Виберіть сторінку

ПИРОГОВЕ – ПОДОРОЖ У ПРОСТОРІ Й ЧАСІ

ПИРОГОВЕ – ПОДОРОЖ У ПРОСТОРІ Й ЧАСІ

У неділю, 17 червня відбувся виїзд студентів та співробітників ДонНУ імені Василя Стуса до Національного музею народної архітектури та побуту України. Своїми враженнями від поїздки ділиться доцент кафедри української філології і культури Наталя Петрівна Шаповалова.

Вивчення, збереження й популяризація культурної спадщини на сьогодні є пріоритетними завданнями як фахівців у сфері культури, так і всіх небайдужих людей, які розуміють і усвідомлюють її цінність, важливість і унікальність. У нашому університеті працюють і навчаються люди, які цікавляться історією й культурою свого народу, прагнуть відкривати й передавати майбутнім поколінням багатовікові культурні надбання.

17 червня 2018 року завдяки спільним зусиллям Незалежної профспілки студентів і працівників ДонНУ імені Василя Стуса, Центру культурно-естетичного розвитку та роботи зі студентами й кафедри української філології і культури філологічного факультету відбувся цікавий інтегрований захід – навчально-пізнавальна поїздка колективу університету до Національного музею народної архітектури та побуту України Національного музею народної архітектури та побуту України (с. Пирогове під Києвом), який дав можливість органічно поєднати поїздку вихідного дня співробітників університету з навчальними практиками студентів філологічного й історичного факультетів. Концепція заходу народилася в контексті обговорення з директором Центру В. Г. Поповою специфіки організації етнокультурологічної практики студентів-культурологів (керівник практики – доц. О. В. Антонюк) і перспектив реалізації майбутніх культурно-дозвіллєвих проектів. Слід зазначити, що музейна, етнографічна й етнокультурологічна практики студентів потребують виїздів за межі міста, до певних об’єктів  природи й культури, доступ до яких, на жаль, буває обмежений через відсутність належної інфрастуктури, транспорту, фінансових ресурсів. А саме «на виїзді» має формуватися значна кількість професійних умінь і навичок майбутніх фахівців. Цього разу проблема була вирішена в досить оригінальний спосіб: транспортні засоби, забезпечені профспілкою, були використані й для поїздки студентів на практику, й для виїзду співробітників на відпочинок. Завдяки креативності й оперативності працівників Центру й профспілки, їх професійному підходу й злагодженим діям ідея майже «блискавично» знайшла в університеті численних однодумців і швидко перейшла до етапу реалізації.

Національний музей народної архітектури та побуту України – це унікальний ландшафтно-архітектурний комплекс, де на території 150 гектарів зібрано найкращі зразки житлових і господарських споруд з усіх історико-етнографічних регіонів України: Наддніпрянщини, Полтавщини, Слобожанщини, Полісся, Поділля, Буковини, Гуцульщини, Закарпаття й Півдня України (найдавніші з них створені ще в ХVI столітті!). Кожен експонат має своє неповторне «обличчя» й по-своєму втілює світовідчуття українського народу, його риси ментальності, естетичні вподобання й систему цінностей. Отже, викладачі, співробітники й студенти Донецького національного університету імені Василя Стуса здійснили своєрідну «подорож у просторі й часі»: впродовж одного дня побачили всю Україну з ХVI по ХХ століття!  Спочатку в супроводі досвідченого екскурсовода, а потім – самостійно наш великий дружний колектив оглянув найцікавіші куточки музею від Наддніпрянщини до Карпат і Полісся, де кожен мав можливість не тільки на власні очі побачити, а й відчути серцем свої духовні витоки, завітати до старовинних храмів, де молилося не одне покоління українців, помилуватися красою української природи, геніальними архітектурними витворами наших пращурів, послухати гру на цимбалах, спостерігати за роботою гончарів і вишивальниць, скуштувати страви народної кухні й просто походити босоніж по траві, побути наодинці зі своїми думками й мріями, адже цей неповторний острівець живої природи серед «здобутків цивілізації» – це теж справжня розкіш для багатьох людей, чиє життя проходить у місті.

Справжньою окрасою, своєрідною родзинкою заходу став виступ фольклорного ансамблю «Оберіг» Донецького національного університету імені Василя Стуса (керівник – Н. О. Бегас), який серед мальовничої української природи й старовинної архітектури викликав незабутні емоції, дав можливість глибше зануритися в наше минуле, послухати, як співали наші предки, й відчути глибинний духовний зв’язок із ними.

У рамках заходу вистачило часу на все: виконання студентами спеціальностей «Культурологія» та «Історія і археологія» передбачених програмами навчальних практик завдань, нові відкриття «в океані рідної культури», цікаве спілкування викладачів і студентів, активний відпочинок, і, звичайно ж, на обговорення нових ідей і актуальних етнокультурологічних проектів, на які надихає цей унікальний куточок української природи й української культури – Пирогове.

Щиро дякуємо Незалежній профспілці студентів і працівників ДонНУ імені Василя Стуса й Центру культурно-естетичного розвитку та роботи зі студентами, особисто – В. Г. Поповій і Д. Г. Кудінову й сподіваємось, що подібні інтегровані заходи стануть доброю традицією в нашому університеті.

Архіви

Приєднуйтеся до нас