Виберіть сторінку

Засідання Вченої ради Університету

Засідання Вченої ради Університету

25 квітня в Донецькому національному університеті імені Василя Стуса відбулося чергове засідання Вченої ради Університету. Відкриваючи його, Голова Вченої Ради Університету професор Анатолій Загнітко привітав ректора ДонНУ імені Василя Стуса професора Романа Гринюка з підписанням п’ятирічного контракту з Міністерством освіти і науки України та запевнив у підтримці колективом ректорських ініціатив!

 

Перше питання порядку денного – «Міжнародний вектор діяльності Університету» висвітлила проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Тетяна Орєхова. Тетяна Вікторівна констатувала розширення мережі міжнародного партнерства Університету, академічної мобільності студентів, викладачів і співробітників. Також проректор підкреслила важливу роль розробки дорожніх карт співпраці з базовими закладами-партнерами, які передбачають поглиблення інтеграції у сфері спільних наукових проектів, співпраці в навчальній сфері у форматі спільних та подвійних освітніх програм тощо. Крім того, позитивна динаміка спостерігається у залученні іноземних викладачів та експертів, розробці англомовних курсів, участі всіх факультетів у міжнародних проектах і програмах, зростанні кількісних показників підготовки іноземних спеціалістів. Результатами проведеної роботи є укладання 11 нових

міжнародних угод про співпрацю з іноземними ВНЗ-партнерами, участь 45 студентів та 25 викладачів і співробітників Університету у програмах академічної мобільності, у тому числі за підтримки програми ERASMUS+, залучення до викладання в Університеті 16 запрошених іноземних лекторів, відновлення діяльності Інформаційного центру ЄС на базі ДонНУ імені Василя Стуса.

Упродовж 2017 року в Університеті реалізовано 7 міжнародних проектів за програмами TEMPUS, Британської Ради, Посольства Нідерландів MATRA, Volkswagen Foundation, DAAD, Посольства Франції в Україні. На 2018 рік подано 5 грантових заявок за програмою ERASMUS+ Key2, європейським університетам-партнерам надіслано понад 30 листів-заявок на участь у проектах програми академічної мобільності ERASMUS+ Key 1.

Знаковим для Стусівського університету є те, що за підтримки програми Британської ради «Англійська для університетів» та з власної ініціативи свій рівень володіння англійською мовою підтвердив 51 викладач університету. Якісним показником успішної діяльності Університету є розробка плану дій з поглиблення володіння англійською мовою викладачами ДонНУ імені Василя Стуса у рамках співпраці з Британською радою в Україні за проектом «Англійська мова для університетів» на 2018-2019 рр.

За словами Тетяни Орєхової, спостерігаються значні резерви підвищення ефективності міжнародної діяльності факультетами Університету у сфері імплементації практичних кроків з реалізації функціональної стратегії інтернаціоналізації.

Ректор Донецького національного університету імені Василя Стуса Роман Гринюк зосередив увагу Вченої ради Університету на підвищенні рівня знань іноземних мов студентами ДонНУ імені Василя Стуса, створенні англомовних профайлів.

 

Кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту та поведінкової економіки Ганна Середа доповіла про «Функціональну стратегію корпоративної лояльності ДонНУ імені Василя Стуса». Ганна Володимирівна закцентувала увагу учасників засідання Вченої ради Університету на лояльності персоналу як визначального мотиваційного чинника забезпечення ініціативної реалізації Стратегії розвитку Донецького національного університету імені Василя Стуса – 2025. Вона запропонувала проводити щорічний мотиваційний моніторинг учасників освітнього процесу для виявлення можливостей узгодження їхніх потреб із цінностями, пріоритетами та стратегічними цілями й моделлю корпоративного управління Донецького національного університету імені Василя Стуса. Ще однією слушною пропозицією Ганни Володимирівни стало доповнення корпоративного Брендбуку визначеннями місії, бачень та цінностей Університету, артикуляцією та механізмів їх доведення до цільових аудиторій Університету. Органам студентського самоврядування

запропоновано розробити положення про організацію студентського менторства в Університеті. Також Ганна Володимирівна запропонувала створити «Скриньку запитань та пропозицій» як канал звернень учасників освітнього процесу до керівництва Університету.

