Виберіть сторінку

На базі юридичної клініки “Pro bono” Стусівського університету утвориться точка доступу до БПД

На базі юридичної клініки “Pro bono” Стусівського університету утвориться точка доступу до БПД

Донецький національний університет імені Василя Стуса спільно з Координаційним центром з надання правової допомоги за підтримки Міністерства юстиції України, Національної асоціації адвокатів України, Всеукраїнської благодійної організації «Українська фундація правової допомоги», громадської організації «Фонд «Правова просвіта» 25 березня підписали Меморандум про співпрацю. На базі юридичної клініки «Pro bono» Стусівського університету буде утворено незалежний провайдер безоплатної правової допомоги.

«Саме юридичних факультет нашого Університету одним із перших в Україні започаткував створення та діяльність юридичних клінік, центрів практичної юридичної освіти. Сьогодні Стусівський університет продовжує діяльність юридичної клініки на теренах Вінницької області. Студенти, майбутні юристи, під керівництвмом своїх викладачів працюють над «живими» справами та надають безоплатну правову допомогу населенню: з одного боку – це удосконалення практичної складової підготовки, з іншого – моральний та соціальний аспект», – наголосив на зустрічі ректор ДонНУ імені Василя Стуса Роман Гринюк.

Нині в Україні надзвичайно гостро стоїть питання готовності студента-випускника до робочого процесу за фахом, тому в процесі навчання особливе місце посідає практика. Олексій Бонюк – директор Координаційного центру надання правової допомоги зауважив: «Мета цього проекту – поява в Україні випускників юридичних вишів, які будуть готові до практики. Попередньо ми орієнтуємося на три навчальні роки студента в юридичній клініці: спочатку він може бути слухачем, потім – консультантом, а завершувати помічником адвоката, це створюватиме передумови, аби у майбутньому відбулося зарахування такого стажу».

Заступник голови Національної асоціації адвокатів України Олексій Кухар акцентував увагу на тому, що підписання Меморандуму дозволить розширити можливості набуття практичного досвіду для студентів Стусівського університету: «Сьогодні ми підписали Меморандум в царині захистів інтересів людини, саме для розвитку напряму цієї діяльності ми будемо надавати як методичну допомогу, так і стажувати студентів вишу».

Юридична клініка ДонНУ імені Василя Стуса розпочала свою роботу ще у 1996 році. Близько півтисячі громадян щорічно зверталися до вишу з тих чи інших правових питань, адже у той час в Україні центрів безоплатної правової допомого як державних інституцій ще не було. Доцент кафедри теорії та історії держави і права та адміністративного права, керівник юридичної клініки «Pro bono» Микола Удод наголошує, що практична діяльність для студентів є важливим етапом їхнього професійного становлення: «Глибоке знання теорії та хороша практика – це дві складові, які сформують дуже потужного спеціаліста, який прийде на ринок юридичних послуг та буде затребуваним серед роботодавців. Підписання такого Меморандуму є дуже вагомим та значимим, оскільки ми розуміємо, що Центри безоплатної правової допомоги займають певну нішу, громадяни звертаються до них за фаховими консультаціями, допомогою адвокатів, безоплатною правовою допомогою, тому така співпраця з ними підвищуватиме рівень практичної підготовки наших студентів».

Студенти Донецького національного університету, які долучаються до роботи юрклініки, проходитимуть виробничу та переддипломну практики в центрах з надання безоплатної правової допомоги. Вони також стажуватимуться у комітетах Національної асоціації адвокатів України. Для студентів будуть розроблені навчальні програми і дистанційні курси. Окрім того, науково-викладацький склад та фахівці системи безоплатної правової допомоги братимуть участь у спільних заходах.

Архіви

Приєднуйтеся до нас