя, акцентував на необхідності розвитку текстології поетичної творчості Василя Стуса.

Олег Соловей підкреслив, що на сьогодні немає повноцінного зібрання творів Василя Стуса, розповів про дружбу з Дмитром Стусом, закликав популяризувати творчість Василя Семеновича.

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас