Виберіть сторінку

Мобільність хіміків з України за програмою Erasmus+

Завершилося короткострокове наукове стажування в Університеті Поля Сабатьє Тулуза ІІІ (Université Toulouse III – Paul Sabatier) доцента кафедр и біохімії та фізичної хімії навчально-наукового інституту хімії ДонНУ імені Василя Стуса Жильцової Світлани Віталіївни. Візит до університету-партнеру тривав з 8 по 27 лютого 2018 р.
Міжнародна академічна мобільність студентів і співробітників хімічних факультетів провідних університетів України (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна, Львівська політехніка, Ужгородський національний університет і ДонНУ імені Василя Стуса) стала можливою завдяки реалізації проекту Erasmus+, в рамках якого протягом 2017–2019 рр. передбачено навчання студентів та короткострокові візити викладачів і науковців до Університету Поля Сабатьє (м. Тулуза, Франція). Крім того, від французької сторони до університетів-партнерів в Україні завітають провідні науковці для читання лекцій та представлення результатів своєї наукової діяльності.
Доц. Жильцова С. В. працювала у науковій групі IDeAS team (Interactions Dynamiques et Assemblages Stimulables) під керівництвом професора J.-D. Marty. Під час стажування французькій команді було представлено доповідь про наукові дослідження Жильцової С. В., а також обговорено питання щодо перспектив співробітництва. За час перебування у м. Тулуза на основі зроблено бібліографічного пошуку та досвіду роботи обох сторін знайдено напрямок діяльності, в якому можлива співпраця між науковцями ДонНУ імені Василя Стуса та Університету Поля Сабатьє.
Участь хіміків ДонНУ імені Василя Стуса в цій програмі є наслідком багаторічної співпраці з науковцями Університету Тулуза ІІІ, в рамках якої у наукових лабораторіях Франції студентами й аспірантами виконувалися дослідження з тематики магістерських робіт і кандидатських дисертацій. Свого часу з дружніми візитами для читання лекцій до Донецька, а потім і Вінниці приїжджали професори й науковці з Тулузи. До речі, Арманд Латт (Armand Lattes) є почесним доктором нашого університету.
Під час перебування в Університеті Поля Сабатьє координатор проекту проф. Stéphane Mazieres провів екскурсію корпусом, де проходять лабораторні й практичні заняття студентів, розповів про організацію навчального процесу та систему оцінювання, особливості процедури захисту магістерських робіт.
Хочеться відзначити, що лекційні заняття, лабораторні практикуми та наукова робота відбуваються в окремих корпусах. У студентів є все необхідне, щоб стати справжніми хіміками, які вміють думати, працювати з реактивами та лабораторним обладнанням, аналізувати отриману інформацію та робити висновки. На практикумах студенти зайняті інколи протягом цілого дня. За цей час вони мають можливість виконати лабораторну роботу, провести необхідну обробку одержаних даних і відповісти на питання, що стосуються виконуваних завдань.
В один із днів відбулася зустріч з колегами з Київського національного університету імені Тараса Шевченка, які в цей період також перебували на стажуванні, та представниками Міжнародного офісу Університету Поля Сабатьє. Під час зустрічі йшло обговорення особливостей перебування викладачів і студентів закладів-партнерів в університеті-координаторі, а також плани на їх візит до ВНЗ України, в тому числі ДонНУ імені Василя Стуса. Є надія, що вже навесні можна чекати гостей із Франції.
P.S. Кажучи про перебування в Тулузі, не можна не згадати магію цього міста. Це не тільки одне з найбільших міст Франції, де навчаються студенти з багатьох країн світу, але й великий культурний і науковий центр. Місто, яке гармонійно поєднує сучасні технології та багатовікову історію. Місто, де люди цінують і помножують те, що мають. «Рожеве» місто… Місто фіалок… Місто, де люди на роботі, на вулиці, в транспорті мелодійно свистять (і не бояться, що не буде грошей), бо вони щасливі!!! Місто, куди хочеться повернутися.

Архіви

Приєднуйтеся до нас