Директор навчально-практичного центру культурно-естетичного розвитку та соціальних проектів Вікторія Попова, доповідаючи про «Роль корпоративних заходів у формуванні корпоративної культури в Університеті», наголосила на відновленні традиційних заходів Університету, що є невід’ємною частиною формування корпоративної культури вишу. Вона підкреслила, що в ДонНУ імені Василя Стуса активно проводяться корпоративні заходи різного спрямування: загальноуніверситетські корпоративні конкурси й фестивалі; оригінальні заходи, що проводяться тільки в нашому Університеті; військово-патріотичні заходи; корпоративні акції соціального спрямування тощо. Вікторія Геннадіївна окреслила результати проведеного опитування щодо проведення корпоративних заходів серед представників університетського колективу і запропонувала активізувати співпрацю з НПСП ДонНУ імені Василя Стуса з організації

спільних виїздів та екскурсій і нових форм роботи; продовжити роботу над розширенням експозиції музею для формування у представників університетської родини прихильного ставлення до цінностей і традицій Стусівського університету.

Проректор з науково-педагогічної роботи, стратегічного розвитку та інновацій Тетяна Нагорняк проінформувала учасників засідання, що підтвердження статусу національного ДонНУ імені Василя Стуса заплановано на 30 червня 2019 року. Та звернула увагу на низку документів, які необхідно спільно готувати, аби підтвердити статус.

Щодо конкурсних справ, на самому початку засідання Вченої ради Університету було оголошено інформацію щодо претендентів на посади завідувачів кафедр, завідувача аспірантури. Лічильна комісія на чолі з деканом факультету іноземних мов Мар’яною Оленяк оголосила результати таємного голосування по кожній з кандидатур, що балотувалися.

Вітаємо нових завідувачів:

  • Ларису Лихачову – завідувача аспірантури відділу аспірантури і докторантури;
  • Юрія Приседського – завідувача кафедри фізіології та біохімії рослин біологічного факультету;
  • Олександра Трегубова – завідувача кафедри підприємництва, корпоративної та просторової економіки економічного факультету;
  • Олену Чальцеву – завідувача кафедри політології та державного управління історичного факультету;
  • Володимира Русакова – завідувача кафедри загальної фізики і дидактики фізики фізико-технічного факультету;
  • Олексія Барибіна – завідувача кафедри радіофізики та кібербезпеки фізико-технічного факультету;
  • Ольгу Турченко – завідувача кафедри конституційного, міжнародного і кримінального права юридичного факультету;
  • Миколу Латишева – завідувача кафедри фізичного виховання і спорту.

Також Вчена Рада позитивно проголосувала за присвоєння звання Почесний доктор ДонНУ імені Василя Стуса головному редактору Всеукраїнської газети «День» Ларисі Івшиній і голові Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталію Кузьмишину.

Також варто відзначити те, що за результатами роботи 33 міжнародної спеціалізованої виставки «Освіта та кар’єра-2018» Донецький національний університет імені Василя Стуса отримав Гран-прі в номінації «Профорієнтаційна робота серед молоді» та удостоєний почесного звання «Лідер вищої освіти України».

Яскравою родзинкою засідання Вченої ради Стусівського університету стало нагородження переможців спортивної спартакіади серед студентів, викладів і співробітників Університету. Роман Гринюк привітав переможців і урочисто вручив почесні грамоти команді економічного факультету за зайняте І місце, команді філологічного факультету за ІІ місце, факультету іноземних мов за ІІІ місце. Також ректор вручив нагороди студентам ДонНУ імені Василя Стуса Ярославу Ісаєнкову, Максиму Бацинку та Ярославу Проценку за зайняте ІІ місце в обласному етапі Всеукраїнської олімпіади з програмування!

ДонНУ імені Василя Стуса – Ім’я зобов’язує!

Архіви

Приєднуйтеся до нас