Виберіть сторінку

Сучасні тренди виборчого процесу в Україні та Молдові: QUO VADIS?

Сучасні тренди виборчого процесу в Україні та Молдові: QUO VADIS?
16 лютого у м. Чернівці відбулася міжнародна конференція «Електоральні процеси в посттоталітарних країнах як цивілізаційний вибір: QUO VADIS?» Організаторами конференції виступили: Громадська організація «Центр регіональної співпраці «ДІАЛОГ»; Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича; Івано-Франківська академія імені Золотоустого; Спілка українців Молдови «Заповіт»; Громадська організація «Центр політичних наративів демократії»; Чернівецька обласна громадська організація «Інститут Бессарабії»; Східноєвропейська регіональна мережа Глобального партнерства з попередження збройних конфліктів (GPPAC).

На конференцію завітали близько 40 політологів, істориків та аналітиків з Польщі, Румунії, Молдови, Білорусі та України.

Основною метою заходу було обговорення основних трендів виборчого процесу в Україні та Молдові, зовнішніх та внутрішніх суспільно-політичних факторів, які впливають на його результати.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися депутат Верховної Ради України Григорій Тіміш, в. о. Голови Чернівецької ОДА Михайло Павлюк, депутат Сейму Республіки Польща Марек Жонса.

З цікавими доповідями присвяченими політиці Російської Федерації по відношенню до країн Східної Європи і особисто до виборчих кампаній в Молдові, Україні виступили професор Варшавського університету Казімеш Вуйчицький, головний редактор альманаху «Varta» (Білорусь) Вміцер Міцкевіч, доктор політичних наук Павло Мидриган (Молдова), політолог та голова організації «Black Sea House Assotiations», дипломат Дорін Попеску, президент-фундатор Асоціації геополітики «Іон Коня», директор журналу «Геополітика» професор Васіле Сіміляну (Румунія) та інші.

Під час заходу обговорено широкий спектр інформації щодо військової присутності Росії на Сході та Півдні України: факти дислокування ЗС РФ на території нашої держави; вказано на порушення окупаційною адміністрацією РФ норм міжнародного права та прав людини на окупованих територіях; нехтування Кремлем «Мінських домовленостей» шляхом проведення виборів підконтрольних ними квазідержавних утворень; ведення агресивної пропагандистської війни в Україні та Молдові, передусім в розрізі виборчих кампаній; вказано на ескалацію з боку Кремля військової загрози задля впливу на суспільно-політичні процеси в нашій та сусідніх державах.

Зосереджено увагу на механізмах функціонування інформаційних кампаній РФ, ціллю яких є створення політичних конфліктів як всередині, так і між Україною, Молдовою та Білоруссю. Обговорювались можливі інструменти протидії деструктивним впливам.

У конференції взяли участь викладачі Донецького національного університету імені Василя Стуса: доктор політичних наук, професор кафедри політології та державного управління Микола Васильович Примуш (виступив з доповіддю «Вплив пропаганди Російської Федерації на виборчу компанію в Україні») та кандидат політичних наук, доцент Сергій Васильович Бондаренко («Інформаційний напрям політики захисту національних інтересів України у контексті виборчого процесу»).

Представники нашого університету поділились особистим досвідом та спостереженнями за подіями, які відбувались у 2014 році та відбуваються понині. Були наведені приклади та факти втручання та безпосередньої участі Російської Федерації у розв’язуванні конфлікту на Сході України.

По завершенню конференції були підведені підсумки на котрих виступив професор Микола Примуш та інші учасники. Учасники конференції дискутували щодо втручання Російської Федерації у вибори в Молдові та Україні, окреслювали шляхи протистояння пропаганді Російської Федерації. По ряду виступів відбулися дискурси учасників конференції, обмін думками та ситуаціями, які існують в Румунії, Молдові, Польщі та Україні.

Фото: УНІАН.

Архіви

Приєднуйтеся до нас