Виберіть сторінку

День захисника України у Стусівському університеті

День захисника України у Стусівському університеті

Четвертий рік поспіль українці офіційно відзначають День захисника України. Це свято пам’яті про наших предків, які боролися за незалежність нашої Батьківщини, свято вшанування козацької доблесті, день усіх героїв сьогодення, які боронять кордони нашої держави, день пам’яті усіх тих, хто поклав своє життя на Сході країни в ім’я суверенності та єдності України.
Це свято має глибоке коріння і в першу чергу пов’язане з християнським святом Покрови Пресвятої Богородиці. За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу Константинополь. Мешканці міста звернулися до Божої Матері з проханням про порятунок. Богородиця з’явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. За переказами Вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення і стали християнами. На території України найдавнішою церквою, присвяченою цьому святу, є церква в селі Сутківці Хмельницької області, зведена у 1467 році як фортеця.

14 жовтня було особливим святом та шанувалося серед українського козацтва. Саме на Покрову відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. Військові походи Війська Запорізького традиційно починалися молитвою біля храму на честь Покрови Пресвятої Богородиці. Козацтво збудувало на Запорожжі церкву святої Покрови та багато однойменних храмів, особливо шанували ікони Покрови. Деякі Покровські храми, переважно ХVIII століття, вціліли й до нашого часу. Перлинами української архітектури є Покровський собор у Харкові, зведений у 1689 році, у стилі мішаного козацько-московського бароко,та київська трибанна церква Покрови на Подолі, збудована у 1766 році Іваном Григоровичем-Барським.

Відомий дослідник звичаїв українського народу Олекса Воропай писав, що після зруйнування Запорозької Січі в 1775 році козаки, що пішли за Дунай в еміграцію, взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці. Впродовж століть в Україні це свято набуло ще й козацького змісту та отримало другу назву – Козацька Покрова. З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва.

14 жовтня історики пов’язують ще з однією датою – днем створення Української повстанської армії, яка боролося за незалежність України в 1942-1955 роках. У перші два роки активних партизанських дій на Західній Україні УПА вдалося взяти під повний або частковий контроль землі нинішніх Львівської, Івано-Франківської, Житомирської, Волинської, Хмельницької, Тернопільської областей та Закарпаття. Підрозділи УПА підпорядкували собі кілька польських та білоруських районів.

Події, що розгорнулися на Сході України знову покликали її синів боронити рідну землю, тому свято набирає нового символічного змісту: у 2014 році Президент України Петро Порошенко своїм указом встановив 14 жовтня – Днем захисника України.

Для університетської родини Донецького національного університету імені Василя Стуса День захисника України – особливе свято: день пам’яті про захисників, автовців, які пожертвували своїм життям та здоров’ям заради збереження суверенності України. Багато наших студентів й зараз поєднують навчання зі службою у Збройних силах України та військових батальйонах на Сході України. Викладачі Стусівського університету допомагають їм у навчальному процесі та всіляко підтримують.

Донецький національний університет імені Василя Стуса щорічно проводить низку тематичних виставок, присвячених святу. Цьогоріч для студентів Стусівського університету в читальному залі Наукової бібліотеки ДонНУ імені Василя Стуса, що на Грушевського, відкрилася виставка «Козацько-гетьманська доба в історії України», присвячена Дню українського козацтва. На ній представлені підручники з історії України і монографії знаних науковців: Дмитра Яворницького, Наталії Полонської-Василенко, Миколи Аркаса, Ігоря Мицика. Читачі мають чудову нагоду ознайомитися з книгами про козацько-гетьманську добу. Серед них: «Гетьмани України та кошові Запорозької січі» О. М. Уривалкіна, М. О. Уривалкіна (Київ, 2016), «Іван Мазепа» О. Друздєва (Харків, 2015); «Богдан Хмельницький» Т. Барабаша (Харків, 2015); «Історія України-Русі» М. Аркаса (факсимільне видання, 1990); «Опис України» Гійома Левассера де Боплана (Київ, 1990). На книжкових полицях можна знайти твори видатних українських істориків: Володимира Антоновича, Івана Крип’якевича, Михайла Грушевського, мемуари Гійома де Боплана та історичні портрети козацьких гетьманів, що належать перу Гната Хоткевича.

Традиційним заходом, що проводять у Вінниці, до якого долучаються студенти, викладачі та співробітники Донецького національного університету імені Василя Стуса, є акція зі збору гуманітарної допомоги для військовослужбовців Збройних сил України, Національної гвардії України та добровольчих батальйонів, які знаходяться на передовій. Збір допомоги відбуватиметься к. 107 головного корпусу і триватиме до 17 жовтня.

У цей день університетська родина Стусівського університету згадує Юрія Матущака, випускника історичного факультету, який брав участь у створенні самооборони Донецька для безпеки учасників

проукраїнських акцій та мітингів від агресії сепаратистів, а коли почалася війна, – не вагаючись пішов добровольцем у батальйон «Дніпро-1», а в серпні 2014 року, під час виходу з «зеленого коридору» в Ілловайську трагічного загинув… Його подвиг завжди житиме в наших серцях.

Дякуємо захисникам, Героям, які стоять на варті нашого спокою й мирного неба. Вітаємо з Днем захисника України – святом, що увібрало в себе багаті і славні козацькі традиції, уособлює мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі впродовж всієї багатовікової української історії. В це світле свято бажаємо родинного щастя, сімейного затишку, козацького здоров’я, невичерпної енергії і миру!

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас