Виберіть сторінку

Ірен Роздобудько про українське походження «Carol of the Bells»

Ірен Роздобудько про українське походження «Carol of the Bells»

11 жовтня до Стусівського університету з презентацією нової книги «Прилетіла ластівочка» завітала українська журналістка, сценаристка та письменниця Ірен Роздобудько. Авторка познайомила присутніх із чуттєвою історією геніального українського композитора Миколи Леонтовича та про його всесвітньо відомої мелодії.

Письменниця зізналася, що ідея роману зародилася, коли один американських продюсер запропонував їй написати сценарій для однойменного голлівудського фільму.

«Книга «Прилетіла ластівочка» починалась від сценарію. Переконана, що за ним буде знятий хороший фільм. Це вдале поєднання детективного сюжету з любовною лінією та історичними подіями. Проте спочатку я злякалась писати історичний роман, адже сама не люблю нудних біографій. Я довго досліджувала життя відомого композитора та відшуковувала цікаві факти. Тому книга вийшла белетристичною, зберігаючи фактаж з невеликою долею фантазії», – розповідає Ірен Роздобудько.

Сценаристка вважає, що розповідь буде цікава широкому колу читачів, бо це не просто роман, це історія, яка цілком могла мати місце. Крім того, в написанні роману

письменниця вбачає встановлення справедливості свого земляка. Приїзд письменниці до Сполучених штатів показав, що більш американців не знають справжнього автора улюбленої різдвяної пісні.

«Я ставила перед моєю американською публікою запитання: «Під яку музику ви смажите на Різдво індичку? Яка пісня лунає з вітрин магазинів, кафе та кінотеатрів? Яку мелодію знають як різдвяну колядку?» Всі відповідали – «Carol of the Bells». Та називали ім’я Пітера Вільговського. Тоді я починала говорити, що це мелодія ««Щедрик» Миколи Леонтовича, що з’явилась на світі на 20 років раніше. Вперше «Щедрик» був виконаний хором Київського Університету в 1916 році – в період, коли композитор працював в Києві, де керував хоровими колективами, викладав в Музично-драматичному інституті імені Миколи Лисенка. Так, я відкрила американцям Америку, так би мовити», – усміхається авторка.

Під час презентації Ірен Роздобудько не лише розповідала про своє творче життя, багато уваги письменниця приділила темі збройного конфлікту на Донбасі. Для неї, як для донеччанки, ці події є вкрай болючими. Але письменниця налаштована оптимістично та переконує, що «Україна підніметься зі Сходу». До того ж авторка обмовилась, що наразі пише роман про Крим та Донбас.

Василина Вдовиченко

Архіви

Приєднуйтеся до нас